Video Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, sărbătorită în mai multe oraşe din Transilvania. Marş la Cluj-Napoca: Peste 500 de participanţi - GALERIE FOTO, VIDEO

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni este sărbătorită, marţi, în mai multe oraşe din Transilvania, fiind comemoraţi eroii din timpul Revoluţiei Ungare de la 1848-1849, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
3530 afișări

GALERIE FOTO

Peste 500 de persoane au participat, marţi, la un marş prin centrul municipiului Cluj-Napoca, de la Institutul Teologic Protestant spre Biserica "Sfântul Mihail", în cadrul programului organizat cu prilejul Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Participanţii la marş, unii în costume populare tradiţionale maghiare, s-au adunat în jurul orei 11.00 la Institutul Teologic Reformat din Piaţa Avram Iancu, de unde au pornit spre Biserica Romano-Catolică ”Sf. Mihail”, ocupând o bandă de circulaţie pe carosabil.

Ei au cântat cântece din perioada Revoluţiei de la 1848, dar şi imnurile Ungariei şi Ţinutului Secuiesc, câţiva având asupra lor steaguri ale României, Ungariei, Transivaniei şi Ţinutului Secuiesc.

Pe parcursul marşului, coloana a fost însoţită de jandarmi.

La marş au fost prezenţi, printre alţii, viceprimarul Clujului, Horvath Anna, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Vakar Istvan, dar şi membri ai UDMR Cluj.

Programul manifestărilor mai cuprinde, marţi, de la ora 14.00, depunerea de coroane la plăcuţa comemorativă a poetului Petofi Sandor, de pe clădirea fostului hotel Biasini, discursuri, iar de la ora 17 depunerea de coroane la un obelisc închinat luptătorilor în Revoluţia de la 1848 situat în cartierul Someşeni. De la ora 18.00 este programată o comemorare cu torţe în faţa Casei Matei, unde s-a născut regele Ungariei, Matei Corvin.

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni este marcată la Arad în Parcul Reconcilierii Româno-Maghiare, cu o serie de spectacole şi depuneri de coroane de flori. Conform unui comunicat de presă al UDMR Arad, de la ora 14.00 va avea loc manifestarea "Tradiţii maghiare", cu programe pentru copii, meşteşuguri tradiţionale, expoziţie şi târg de cărţi. Cu începere de la ora 15.00, va avea loc gala dansului popular maghiar din judeţul Arad, la care participă ansamblul "Búzavirág" din Pecica, ansamblul "Leveles" din Satu Nou şi ansamblul "Kankalin" din Zimandu Nou.

Tot la Arad, cu începere de la ora 16.00 va fi marcat momentul "15 Martie 1848" printr-o festivitate de depunere de coroane. Coroanele de flori vor fi depuse atât la Statuia Libertăţii, monumentul
amplasat de maghiari în parc, cât şi la Arcul de Triumf.

La Teatrul Clasic "Ioan Slavici" din Arad va avea loc, cu începere de la ora 18.00, spectacolul Festiv "Aranypetofi", cu participarea artiştilor Balog József, Harsányi Attila, Farkas Tamás, Móricz Bence, Pap Johanna, Farkas Ágnes, Duffner Melinda, Natalia Constantin, precum şi a ansamblului muzical "Juhász" din Subotica (Serbia).

La Sfântu Gheorghe va avea loc, de la ora 15.00, un miting organizat cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni.

Manifestările centrale din Covasna au loc la Târgu Secuiesc, unde ziua a început cu o slujbă ecumenică în biserica reformată, urmată de un program festiv cu participarea elevilor şi profesorilor Colegiului Reformat şi a celor din "Mezőtúr". Coroane de flori au fost depuse la basorelieful lui Petőfi Sándor, după care în curtea Colegiului Reformat are loc un programul artistic de sărbătoare, la statuia lui Petőfi. Şi la Şcoala Generală "Turóczi Mózes" are loc un program artistic comemorativ, precum şi depuneri de coroane de flori.

La centrul de Învăţământ Tehnologic "Gábor Áron" se desfăşoară "Focul lui martie", un montaj literar muzical de poezii, iar la Liceul Pedagogic "Bod Péter" are loc un alt program artistic, precum şi depuneri de coroane de flori.

Manifestări similare au loc la Monumentul Eroilor., la Şcoala Generală "Turóczi Mózes" şi la Şcoala Generală "Molnár Józsiás".

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni este marcată, în fiecare an, în majoritatea localităţilor din Transilvania, fiind comemoraţi eroii din timpul Revoluţiei Ungare de la 1848-1849.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici