- Home
- Social
- TÂRGU SECUIESC, JUD. COVASNA, (15.03.2014, 12:44)
- Pacala Dana , Kiss Edit
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ziua Maghiarilor de Pretutindeni în ţară: Peste 10.000 de oameni la manifestările de la Târgu Secuiesc. Vicepremierul Ungariei a defilat călare
Peste 10.000 de persoane participă, sâmbătă, la Târgu Secuiesc (Covasna), la manifestările de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, iar vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a defilat călare alături de preşedintele Consiliului Judeţean Covsna, Tamas Sandor.
Urmărește
1210 afișări
Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt (Imagine: mediafax Foto)
Manifestările de 15 Martie au început, la Târgu Secuiesc, cu defilarea reprezentanţilor şcolilor din zonă şi cu parada locuitorilor din comunele aflate în apropierea oraşului, cei din urmă venind cu căruţe în centrul municipiului.
De asemenea, la defilare au participat câţiva membri ai Mişcării Tinerilor din 64 de Comitate (HVIM), care au avut un steag secuiesc de dimensiuni mari.
Invitatul principal al evenimentului de la Târgu Secuiesc este vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, care a defilat călare, alături de şeful CJ Covasna, Tamas Sandor, şi deputatul UDMR Fejer Laszlo Odon.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Potrivit organizatorilor, peste 10.000 de persoane participă la manifestări, centrul oraşului fiind decorat cu steaguri secuieşti şi ale Ungariei.
La ora transmiterii acestei ştiri au loc discursuri ale oficialităţilor.
În judeţul Covasna, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni este sărbătorită aproape în fiecare localitate, pe parcursul întregii zile având loc spectacole, ceremonii religioase şi comemorative la monumentele mai multor eroi.
La Sfântu Gheorghe, manifestările vor începe la ora 14.00, în centrul oraşului, unde în fiecare an se adună mii de oameni. Partidele maghiare organizează împreună, la Sfântu Gheorghe, sărbătoarea zilei de 15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, invitatul principal în acest an fiind secretarul de stat în Ministerul de Externe al Ungariei Nemeth Zsolt.
Aproximativ o sută de persoane au sărbătorit Ziua Maghiarilor în Piaţa Sfatului din Braşov
Aproximativ o sută de persoane având steaguri ale Ungariei şi steaguri secuieşti s-au adunat, sâmbătă, de "Ziua Maghiarilor de Pretutindeni", în Piaţa Sfatului din Braşov, unde au intonat imnul Ungariei şi cântece patriotice de la 1848.
Aproximativ 100 de persoane, unii dintre ei având steaguri ale Ungariei şi ale Ţinutului Secuiesc, s-au adunat în Piaţa Sfatului în jurul orei 11.00 şi au depus coroane de flori la placa comemorativă din centrul oraşului dedicată generalului Józef Bem, comandantul armatei maghiare în timpul Revoluţiei de la 1848.
Participanţii la manifestările organizate de UDMR Braşov au intonat imnul Ungariei şi cântece patriotice, iar preşedintele UDMR Braşov, Kovács Attila, a ţinut un discurs despre importanţa zilei de 15 martie şi i-a îndemnat pe maghiari la solidaritate.
Acţiunea a fost supravegheată de câţiva jandarmi, însă s-a desfăşurat fără incidente.
După depunerea de coroane din Piaţa Sfatului, o parte dintre participanţi au plecat spre Cimitirul din Budila, unde de la ora 12.30 are loc un ceremonial de depunere de coroane, iar la ora 14.00 momentul se va repeta la monumentul de la Timişul de Jos. La ora 15.00, oficialii UDMR vor ajunge la Săcele, unde, la statuia poetului revoluţionarilor maghiari Petofi Sandor va avea loc, de asemenea, un eveniment comemorativ.
Sâmbătă, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, au loc manifestări în toate judeţele din Transilvania.
Discursuri, depuneri de coroane şi spectacole de Ziua Maghiarilor, la Timişoara şi Bistriţa
Ziua Maghiarilor de Pretutindeni a fost marcată, sâmbătă, la Timişoara, prin ceremonii de depuneri de coroane la diferite monumente, seara fiind programat un spectacol la Casa Tineretului, în timp ce la Bistriţa peste 200 de maghiari au asistat la un spectacol de poezie şi cântece.
Ceremoniile dedicate Zilei Maghiarilor de Pretutindeni au început, la Timişoara, la ora 15.00, când la statuia lui Eftimie Murgu au fost depuse coroane de flori. Apoi, la ora 16.00, la bustul lui Petofi Sandor din cartierul Freidorf au fost, de asemenea, depuse coroane de flori şi s-au ţinut discursuri.
Din partea conducerii UDMR, la manifestările de la Timişoara a participat secretarul general Peter Kovacs, care în discursul său a vorbit despre drepturile minorităţilor.
"Cred că în interiorul comunităţii maghiare această retorică naţionalistă este respinsă. Noi nu vrem nimic împotriva comunităţii româneşti, noi vrem să trăim într-o Românie prosperă. Când vorbim despre drepturi pentru minorităţi nu vrem să luăm de la nimeni aceste drepturi, noi pur şi simplu vrem să trăim ca şi cetăţeni români, dar membri ai naţiunii culturale maghiare", a declarat Peter Kovacs.
Secretarul general al UDMR a spus că acum maghiarii luptă "la masa tratativelor" pentru un trai mai bun.
"Liderii UDMR, de 15 Martie, participă la sutele de evenimente din ţară. Eu anul acesta am ajuns la Timişoara şi am adus mesajul luptei pentru libertate a comunităţii maghiare. Lupta de astăzi diferă puţin de cea din 1848, dar scopul nostru este acelaşi. Acum luptăm la masa tratativelor, astfel că scopul e acelaşi, să trăim bine, să ne păstrăm identitatea ca maghiari", a spus reprezentantul UDMR.
La ceremonii a fost prezent şi primarul municipiului, Nicolae Robu, care a sus că îşi doreşte ca în ţară să nu existe tensiuni interetnice.
"Este regretabil că nu este peste tot în ţară cum este în Timişoara pentru că eu cred că în România de astăzi nu trebuie să fie loc de naţionalisme exacerbate, nu trebuie să fie loc de tensiuni interetnice, ci noi trebuie să ne respectăm unii pe alţii, noi trebuie să ne respectăm valorile, istoria pe care o avem şi să convieţuim întru mai binele tuturor. În Timişoara cred că se dă un exemplu de convieţuire între etniile numeroase, chiar dacă fiecare numără puţini cetăţeni care trăiesc aici", a declarat Nicolae Robu.
Manifestările de la Timişoara dedicate Zilei Maghiarilor se vor încheia cu un spectacol care se va desfăşura la Casa Tineretului.
În judeţul Timiş trăiesc aproximativ 35.000 de etnici maghiari, dintre care circa 15.000 sunt în Timişoara.
Şi la Bistriţa, peste 200 de maghiari au participat, sâmbătă, la un spectacol organizat cu prilejul Zilei Maghiarilor de Pretutindeni în Teatrul de vară, care a inclus un recital de poezie şi cântec.
Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a spus că se numără printre cei care cred că "avem loc cu toţii aici, în aceste pământuri în care ne-am născut şi am crescut".
La rândul său, primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, a afirmat că "15 Martie e o zi importantă în calendarul european".
"Suntem un oraş european, multicultural, multietnic şi multiconfesional. Unitatea în diversitate este ceea ce caracterizează Bistriţa şi comunitatea maghiară din Bistriţa, din punct de vedere confesional, arată tot spectrul: catolici, reformaţi, baptişti, evanghelici, deci o grupare de 3.000-4.000 de maghiari câţi sunt în Bistriţa pot fi împreună, pot avea o viaţă frumoasă împreună, să vadă ceea ce îi uneşte - spiritul maghiar - şi să aibă, pe de altă parte, fiecare religia lui. La fel e şi cu religia şi cultura. Noi, la Bistriţa, am arătat că se poate convieţui că, fiind de mai multe etnii, suntem mai bogaţi şi mai înţelepţi decât cei care nu au avut şansa să trăiască într-un astfel de mediu", a spus Creţu, care a transmis apoi câteva urări în limba maghiară, pentru care a fost aplaudat.
Aproximativ 500 de participanţi la manifestările maghiarilor, în Parcul Reconcilierii din Arad
Aproximativ 500 de persoane au participat, sâmbătă, la manifestările artistice şi comemorative de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, în Parcul Reconcilierii din Arad, la care nu a fost semnalată prezenţa Jobbik, ca în alţi ani, în timp ce un mic grup de la Noua Dreaptă a agitat steaguri tricolore.
Maghiarii din Arad au marcat ziua de 15 Martie prin spectacole artistice, care au avut loc pe o scenă montată în Parcul Reconcilierii Româno-Ungare, dar şi printr-un moment solemn în memoria eroilor Revoluţiei paşoptiste, transmite corespondentul MEDIAFAX.
După manifestările artistice, care au cuprins prezentarea de porturi tradiţionale ungureşti, dansuri şi muzică, de la ora 16.00 oficialii au depus coroane de flori la Statuia Libertăţii, monument maghiar, şi la Arcul de Triumf, monument românesc, ambele simboluri ale Revoluţiei de la 1848-1849.
Acţiunile comemorative au început cu intonarea imnurilor României, Ungariei şi Uniunii Europene, în timp ce consulul Ungariei la Cluj-Napoca Takacs Peter a citit mesajul Guvernului ţării sale, iar subprefectul Aradului, Radu Stoian, a citit mesajul premierului Victor Ponta.
În discursurile oficialilor locali s-a făcut referire la evenimentele istorice de la 1848-1849 şi la relaţiilor româno-ungare din prezent.
La manifestări au participat aproape 500 de persoane, iar spre deosebire de alţi ani nu au fost văzuţi reprezentanţi ai partidului de extremă dreaptă Jobbik, care de regulă erau prezenţi la acţiunile din Parcul Reconcilierii, având steaguri Ungariei şi ale organizaţiei, dar şi tricouri cu numele organizaţiei.
Pe de altă parte, câţiva membri ai Noii Drepte au fost prezenţi în Parcul Reconcilierii în timpul comemorărilor începute la ora 16.00. Cei aproximativ zece membri fluturau steaguri tricolore lângă Arcul de Triumf, ei fiind supravegheaţi de către poliţişti şi jandarmi, fără a se semnala incidente.
Începând din 2005, când a fost finalizat, Parcului Reconcilierii Româno-Ungare a devenit locul în care comunitatea maghiară din judeţ îşi organizează sărbătorile sau îşi comemorează eroii.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe