- Home
- Social
- PARIS, (30.11.2010, 17:55)
- Florin Badescu , Florin Badescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ziua mondială de luptă împotriva maladiei SIDA, întâmpinată cu optimism în 2010
Deşi maladia SIDA a făcut în 2009 aproape două milioane de victime pe plan global, ziua mondială de luptă împotriva maladiei SIDA (World AIDS Day), celebrată pe 1 decembrie, este întâmpinată în 2010 cu o notă de optimism, graţie progreselor notabile înregistrate în acest domeniu.
Urmărește
51 afișări
Ziua mondială de luptă împotriva maladiei SIDA, întâmpinată cu o notă de optimism în 2010 (Imagine: Cristi Vatavu/Mediafax Foto)
Cu o zi înainte de celebrarea zilei mondiale de luptă împotriva maladiei SIDA, experţii şi asociaţiile din domeniu reamintesc totuşi că, de la începutul epidemiei, aproximativ 30 de milioane de persoane şi-au pierdut viaţa, pe plan mondial, din cauza acestei boli.
Însă numărul cazurilor noi depistate a scăzut cu aproape o cincime (19%) după anul 1999, ajungând la 2,6 milioane de persoane în 2009, informează ONUSIDA.
În plus, accesul bolnavilor la tratament a crescut tot mai mult: peste 5,2 milioane de pacienţi trăind în ţări în curs de dezvoltare au beneficiat de tratament anti-SIDA (tratamente antiretrovirale) la sfârşitul anului 2009, comparativ cu 700.000 de pacienţi înregistraţi în 2004.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul
-
Retrospectivă 2024. Cele mai importante 10 evenimente din piaţa de capital: maxime istorice, finanţări record prin Fidelis, schimbări la ASF, vânzări din partea fondurilor de pensii, şocuri politice şi volatilitate
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
Totuşi, Michel Sidibé, directorul executiv al ONUSIDA, a spus că "numărul celor care încă aşteaptă să primească un tratament este estimat la 10 milioane".
Progresele atât de greu obţinute sunt fragile, consideră acelaşi Michel Sidibé, care se declară îngrijorat în privinţa finanţărilor viitoare pe plan internaţional.
În prezent, există o paletă destul de largă de mijloace de prevenire şi de reducere a riscurilor de contractare a acestei boli: prezervativul, tratamentul contra bolilor cu transmitere sexuală, cunoaşterea propriului statut serologic graţie testelor de depistare, circumcizia masculină, donaţiile de seringi şi programele de substituţie a heroinei concepute pentru pacienţii toxicomani.
Însă, în absenţa unui vaccin preventiv suficient de puternic, oamenii de ştiinţă încearcă să adauge noi metode de prevenţie în acest "arsenal".
Una dintre strategiile promiţătoare constă în administrarea de antiretrovirale persoanelor neinfectate cu virusul HIV.
Astfel, testele efectuate cu ajutorul unui gel microbicid "oferă o rază de speranţă unei generaţii întregi de femei", consideră Michel Sidibé.
Un studiu realizat de centrul CAPRISA pe femei din Africa de Sud, ale cărui concluzii au fost publicate în luna iulie, a relevat faptul că un gel vaginal microbicid pe bază de Tenofovir (un antiretroviral) reduce cu 39% riscul de infectare cu HIV.
Recent, un alt studiu clinic (studiul iPrEx), publicat în New England Journal of Medicine, a demonstrat faptul că o doză zilnică de medicamente antiretrovirale, administrate pe cale orală, reduce cu 44% riscul de infectare cu virusul HIV în cazul bărbaţilor homosexuali.
Aceste rezultate sunt considerate "extrem de importante" de medicul Anthony Fauci, directorul National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID). Cu atât mai mult, cu cât un anumit număr de participanţi la acest studiu nu şi-au luat tratamentul preventiv în fiecare zi, cauzând astfel o scădere a mediei rezultatelor.
Pentru a se apropia cât mai mult de situaţia reală din domeniul profilaxiei pentru persoanele neinfectate (PrEP/ Profilaxie Pre Expunere), un studiu realizat de Franţa şi Canada, intitulat "Prep Intermittent", va demara peste şase luni. Este vorba de un tratament intermitent, la cerere, solicitat de o persoană (bărbaţi homosexuali) care intenţionează să întreţină raporturi sexuale în viitorul apropiat, informează Agenţia naţională franceză de cercetări în domeniul maladiei SIDA (ANRS).
În afara testelor reuşite pe animale, datele medicale par să sprijine această strategie: antiretroviralele sunt deja utilizate cu succes, încă din anul 1994, pentru a reduce riscul de transmitere a virusului HIV de la mamele însărcinate la bebeluşii acestora.
În plus, anumite terapii (triterapiile) au redus spectaculos rata mortalităţii pentru persoanele infectate cu HIV, diminuând, totodată, concentraţia virusului în sânge şi în spermă, reducând astfel gradul de contagiozitate al acestui virus.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:50
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
astăzi, 07:23
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul