Ziua Maghiarilor de Pretutindeni: Sfântu Gheorghe: Marş călare, concerte şi depuneri de coroane / Arad: Aproximativ 300 serbează evenimentul

Manifestările dedicate Zilei Maghiarilor de Pretutindeni au fost deschise, miercuri, la Sfântu Gheorghe, printr-un marş călare la care au participat 60 de husari şi călăreţi independenţi. Ziua Maghiarilor de Pretutindeni este sărbătorită în mai multe localităţi din Covasna.

Urmărește
393 afișări
Imaginea articolului Ziua Maghiarilor de Pretutindeni: Sfântu Gheorghe: Marş călare, concerte şi depuneri de coroane / Arad: Aproximativ 300 serbează evenimentul

Sfântu Gheorghe: Marş călare, concerte şi depuneri de coroane, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni

Jumătate dintre participanţii la marşul călare au plecat din vestul municipiului Sfântu Gheorghe, din faţa Şcolii Generale ”Varadi Jozsef”, iar cealaltă jumătate din partea estică, din faţa Şcolii Generale ”Ady Endre”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Cei 60 de husari şi călăreţi independenţi au fost însoţiţi de manifestanţi şi s-au întâlnit în Piaţa Centrală unde, la ora transmiterii aceste ştiri, au loc discursuri festive,dansuri şi spectacole muzicale.

Între cei care susţin discursuri se numără Antal Árpád-András, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, şi Zákonyi Botond, ambasadorul Ungariei la Bucureşti, manifestarea urmând să se încheie cu intonarea imnului Ungariei şi cel al Ţinutului Secuiesc, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţii Primăriei.

La începutul zilei, pentru comemorarea Revoluţiei Ungare de la 1848–1849, s-au depus coroane la monumentele ridicate în cinstea eroilor maghiari, la manifestări participând elevi de la mai multe şcoli.

Pe unele străzi circulaţia rutieră a fost restricţionată câteva ore pentru desfăşurarea în siguranţă a manifestărilor.

Potrivit unui comunicat transmis de Consiliul Judeţean Covasna, în peste şaptezeci de localităţi ale judeţului se organizează anul acesta festivităţi pentru comemorarea eroilor Revoluţiei Ungare din 1848.

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni este marcată, în fiecare an, în majoritatea localităţilor din Transilvania, fiind comemoraţi eroii din timpul Revoluţiei Ungare de la 1848-1849.

Arad: Aproximativ 300 de oameni la Ziua Maghiarilor de Pretutindeni

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni a fost marcată la Arad, în Parcul Reconcilierii Româno-Maghiare, cu discursuri şi depuneri de coroane de flori. În acelaşi loc, mai mulţi reprezentanţi ai Noii Drepte au arborat steaguri tricolore, între care unul de circa 20 metri pătraţi.

Aproximativ trei sute de persoane au participat, miercuri, la manifestările dedicate Zilei Maghiarilor de Pretutindeni la Arad, organizate în Parcul Reconcilierii Româno-Maghiare.

Preşedintele UDMR Arad, deputatul Peter Farago, a declarat că "statul român mai are de făcut multe pentru comunitatea maghiară".

"Niciodată nu am ascuns faptul că ne dorim o autonomie culturală, ne dorim ca în treburile noastre culturale să avem deplină libertate şi pentru acest lucru să avem şi o finanţare corespunzătoare. De exemplu, ne dorim ca maghiarii să aibă dreptul de a învăţa în limba maternă din grădiniţă până la facultate", a spus Farago.

Întrebat dacă şi autonomia Ţintului Secuiesc este unul dintre lucrurile pe care le aşteaptă comunitatea maghiară, liderul UDMR Arad a răspuns că aceasta este o doleanţă a celor din Secuime, în timp ce maghiarii din Arad îşi doresc să aibă dreptul de a-şi organiza viitorul şi propria soartă.

Printre autorităţile care au participat la depunerea de coroane s-au numărat primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, viceprimarii Bognar Levente şi Călin Bibarţ, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca, prefectul judeţului Arad, Cosmin Pribac, etc.

"Aradul este un oraş multicultural, Aradul a dovedit, de-a lungul istoriei, că are capacitatea de a integra diferitele minorităţi şi astfel împreună să sărbătorim şi evenimentele lor, cât şi evenimentele noastre, bucurându-ne împreună sau comemorând împreună", a declarat viceprimarul Călin Bibarţ.

În faţa monumentului Arcul de Triumf, care reprezintă "istoria română" a Parcului Reconcilierii din Arad, mai mulţi reprezentanţi ai Noii Drepte au arborat steaguri tricolore, între care unul de 20 de metri pătraţi, spunând că ei îl comemorează pe Avram Iancu.

În continuarea manifestărilor dedicate Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, la Teatrul Clasic "Ioan Slavici" din Arad are loc, cu începere de la ora 18.00, un spectacol festiv.

Parcul Reconcilierii Româno-Ungare a fost inaugurat în 2005, după o investiţie de aproximativ 13 milioane de lei, cea mai mare parte a sumei, respectiv 10 milioane de lei, provenind de la Guvernul României şi fiind alocată pentru construirea Arcului de Triumf, care simbolizează revoluţia transilvănenilor de la 1848-1849.

În parc a fost reinstalată, în 2004, cu un an înainte de inaugurare, Statuia Libertăţii, monument maghiar care a fost ridicat în anul 1880, la comemorarea execuţiei a 13 generali revoluţionari, ucişi la Arad în urma Revoluţiei de la 1848-1849. Monumentul, înalt de 12 metri, fusese demontat în 1924, la ordinul guvernului Ionel I.C. Brătianu şi păstrat în Cetatea Aradului până la reinstalare.

Începând din 2005, când a fost finalizat, Parcului Reconcilierii Româno-Ungare a devenit locul în care comunitatea maghiară din judeţ îşi organizează sărbătorile sau îşi comemorează eroii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici