- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ziua Constituţiei, mesajele preşedintelui Iohannis şi al premierului Nicolae Ciucă
Legea fundamentală din 1991 a formalizat trecerea, după aproape 50 de ani de guvernare socialist-comunistă, la un regim democratic de tip occidental, arată mesajul trimis de preşedintele Klaus Iohannis cu ocazia Zilei Constituţiei.
Ziua Constituţiei, mesajele preşedintelui Iohannis şi al premierului Nicolae Ciucă
„Adoptarea Constituţiei a însemnat renaşterea democraţiei naţionale, trasarea limitelor puterii politice şi consacrarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor. Într-un regim democratic, Legea fundamentală reprezintă un act de identitate naţională şi acţionează atât ca un scut împotriva autoritarismului, cât şi ca un catalizator al aspiraţiilor unui popor.
Constituţia se adresează, în egală măsură, cetăţenilor săi, autorităţilor şi instituţiilor statului. Legea fundamentală a marcat o perioadă de tranziţie, prin ruperea de trecutul comunist şi prin fixarea unui punct de echilibru în momentele de cumpănă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
În anul 2003, revizuirea Legii fundamentale a fost motivată de reformele care s-au produs în viaţa economică, socială şi politică a ţării, în mod special din perspectiva îndeplinirii celor două obiective majore ale politicii externe româneşti în anii postdecembrişti: aderarea la Alianţa Nord-Atlantică şi integrarea în Uniunea Europeană. Apartenenţa ţării noastre la structurile euro-atlantice implică un efort continuu de a da sens şi greutate valorilor şi principiilor pe care Legea fundamentală le protejează.
Respectul pentru demnitatea umană, libertatea, democraţia, egalitatea, statul de drept şi drepturile omului constituie fundamentul pe care clădim ţara pe care ne-o dorim. A trăi sub protecţia unei constituţii democratice este unul dintre cele mai mari privilegii pe care o societate le poate cunoaşte. Nu în ultimul rând, Constituţia este cea mai importantă armă pe care o avem împotriva oricărei forme de totalitarism, intoleranţă, discriminare şi populism.
Valorile protejate de Constituţia României implică, în acelaşi timp, şi o imensă responsabilitate, una colectivă, care aparţine instituţiilor, societăţii civile, dar şi una individuală, a fiecărui cetăţean. Aspiraţiile societăţii noastre capătă substanţă pe măsură ce aceste valori sunt interiorizate, iar democraţia este înţeleasă şi trăită de noi toţi, în fiecare zi”, arată mesajul preşedintelui.
“În ansamblul marilor teme care se dezbat astăzi cu privire la viitorul României există riscul ca Ziua Constituţiei să treacă neobservată. Ar fi nedrept. Fără Legea noastră fundamentală nimic din evoluţia României către un regim politic stabil şi european nu ar fi fost posibil”, arată mesajul trimis de premierul Nicolae Ciucă. „Suntem ferm ancoraţi pe drumul nostru occidental şi nicio decizie politică nedreaptă nu ne va deraia de la acest drum. Potenţialul nostru de viitor este imens şi nu avem voie să îl pierdem. Vom arde etape, vom construi un nou proiect de ţară şi vom păstra România acolo unde îi este locul: în rândul marilor democraţii occidentale.
În această nouă etapă istorică, Constituţia României va avea rolul fundamental de a dinamiza viaţa politică şi instituţională a statului şi de a asigura maxima eficienţă pentru protejarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor.
Constituţia din 1991, revizuită în 2003 a fost o Constituţie a echilibrului, care nu a permis acumularea excesivă a puterii în mâinile unei persoane, a unui partid politic sau a unei singure instituţii. În viitor, odată cu apariţia unui autentic moment constituţional, ancorat în nevoile reale ale societăţii româneşti, Constituţia României va reflecta obiectivul de dezvoltare accelerată a României.
Indiferent de dificultăţile de moment, de opţiunile politice trecătoare, de dinamica parteneriatelor economice şi investiţionale, Constituţia României rămâne prima şi ultima pavăză împotriva concentrării puterii şi a oricăror forme de autoritarism politic, economic sau ideologic.
Aşa cum a făcut-o şi până acum, Constituţia României va asigura şi de acum înainte fundamentul identităţii naţionale europene, precum şi stabilitatea, coerenţa şi echilibrul vieţii politice şi instituţionale. Echilibrul său va asigura pacea socială a naţiunii”, spune premierul.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO