Ziua Mondială Împotriva Traficului de Persoane. ANTIP lansează „Drumul spre libertate”

De Ziua Mondială de Luptă Împotriva Traficului de Persoane, ANITP lansează campania naţională „Drumul spre libertate”, o iniţiativă ce prezintă experienţa reală a unei victime a traficului de persoane şi modul în care aceasta a reuşit, în cele din urmă, să îşi refacă viaţa.

Urmărește
116 afișări
Imaginea articolului Ziua Mondială Împotriva Traficului de Persoane. ANTIP lansează „Drumul spre libertate”

Ziua Mondială Împotriva Traficului de Persoane. ANTIP lansează „Drumul spre libertate”

Cmpania naţională „Drumul spre libertate” urmăreşte creşterea gradului de conştientizare a populaţiei vulnerabile, cu privire la cele mai utilizate metode de recrutare folosite de traficanţi, în special metoda Loverboy.

La nivelul Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane (ANTIP) există o preocupare constantă pentru creşterea gradului de informare, conştientizare şi sensibilizare a publicului, în cursul anului 2023 fiind organizate aproximativ 1.700 de activităţi preventive cu peste 120.000 de beneficiari direcţi. În cadrul demersurilor preventive, au fost implementate şi campanii de prevenire a traficului de minori, un exemplu în acest sens fiind reprezentat de campania naţională „Siguranţa ta nu e o joacă!”, derulată în parteneriat cu Asociaţia Telefonul Copilului.

Totodată, ANITP desfăşoară campania naţională „Distracţie în siguranţă!”, cu scopul de a informa adolescenţii şi tinerii prezenţi la evenimente publice de mare anvergură (ex. festivaluri de muzică, festivaluri de film, activităţi sportive), despre implicaţiile traficului de persoane şi modalităţile de evitare a potenţialelor riscuri.

De asemenea, în acest an, a debutat colaborarea cu Fundaţia Vodafone, sub forma dezvoltării unei secţiuni anti-trafic în cadrul aplicaţiei Bright Sky. Potrivit Ministerului de Interne, aplicaţia recent actualizată, include, astfel, un ghid de prevenţie a fenomenului traficului de persoane, care conţine informaţii despre cum se manifestă acest fenomen, ce categorii de persoane sunt în risc să deveni victime, cum se pot proteja de traficanţi, unde se poate solicita ajutor.

„Pentru a îmbunătăţi capacitatea de a identifica şi de a oferi sprijin potenţialelor victime, de la începutul anului şi până în prezent au fost desfăşurate peste 80 de sesiuni de instruire, adresate unui număr de aproximativ 2.900 de specialişti - procurori, poliţişti, judecători, inspectori de muncă etc.. În anul precedent, au fost instruite aproximativ 10.000 de persoane în cadrul a peste 500 de sesiuni. O atenţie sporită a fost acordată proceselor de instruire şi formare a poliţiştilor implicaţi în combaterea traficului de persoane, fiind organizate sesiuni specializate cu privire la interacţiunea cu minorii, victime ale traficului de persoane, precum şi la detectarea traficului sexual online prin utilizarea unor sisteme informatice de ultimă generaţie”, potrivit MAI.

Potrivit MAI, protejarea celor vulnerabili, în special a copiilor şi adolescenţilor, a reprezentat o preocupare continuă. La nivelul anului 2022 au fost luate măsuri pentru operaţionalizarea a 42 de camere de audiere speciale pentru minorii victime ale traficului, precum şi pentru adoptarea unui Plan de Acţiune standardizat, legat de metodologia de audiere mai prietenoasă a minorilor, pe durata desfăşurării procedurilor penale.

Măsurile care vizează siguranţa copiilor au fost adoptate şi în sfera informativ-preventivă, la nivelul ANITP fiind înregistraţi peste 100.000 de beneficiari ai activităţilor preventive, din rândul elevilor, studenţilor şi tinerilor.

„Progresele înregistrate de autorităţile române în domeniul îmbunătăţirii procedurilor de identificare a victimelor traficului de persoane şi a facilitării referirii lor către furnizorii de servicii specializate au culminat cu finalizarea unui amplu proces de actualizare a Mecanismului Naţional de Identificare şi Referire. Scopul principal al acestui proces a fost acela de a asigura victimelor un sprijin cât mai integrat şi adaptat nevoilor şi situaţiilor individuale pe care le întâmpină, rezultând în adoptarea noului Mecanism Naţional, la finalul lunii ianuarie 2023 prin Hotărârea Guvernului. Totodată, în anul 2023, Agenţia a manifestat o preocupare constantă pentru sprijinirea şi suportul emoţional al victimelor traficului pe parcursul procedurilor penale, precum şi pentru referirea acestora către furnizorii de servicii specializate. Monitorizarea asistenţei acordate victimelor, reprezintă un proces constant şi menit să asigure accesul victimelor la măsuri de protecţie adecvate şi adaptate nevoilor identificate”, mai transmite MAI.

Ziua Mondială Împotriva Traficului de Persoane a fost instituită de către Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite în anul 2013, reprezentând un îndemn la acţiune pentru contracararea traficului de persoane, ce vizează depistarea abuzatorilor, protejarea categoriilor vulnerabile de copii, femei şi bărbaţi împotriva exploatării, precum şi susţinerea şi reintegrarea victimelor.

În cadrul reuniunilor Comisiei mixte româno-spaniole, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane, Poliţia Română şi Poliţia Spaniolă au stabilit necesitatea unei campanii de conştientizare comune, derulate simultan în România, ca ţară de origine, şi în Spania, ca ţară de destinaţie pentru victimele traficului de persoane, cetăţeni români. De asemenea, România şi Marea Britanie au semnat un Plan comun de acţiune pentru lupta împotriva traficului de persoane.

Totodată, având în vedere că România devine o ţară atractivă pentru cetăţenii străini din afara spaţiului european, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, ANITP desfăşoară constant evenimente dedicate colaborării cu reprezentanţele diplomatice/oficiilor consulare ale cetăţenilor terţi aflaţi pe teritoriul României, precum Nepal, Bangladesh, Sri Lanka, India, Pakistan, Vietnam, Maroc şi Egipt.

În ceea ce priveşte activităţile operative, în cadrul acţiunilor EMPACT JOINT ACTIONS DAYS din acest an au fost identificate 1426 de potenţiale victime şi 138 de suspecţi traficanţi de persoane au fost reţinuţi în urma operaţiunilor conduse de România şi Austria şi coordonate de Europol.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
trafic,
antip,
libertate

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici