Ziua Naţională a Egalităţii de Şanse între Femei şi Bărbaţi: Niciun stat membru UE nu a realizat acest obiectiv. Mesajele transmise de autorităţi

  • 8 mai - Ziua Naţională a Egalităţii de Şanse între Femei şi Bărbaţi.
  • Politicieni, instituţii, ministere şi ONG-uri au transmis mesaje privind importanţa şi scopul zilei naţionale.
Urmărește
973 afișări
Imaginea articolului Ziua Naţională a Egalităţii de Şanse între Femei şi Bărbaţi: Niciun stat membru UE nu a realizat acest obiectiv. Mesajele transmise de autorităţi

FOTO Profimedia

Unde suntem: 

Niciun stat membru al UE nu a realizat egalitatea de gen, asta o spun specialiştii/-ele din ţară şi din instituţiile europene

Comisia Europeană punctează pe faptul că progresele sunt lente, iar disparităţile de gen persistă în ceea ce priveşte ocuparea forţei de muncă, remunerarea, îngrijirea şi pensiile. Pentru a elimina aceste disparităţi şi pentru ca Europa să îşi poată valorifica pe deplin potenţialul în afaceri, politică şi societate, Comisia Europeană are o strategie ce defineşte un set de acţiuni-cheie, printre care se numără şi următoarele: încetarea violenţei bazate pe gen şi eliminarea stereotipurilor, asigurarea unei participări şi a unor oportunităţi egale pe piaţa forţei de muncă, inclusiv a egalităţii de remunerare, şi realizarea unui echilibru între bărbaţi şi femei în procesul decizional şi în politică.

Sâmbătă, 8 mai, mai multe instituţii şi politicien/e au transmis mesaje despre egalitatea de gen şi de şanse.

 

Ministerul Afacerilor Interne: „În timp, aţi demonstrat că nu este o lume doar a bărbaţilor!”

„În timp, aţi demonstrat că nu este o lume doar a bărbaţilor!
Femei poliţist, femei jandarm, femei pompier, sunteţi un exemplu de putere şi înţelepciune, asumare şi altruism!
Voi sunteţi exemplele care confirmă faptul că pentru a face carieră în orice domeniu, este nevoie de vocaţie, pasiune pentru aceste profesii şi ambiţie. Ziua Naţională a Egalităţii de Şanse între Femei şi Bărbaţi, sărbătorită astăzi, este un prilej pentru a scoate în evidenţă normalitatea într-o societate în continuă schimbare şi evoluţie”, au scris reprezentanţii MAI pe Facebook.
 

În timp, aţi demonstrat că nu este o lume doar a bărbaţilor! Femei poliţist, femei jandarm, femei pompier, sunteţi un...

Publicată de Ministerul Afacerilor Interne, Romania pe Sâmbătă, 8 mai 2021

 

ONG-ul ALEG: „Egalitatea: o fată care merge oriunde fără teamă de hărţuiri” 

 
„Pentru noi, egalitatea înseamnă să poți fi tu cu demnitate. Fără să cari mereu măști și scuturi după tine.
Înseamnă o fată care merge oriunde fără teamă de hărțuiri. O mamă sau un tată care primește suportul de care are nevoie ca să fie părinte bun. Sau o femeie fără copii care nu e mereu chestionată “de ce”. Un bărbat care n-are nevoie să domine ca să se simtă viril. Oameni care pot coopera fără să se împiedice de ce zice lumea. 
Fără să se pună reciproc în cutiuțe... ceea ce vă dorim tuturor, de Ziua Egalităţii de Şanse! ”
 

Raluca Turcan: Femeile au plătit un cost mai mare al crizei COVID decât bărbaţii

 
Ministrul Muncii susţine că femeile au plătit un cost al crizei Covid mai mare decât bărbaţii. Numărul femeilor şomere din România a crescut cu 50% din cauza pandemiei, în timp ce ponderea bărbaţilor şomeri cu 16%, spune ministrul.
 
Pandemia a dat înapoi ani de progrese în privinţa egalităţii de gen, iar un plan realist privind recuperarea după criză trebuie să urmărească şi reducerea inegalităţii de gen pe piaţa muncii, a scris sâmbătă pe Facebook ministrul Muncii, Raluca Turcan.
 
Ea susţine că, potrivit datelor INS, numărul femeilor şomere din România a crescut cu 50% din cauza pandemiei, în timp ce ponderea bărbaţilor şomeri cu 16%.
 
Şi putem lega aceste date de altele, tragice, vizând creşterea cazurilor de abuz şi violenţă domestică împotriva femeii în primele 9 luni ale anului trecut, perioada marcată de lockdown”, a mai scris Turcan pe reţeaua de socializare.
 
Ea spune că diferenţa de gen nu este doar subiect de dezbatere teoretică, ci are consecinţe concrete economice, producând anual pierderi în toate statele din UE.
 
Acoperirea costurilor şomajului în rândul femeilor costă UE miliarde de euro anual. Realitatea de necontestat este ca femeile au plătit un cost al crizei Covid mai mare decât bărbaţii. Statisticile Eurostat arată că 84% din angajaţii cu vârsta între 15 şi 64 de ani, din serviciile cele mai afectate de Covid - HORECA şi turism, îngrijirea copiilor, vânzări cu amănuntul- sunt femei. În România, în activităţi din domeniul sănătăţii umane, ponderea femeilor în servicii de primă linie, era de 80%, faţă de 20% bărbaţi. De asemenea, femeile sunt mai expuse şomajului, fiind în număr mai mare implicate în economia informală şi mult mai mult afectate de inactivitate pe piaţa muncii, din cauza responsabilităţilor de îngrijire în casă”, a arătat ministrul Muncii.
 
Raluca Turcan susţine că, în perioada de lockdown, Guvernul României a implementat măsuri pentru susţinerea părinţilor, fiind acordate 124 milioane lei pentru zilele libere ale părinţilor nevoiţi să stea cu copiii. „Am urmărit măsuri de protejare a locurilor de muncă, acesta fiind motivul pentru care am acordat 2,21 miliarde de lei pentru susţinerea a 41,5% din salariul plătit angajaţilor care şi-au reluat activitatea sau sprijinul de 190 milioane de lei pentru programul flexibil de muncă (modelul german kurzarbeit)”, a mai arătat ministrul.
 
Turcan spune că merită analizată şi experienţa statelor europene în materie şi a amintit că Germania a aprobat anul trecut o lege privind prezenţa obligatorie a femeilor în consiliile de administraţie şi inclusiv o prevedere ca minim unul dintre 3 membri în CA să fie o femeie.
 
Este un lucru care merită discutat şi la noi. România a făcut progrese mari în privinţa egalităţii de gen, însă atunci când privim statisticile, dincolo de sentimentul general de confort, vedem, de fapt, că mai sunt multe de făcut şi că inegalităţile de gen rămân mari in societatea românească”, se mai arată în postarea ministrului Muncii.
 
Ziua de 8 mai a fost declarată Ziua Naţională a Egalităţii de Şanse între Femei şi Bărbaţi în România prin Legea nr. 23 din 9 martie 2015. 

Iohannis, mesaj despre stereotipuri şi prejudecăţi

Şeful statului susţine că egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi reprezintă normalitatea într-o societate liberă şi democratică.

Deşi mai sunt încă multe lucruri de îmbunătăţit, sunt convins că România va continua să facă eforturi susţinute pentru a reduce inechităţile existente. Ziua Naţională a egalităţii de şanse este un bun prilej de a conştientiza o dată în plus că femeile încă se mai confruntă cu stereotipuri şi prejudecăţi legate de carieră şi rolul în familie, tendinţe negative care s-au accentuat la nivel global în contextul pandemiei de COVID-19. Violenţa împotriva femeilor, inegalitatea de gen şi discriminarea sunt fenomene nocive, care trebuie combătute cu toate forţele”, se arată în mesajul adresat de către preşedinte.

Acesta spune că încurajează susţinerea cât mai activă a femeilor în procesul decizional, în societate, politică şi economie, cât şi implicarea bărbaţilor ca parteneri activi în viaţa de familie.

În timp, aţi demonstrat că nu este o lume doar a bărbaţilor!

 

Ministerul Apărării Naţionale: „Tot mai multe tinere se îndreaptă către domeniul militar”

 
„8 mai - Ziua egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi. Începând din anul 2015, la data de 8 mai, în România este marcată Ziua egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi.
Femeile pot ocupa oricare dintre funcţiile militare sau civile, cu respectarea criteriilor de competenţă, în toate armele şi specialităţile militare, atât in ţară cât şi în teatrele de operaţii, neexistând restricţii legislative. Promovând principiul egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi, Ministerul Apărării Naţionale coordonează implementarea Agendei Femeile, pacea şi securitatea la nivel naţional, creând o structură dedicată acestui domeniu - Biroul managementul problematicii de gen.
Acest domeniu se referă în mod special la promovarea femeii în sectorul de apărare, participarea ei în misiuni şi operaţii externe, în procese de mediere şi negociere a păcii şi, nu în ultimul rând, protecţia femeilor în zonele de conflict.
În prezent, exista cadre militare şi personal civil femei care ocupă funcţii de execuţie şi conducere la toate nivelurile ierarhice, singurele criterii de selecţie fiind competenţa şi profesionalismul, aplicabile întregului personal.
Neexistând nici un fel de criterii sau restricţii discriminatorii, tot mai multe tinere se îndreaptă către domeniul militar. De asemenea, tot mai multe cadre militar femei participă alături de colegii lor bărbaţi în misiuni în teatrele de operaţii”, arată MApN. 
 
 

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen: egalitatea de gen, încă un vis

 
Egalitatea de gen este un principiu fundamental al Uniunii Europene, dar nu este încă o realitate. În afaceri, în politică şi în societate în ansamblul său, ne putem valorifica întregul potenţial doar dacă folosim toate aptitudinile şi întreaga diversitate. Nu este suficient să utilizăm doar jumătate din populaţie, jumătate din idei sau jumătate din energie. Prin Strategia privind egalitatea de gen, vom susţine cu fermitate realizarea de noi progrese şi accelerarea ritmului acestora pentru a promova egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi.”
 

Vicepreşedinta pentru valori şi transparenţă, Vera Jourová: Femeile şi bărbaţii trebuie să aibă şanse egale

 
Europa este un loc propice femeilor, în pofida tuturor disparităţilor. Dat fiind faptul că societatea noastră trece prin tranziţii importante, fie că este vorba de tranziţia verde sau de cea digitală, trebuie să ne asigurăm că femeile şi bărbaţii au şanse egale şi că inegalităţile nu sunt agravate de schimbări. Dimpotrivă, trebuie să creăm condiţiile necesare pentru ca femeile să devină agenţi pentru o tranziţie echitabilă la locul de muncă şi în viaţa privată.”

 

Comisarul pentru Egalitate, Helena Dalli: Femeile au piedici suplimentare

 
Pentru a realiza egalitatea, nu trebuie să luăm ceva de la unii, pentru a le da altora. Egalitatea este o resursă infinită, de care putem beneficia cu toţii. Discriminarea are un preţ atât pentru victime, cât şi pentru societate în ansamblul său, din cauza lipsei recunoaşterii personale, a absenţei meritocraţiei, precum şi a irosirii talentelor şi a pierderii potenţialului de inovare. Prin Strategia privind egalitatea de gen, ancorăm egalitatea de gen în centrul procesului de elaborare a politicilor UE. Obiectivul nostru este să asigurăm că femeile, în loc să fie nevoite să depăşească piedici suplimentare pentru a beneficia de ceea ce în cazul bărbaţilor este de la sine înţeles, îşi pot valorifica întregul potenţial.
 
 

 8 mai 2021 - Ziua egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi. Direcţii şi acţiuni la nivel european

 
Ziua naţională de 8 mai fost instituită prin Legea 23/2015 pentru promovarea egalităţii de şanse între sexe ca parte integrantă a politicii sociale.
 
 
 Pe 5 martie 2020, Comisia Europeană şi-a prezentat strategia privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi în Europa. Cu toate că UE este lider mondial în domeniul egalităţii de gen şi a înregistrat progrese semnificative în ultimele decenii, violenţa bazată pe gen şi stereotipurile persistă: una din trei femei din UE a fost victimă a violenţei fizice şi/sau sexuale.
 
 
Cele mai importante acţiuni concrete pentru egalitate în perioada 2020-2025, conform documentului Comisiei Europene
  •  Chiar dacă numărul femeilor absolvente de cursuri universitare este mai mare decât cel al bărbaţilor, ele câştigă în medie cu 16% mai puţin decât bărbaţii şi doar 8 % din directorii generali ai celor mai mari întreprinderi din UE sunt femei.
 
Pentru a remedia această problemă, Strategia privind egalitatea de gen pe perioada 2020-2025 prezintă acţiuni-cheie pentru următorii 5 ani şi angajamentul Comisiei de a integra perspectiva egalităţii în toate domeniile de politică ale UE. Strategia prezintă modul în care Comisia va îndeplini promisiunea făcută de preşedinta von der Leyen ca Europa să ofere aceleaşi oportunităţi tuturor celor care au aceleaşi aspiraţi
 
 
  • În UE, 33% din femei au fost supuse violenţei fizice şi/sau sexuale, în timp ce 55 % au fost hărţuite sexual. Trebuie să înceteze violenţa bazată pe gen şi stereotipurile dăunătoare cărora le cad victimă femeile. În acest scop, strategia solicită adoptarea de măsuri juridice de incriminare a violenţei împotriva femeilor. Comisia intenţionează, în special, să extindă domeniile de criminalitate în care armonizarea este posibilă în întreaga Europă la formele specifice de violenţă împotriva femeilor, inclusiv hărţuirea sexuală, abuzul asupra femeilor şi mutilarea genitală feminină. În plus, Comisia va propune actul legislativ privind serviciile digitale care să clarifice ce măsuri se aşteaptă din partea platformelor pentru a combate activităţile ilegale online, inclusiv violenţa online care vizează femeile.
 
  •  În UE, femeile câştigă în medie cu 16% mai puţin decât bărbaţii şi se confruntă în continuare cu bariere în calea accesului şi a menţinerii pe piaţa forţei de muncă. Egalitatea de gen este o condiţie esenţială pentru o economie europeană inovatoare, competitivă şi prosperă. Având în vedere provocările demografice, precum şi tranziţia verde şi cea digitală, sprijinirea femeilor în găsirea de locuri de muncă în sectoarele care se confruntă cu un deficit de personal calificat, în special cele ale tehnologiei şi inteligenţei artificiale, va avea un impact pozitiv asupra economiei Europei. Pentru a soluţia problema remuneraţiei inegale, Comisia lansează astăzi o consultare publică privind transparenţa salarială şi va prezenta măsuri obligatorii până la sfârşitul anului 2020. De asemenea, pentru ca femeile să îşi poată realiza întregul potenţial pe piaţa forţei de muncă, Comisia îşi va intensifica eforturile de asigurare a respectării standardelor UE privind echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată, astfel încât atât femeile, cât şi bărbaţii să aibă posibilitatea reală de a face alegeri în ceea ce priveşte dezvoltarea lor pe plan personal şi profesional. Egalitatea de gen în contextul legat de piaţa forţei de muncă, de incluziunea socială şi de educaţie va continua să fie monitorizată prin intermediul semestrului european.
 
  • Femeile sunt în continuare subreprezentate în poziţiile de conducere, inclusiv în cele mai mari întreprinderi din UE, unde doar 8% din directorii generali sunt femei. Pentru ca femeile să devină lideri în afaceri, Comisia va susţine cu fermitate, printre altele, adoptarea propunerii din 2012 privind echilibrul de gen în consiliile de administraţie ale întreprinderilor. Comisia va promova, de asemenea, participarea femeilor în politică, inclusiv la alegerile pentru Parlamentul European din 2024, şi prin intermediul finanţării şi al schimbului de bune practici. Pentru a da un exemplu, Comisia va depune eforturi pentru a atinge un echilibru de gen de 50 % la toate nivelurile propriei conduceri până la sfârşitul anului 2024.

 

În ceea ce priveşte integrarea perspectivei de gen în toate politicile UE, Comisia Europeană declară că va integra, de asemenea, perspectiva de gen în toate politicile şi iniţiativele majore ale UE. Acest concept este cunoscut şi sub denumirea de „abordare integratoare a egalităţii de gen”. Principalele provocări cu care se confruntă UE în prezent, printre care se numără şi transformările climatice şi cele digitale, au o dimensiune de gen, arată instituţia. Prin urmare, obiectivele Strategiei privind egalitatea de gen se vor reflecta, de asemenea, în acţiunile la nivel mondial ale UE de promovare a emancipării femeilor şi de combatere a violenţei bazate pe gen. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici