Ziua Internaţională a Familiei, sărbătorită şi în România, cu semnale de alarmă pe fondul crizei

Ziua Internaţională a Familiei, instituită de ONU în 1995, a fost marcată, marţi, şi în România de către Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) şi Ambasada Franţei, subliniindu-se cu acest prilej necesitatea îmbunătăţirii politicilor în domeniu.

Urmărește
176 afișări
Imaginea articolului Ziua Internaţională a Familiei, sărbătorită şi în România, cu semnale de alarmă pe fondul crizei

Ziua Internaţională a Familiei, sărbătorită şi în România, cu semnale de alarmă pe fondul crizei (Imagine: Shutterstock)

Tema aleasă pentru acest an de Ziua Internaţională a Familiei a fost echilibrul muncii în familie şi dezvoltarea copilului.

Ataşatul de cooperare pentru drepturile copilului din cadrul Ambasadei Franţei la Bucureşti, Mariama Diallo, a declarat că ziua de 15 mai trebuie să fie un motiv pentru atragerea atenţiei asupra necesităţii îmbunătăţirii politicilor publice privind familia şi rolul acesteia în dezvoltarea copilului.

"Într-o societate aflată în criză, familia ar trebui să dispună de toate mijloacele necesare pentru dezvoltarea copilului, pentru că sărăcia are consecinţe psiho-sociale negative asupra copilului. Din cauza problemelor economice, familiile migrează pentru a munci şi îşi lasă copiii acasă, alţii nu au posibilitatea să îi trimită la şcoală, iar familia nu primeşte sufficient sprijin din exterior", a subliniat Mariama Diallo.

Oficialul francez a precizat că Ambasada Franţei la Bucureşti a decis să sprijine mai multe proiecte sociale, din cauza crizei resimţite pe întregul continent.

Preşedintele FONPC, Bogdan Simion, a declarat că instituirea Zilei Internaţionale a Familiei de către Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a venit ca un răspuns la schimbările sociale şi economice care au afectat şi încă afectează structura şi stabilitatea familiei, în multe regiuni ale lumii.

"Ziua internaţională a familiei, sărbătorită în 15 mai, reprezintă o ocazie de reflecţie asupra muncii începute din 1994 şi de celebrare a importanţei familiilor, oamenilor, societăţii şi diversităţii culturilor din întreaga lume", a spus Simion.

Preşedintele FONPC a mai arătat că tendinţele actuale subliniază importanţa crescândă a politicilor ce privesc familiile în care lucrează atât soţul, cât şi soţia. "Aceste politici includ o mai mare participare a femeilor pe piaţa muncii, urbanizarea ridicată şi mobilitatea în căutarea unui loc de muncă. Pe măsură ce familiile devin mai puţin numeroase şi generaţiile următoare aleg să trăiască departe de familie, familia extinsă nu mai este disponibilă pentru a oferi îngrijire, iar părinţii angajaţi trebuie să facă faţă unor noi provocări", a mai spus Bogdan Simion.

Reprezentantul societăţii civile a subliniat că milioane oameni din întreaga lume nu beneficiază de condiţii decente de muncă şi de ajutorul social necesar pentru a asigura îngrijirea adecvată a familiilor. Simion a precizat totodată că, în ţările în curs de dezvoltare, şi îngrijirea copiilor este tot mai rar întâlnită, părinţii fiind obligaţi să-i lase pe aceştia singuri acasă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici