Ziua Drapelului Naţional este marcată duminică

Ziua Drapelului Naţional se sărbătoreşte în această duminică, data de 26 iunie fiind proclamată Ziua Drapelului Naţional prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998.

Urmărește
344 afișări
Imaginea articolului Ziua Drapelului Naţional este marcată duminică

Ziua Drapelului Naţional este marcată duminică (Imagine: Daniela Mezey/ Arhiva Mediafax Foto)

Conform legii, această zi este marcată de către autorităţile publice şi de celelalte instituţii ale statului prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau ştiinţific, consacrate istoriei patriei, precum şi prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităţilor Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului de Interne.

Data a fost aleasă în amintirea zilei când, în timpul Revoluţiei de la 1848, tricolorul roşu-galben-albastru a fost adoptat ca simbol al naţiunii române. Astfel, s-a stabilit ca Tricolorul - roşu, galben şi albastru - să reprezinte steagul naţional al tuturor românilor, purtând deviza "Dreptate şi frăţie", acordându-i-se şi denumirea de "stindard al libertăţii". Cele trei culori împărţite în mod egal reprezintă principiul egalităţii, orientarea culorilor în sus semnifică verticalitatea, cifra trei este numărul perfect, pe lângă România existând alte ţări europene tradiţionale cu steagul tripartit în mod egal şi vertical: Franţa, Italia şi Belgia.

Revoluţionarii de la 1848, atât cei din Transilvania, cât şi cei din Ţara Românească, au arborat steagul tricolor, ca simbol al luptei lor, având inscripţionat lozinca: "Frăţia": "Dreptate – Frăţie" şi dându-i denumire de "stindard al libertăţii". Decretul guvernamental nr. 252, din 13 iulie 1848, preciza din nou că "Stindardele vor fi tricolore. Culorile sunt: albastru închis, galben deschis şi roşu carmin".

În Adunarea populară desfăşurată pe dealul Filaretului din Bucureşti, în ziua de 15 iunie 1848, s-a celebrat ziua de 11 iunie, începutul revoluţiei, "zi de mântuire pentru toată România", sub flamurile tricolore. Tot în acel an istoric 1848, în acea impresionantă Adunare de la Blaj, 3/15 mai, s-a înălţat "flamura cea mare tricoloră a naţiunii române", a întregii naţiuni române.

Constituţia României din 1991 prevede că drapelul tricolor este un simbol naţional, alături de stemă, sigiliu şi imn.

Autorităţile publice şi de celelalte instituţii ale statului organizează evenimente, pe 26 iunie, spre a onora Ziua Drapelului Naţional. Astfel, sunt organizate programe şi manifestări educative cu caracter evocator sau ştiinţific, consacrate istoriei patriei, precum şi prin ceremonii militare specifice organizate în cadrul unităţilor Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului de Interne.

O ceremonie publică de înălţare a Drapelului Naţional al României a avut loc, duminică dimineaţă, în Piaţa Tricolorului, din faţa Cercului Militar Naţional, din Bucureşti. Drapelul a fost adus în piaţă de militarii Brigăzii 30 Gardă, a fost binecuvântat de un preot militar şi a fost ridicat pe catarg, în acordurile Imnului naţional al României.

Parlamentul României se întruneşte în şedinţă comună şi sunt organizate ceremonii publice de înălţare a Drapelului Naţional în Capitală şi în toate municipiile reşedinţă de judeţ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici