Ziua Internaţională pentru Susţinerea Victimelor Torturii, marcată, anual, în 26 iunie

Statele membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite aniversează anual, în 26 iunie, Ziua Internaţională pentru Susţinerea Victimelor Torturii, context în care APADOR-CH solicită factorilor de decizie să urgenteze demersurile pentru instituirea unui mecanism eficient de prevenire a torturii.

Urmărește
107 afișări

În calitatea de membru ONU, România a ratificat în 1990 Convenţia împotriva torturii şi altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante. De asemenea, ca stat european, România este parte la Convenţia Europeană pentru Apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor Fundamentale, care la articolul 3 - interzicerea torturii - statuează că nimeni nu poate fi supus torturii, nici pedepselor ori tratamentelor inumane sau degradante.

În acest context APADOR-CH reaminteşte că deţinerea unei persoane private de libertate în condiţii contrare demnităţii umane contravine convenţiilor internaţionale, se arată într-un comunicat transmis de organizaţie.

Aceasta aminteşte că România a fost condamnată în repetate rânduri de Curtea Eurpeană de la Strasbourg pentru condiţiile în care sunt deţinute persoane în diverse penitenciare româneşti. Principalele aspecte avute în vedere de Curtea Europeană sunt cele referitoare la supraaglomerare, la precaritatea condiţiilor de igienă sau la lipsa unor îngrijiri medicale adecvate.

În prezent, Curtea Europeană analizează caracterul sistemic al problemei condiţiilor de deţinere din penitenciarele româneşti în eventualitatea demarării unei proceduri-pilot împotriva României.

APADOR-CH a acţionat ca terţ intervenient în această procedură în cazurile Sasu c. României şi Stanciu c. României, argumentând în favoarea demarării procedurii-pilot că problemele legate de condiţiile de detenţie în penitenciare sunt cvasigenerale şi structurale şi că, trăind în acele condiţii, deţinuţii sunt victime ale unor rele tratamente.

În contextul Zilei Internaţionale pentru Susţinerea Victimelor Torturii, APADOR-CH reaminteşte publicului şi autorităţilor faptul că România şi-a asumat în anul 2009 un nou angajament cu privire la eradicarea torturii ratificând Protocolul opţional la Convenţia împotriva torturii şi a altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante.

Conform acestui angajament România s-a obligat ca până cel mai târziu în 1una mai a anului 2012 să instituie un mecanism funcţional care, prin vizitarea spaţiilor privative de libertate, să monitorizeze tratamentul aplicat persoanelor private de libertate în scopul prevenirii torturii. Asociaţia atrage atenţia asupra faptului că mecanismul de prevenire a torturii va avea competenţe nu
doar în penitenciare ci în orice loc în care se află o persoană privată de libertate în sensul definit în art. 4 al Protocolului care descrie privarea de libertate ca fiind orice formă de detenţie sau închisoare ori plasarea unei persoane într-un loc public sau privat de reţinere pe care nu îl poate părăsi după voia sa, prin ordinul oricărei autorităţi judiciare, administrative sau de altă natură.

APADOR-CH solicită factorilor de decizie să acorde atenţia cuvenită prevenirii oricăror forme de tortură şi, în acest sens, să urgenteze demersurile pentru instituirea unui mecanism naţional eficient de prevenire a torturii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici