- Home
- Social
- PARIS, (30.11.2010, 17:55)
- Florin Badescu , Florin Badescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ziua mondială de luptă împotriva maladiei SIDA, întâmpinată cu optimism în 2010
Deşi maladia SIDA a făcut în 2009 aproape două milioane de victime pe plan global, ziua mondială de luptă împotriva maladiei SIDA (World AIDS Day), celebrată pe 1 decembrie, este întâmpinată în 2010 cu o notă de optimism, graţie progreselor notabile înregistrate în acest domeniu.
Urmărește
50 afișări
Ziua mondială de luptă împotriva maladiei SIDA, întâmpinată cu o notă de optimism în 2010 (Imagine: Cristi Vatavu/Mediafax Foto)
Cu o zi înainte de celebrarea zilei mondiale de luptă împotriva maladiei SIDA, experţii şi asociaţiile din domeniu reamintesc totuşi că, de la începutul epidemiei, aproximativ 30 de milioane de persoane şi-au pierdut viaţa, pe plan mondial, din cauza acestei boli.
Însă numărul cazurilor noi depistate a scăzut cu aproape o cincime (19%) după anul 1999, ajungând la 2,6 milioane de persoane în 2009, informează ONUSIDA.
În plus, accesul bolnavilor la tratament a crescut tot mai mult: peste 5,2 milioane de pacienţi trăind în ţări în curs de dezvoltare au beneficiat de tratament anti-SIDA (tratamente antiretrovirale) la sfârşitul anului 2009, comparativ cu 700.000 de pacienţi înregistraţi în 2004.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Totuşi, Michel Sidibé, directorul executiv al ONUSIDA, a spus că "numărul celor care încă aşteaptă să primească un tratament este estimat la 10 milioane".
Progresele atât de greu obţinute sunt fragile, consideră acelaşi Michel Sidibé, care se declară îngrijorat în privinţa finanţărilor viitoare pe plan internaţional.
În prezent, există o paletă destul de largă de mijloace de prevenire şi de reducere a riscurilor de contractare a acestei boli: prezervativul, tratamentul contra bolilor cu transmitere sexuală, cunoaşterea propriului statut serologic graţie testelor de depistare, circumcizia masculină, donaţiile de seringi şi programele de substituţie a heroinei concepute pentru pacienţii toxicomani.
Însă, în absenţa unui vaccin preventiv suficient de puternic, oamenii de ştiinţă încearcă să adauge noi metode de prevenţie în acest "arsenal".
Una dintre strategiile promiţătoare constă în administrarea de antiretrovirale persoanelor neinfectate cu virusul HIV.
Astfel, testele efectuate cu ajutorul unui gel microbicid "oferă o rază de speranţă unei generaţii întregi de femei", consideră Michel Sidibé.
Un studiu realizat de centrul CAPRISA pe femei din Africa de Sud, ale cărui concluzii au fost publicate în luna iulie, a relevat faptul că un gel vaginal microbicid pe bază de Tenofovir (un antiretroviral) reduce cu 39% riscul de infectare cu HIV.
Recent, un alt studiu clinic (studiul iPrEx), publicat în New England Journal of Medicine, a demonstrat faptul că o doză zilnică de medicamente antiretrovirale, administrate pe cale orală, reduce cu 44% riscul de infectare cu virusul HIV în cazul bărbaţilor homosexuali.
Aceste rezultate sunt considerate "extrem de importante" de medicul Anthony Fauci, directorul National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID). Cu atât mai mult, cu cât un anumit număr de participanţi la acest studiu nu şi-au luat tratamentul preventiv în fiecare zi, cauzând astfel o scădere a mediei rezultatelor.
Pentru a se apropia cât mai mult de situaţia reală din domeniul profilaxiei pentru persoanele neinfectate (PrEP/ Profilaxie Pre Expunere), un studiu realizat de Franţa şi Canada, intitulat "Prep Intermittent", va demara peste şase luni. Este vorba de un tratament intermitent, la cerere, solicitat de o persoană (bărbaţi homosexuali) care intenţionează să întreţină raporturi sexuale în viitorul apropiat, informează Agenţia naţională franceză de cercetări în domeniul maladiei SIDA (ANRS).
În afara testelor reuşite pe animale, datele medicale par să sprijine această strategie: antiretroviralele sunt deja utilizate cu succes, încă din anul 1994, pentru a reduce riscul de transmitere a virusului HIV de la mamele însărcinate la bebeluşii acestora.
În plus, anumite terapii (triterapiile) au redus spectaculos rata mortalităţii pentru persoanele infectate cu HIV, diminuând, totodată, concentraţia virusului în sânge şi în spermă, reducând astfel gradul de contagiozitate al acestui virus.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe