- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (01.12.2012, 16:15)
- Eliana Radulescu , Andi Manciu
ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI: VIP-uri, copii, entuziasm şi fluierături la Arcul de Triumf, de 1 Decembrie
Piaţa Arcului de Triumf a fost, sâmbătă, de Ziua Naţională, locul unui spectacol de sunet şi culoare din care nu au lipsit entuziasmul, uneori fluierăturile, protestele, dar şi oficialităţile, care s-au etalat şi în postura de familişti, aducându-şi soţiile şi "juniorii" la eveniment.
Urmărește
2498 afișări
ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI: VIP-uri, copii, entuziasm şi fluierături la Arcul de Triumf, de 1 Decembrie (Imainge: Marius Dobrescu/Mediafax Foto)
Liderii USL, premierul Victor Ponta şi Crin Antonescu au ajuns împreună la paradă, în fruntea unui grup de miniştri care erau însoţiţi de copii şi soţii. Premierul a venit ţinându-i de mână pe cei doi copii ai săi, exemplul său fiind urmat şi de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea. Cei mici au beneficiat astfel de locuri în primul rând de la tribuna oficială.
Victor Ponta nu a ezitat să o ia în braţe pe fetiţa sa, pe parcursul defilării, pentru a-i explica amănunte legate de paradă. Şi judecătorul Curţii Constituţionale Aspazia Cojocaru s-a numărat între oficialităţile care au fost însoţite de copii, ea fiind între puţinii cu care preşedintele Traian Băsescu a schimbat câteva cuvinte în timpul manifestărilor. O notă aparte între copii demnitarilor a făcut şi o fetiţa unui ofiţer, îmbrăcată ca şi tatăl său în uniformă de camuflaj.
Vedeta paradei de 1 Decembrie a fost Anne Marie Bontea ( 9 ani), care a deschis defilarea jandarmilor, în aplauzele oficialilor, dar şi în uralele spectatorilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Şefa FMI: Ameninţarea tarifelor impuse de Trump sporeşte incertitudinea economică globală
-
Rusia a început războiul cu o blocadă a porturilor ucrainene la Marea Neagră, dar acum situaţia s-a inversat
-
Câţi bani a produs Arena Naţională în 2024. Au fost 28 de meciuri şi 3 concerte
O prezenţă obişnuită a manifestărilor de acest fel, europarlamentarul Corneliu Vadim Tudor a ţinut să se facă remarcat. El a părăsit locul său în primul rând al oficialilor pentru a se duce la preşedintele Traian Băsescu, căruia i-ar fi transmis în glumă că doreşte un tranfer "paşnic de putere", dat fiind faptul că situaţia social-politică l-ar favoriza pentru a ocupa fotoliul de la Cotroceni. Ulterior, Vadim Tudor i s-a alăturat primarului sectorului 5, Marian Vanghelie, în timp ce acesta acorda o declaraţie jurnaliştilor. Europarlamentarul l-a întrerupt pe edil, pentru a-i transmite de faţă cu presa că Oana Mizil merită să fie luată de nevastă. "Merită şi se potrivesc (...)Du-o la biserică, mă băiete, după campanie. Tu să faci ce zic eu. Nu-ţi bate joc de fată că şi tu o iubeşti şi ea...", i-a transmis Vadim Tudor lui Vanghelie.
În defilarea lor, studenţii de la Academia de Poliţie au fost însoţiţi de către un câine maidanez, patrupedul aflându-se, de altfel, alături de studenţi şi la repetiţiile care au precedat parada.
Înainte de începerea festivităţii un grup de câteva zeci de oameni, din imediata apropiere a Arcului de Triumf, a început să protesteze şi să strige "Jos Băsescu", "Ruşine, ruşine, rusine să vă fie!", în timp ce alţii încercau să acopere scandările, cântând "La mulţi ani! Cine să trăiască, România să trăiască!" şi "România, România, ole, ole, ole!", în timp ce, din difuzoare, muzica militară a fost înlocuită cu o muzică, liniştită, de ambianţă.
Acelaşi grup a continuat să protesteze, strigând "Jos Băsescu!", "Băsescu la puşcărie!" şi "Marş afară, javră ordinară!" şi în timpul intonării imnului naţional, în cel al momentului de reculegere ţinut în memoria eroilor căzuţi în cele două războaie mondiale şi a celor căzuţi la datorie în teatrele de operaţii din Balcanii de Vest, Irak şi Afganistan.
De asemenea, aceştia au huiduit şi au strigat "Jos Băsescu!", "Jos Băsescu, jos, eşti un ticălos!" în momentul sosirii acestuia la tribuna oficială. "Băi, e Ziua României! Fiţi oameni decenţi! Oamenii aştia se chinuie şi aştia îşi bat joc!", a strigat, revoltat, unul dintre spectatori.
Venirea şefului statului a determinat în mulţime şi o reacţie bruscă de protest a unui bărbat în vârstă, care pănă atunci urmărise liniştit manifestarea. "Ruşine, domnule guvernator", a strigat acesta cu putere, atrăgând privirile participanţilor, dar şi atenţia jandarmilor şi a angajaţilor SPP care asigurau paza. "La domnul preşedinte, la cine puteam să mă refer, pentru că murdăreşte steagul, aşa consider şi nu este preşedinte pentru că a trecut peste şapte milioane de oameni, este guvernator", a explicat el, întrebat cui i s-a adresat.
"Sunt nişte agitatori. Oamenii care au venit aici strică toată parada de Ziua Naţională. Ne ameninţă, ne dau la picioare, ne împing şi nu mai scăpăm de trei ore de ei. Ne-au ameninţat că ne rup coastele după...", s-a plâns o femeie din mulţime, care avea în piept o cocardă tricoloră. "Este post şi trebuie să fim concilianţi. N-am luat niciun leu de la nimeni, am venit pentru Ziua Naţională, pur şi simplu. Sunt vânătă pe mână de cât mă împing", a spus altă femeie, nemulţumită de manifestările grupului anti-Băsescu. Protestatarii au dat replica ironic: "De la anu' o să curgă cu lapte şi miere. O să fie cârnaţi pe pereţi".
Departe de replicile acide care se schimbau lângă ei, copiii s-au arătat cei mai încântaţi de paradă, fluturând steaguri tricolore şi bătând pasul de defilare în ritmul muzicii de fanfară, încercând cu greu să zărească parada, acoperită de umerii largi ai jandarmilor şi ai angajaţilor SPP. Unii dintre tinerii prezenţi şi-au lipit inimioare tricolore pe obraji sau şi-au legat banderole tricolore la încheietura mâinilor.
Cei mai mulţi dintre puşti s-au strecurat printre barele gardurilor de protecţie, profitând de agerimea copilăriei, dar şi de îngăduinţa jandarmilor. Nu au scăpat însă de stricteţea controlului făcut la intrarea în piaţă, unul dintre copii rămânând fără pistolul-mitralieră de jucărie, acesta fiindu-i confiscat.
Înainte de începerea ceremoniei, mai mulţi dintre copiii prezenţi lângă Arcul de Triumf au primit de la un reprezentant al Regimentul 30 Gardă "Mihai Viteazul" revista "Observatorul Militar", cocarde tricolore şi câte un steag, pe care cei mici le-au fluturat pînă la finalul defilării. "Îţi dai seama ce român curat esti?", l-a întrebat aceasta, prinzându-i cocarda, pe un prichindel de câţiva ani, Andrei Lupu, care a spus că este mândru de parinţii lui, care sunt militari.
În timp ce militarii defilau, mai mulţi copii învăţau, la rândul lor, să bată pasul corect, sacadat, la îndrumarea unui jandarm venit să asigure ordinea la eveniment. "Piciorul se ţine întins. Aşa. Drept, stând. Toţi o dată", şi-a organizat jandarmul micul pluton de copii. Acesta le-a ţinut şi o scurtă lecţie de istorie, când unul dintre micuţi l-a întrebat "când s-a făcut România?".
Cele mai aplaudate momente ale defilării au fost cele când în piaţă a apărut fanfara militară, spectatorii urmărind cu interes, de asemenea, survolul aeronavelor şi elicopterelor militare, dar şi momentele când pe sub Arcul de Triumf au trecut caii Jandarmeriei sau un câine-lup, pe nume Max, împodobit cu o băsmăluţă tricoloră în jurul gâtului. Max s-a aflat pe o maşină blindată a armatei, câinele fiind "specializat" în descoperirea de încărcături explozive.
La finalul paradei, fostul preşedinte Ion Iliescu s-a îndreptat spre mulţimea adunată în spatele gardurilor de protecţie şi a dat mâna cu cei prezenţi. "Sănătate multă vă doresc!", "La mulţi dumneavostră şi soţiei!", "La vot îl dăm jos. Atunci ne dovedim supremaţia, la vot. Acolo ne demonstră puterea", "Să trăiţi! Aţi fost un exemplu de urmat!", „Salvaţi-ne, domnu preşedinte! Salvaţi-ne!", i-au spus unii dintre aceştia fostului preşedinte al României. După ce a semnat pe steagul României, la cererea unei femei, fostul preşedinte a părăsit piaţa trecând prin mulţime.
La încheierea festivităţilor, câteva sute de oameni din cei aproape 20.000 de participanţi au rămas la Arcul de Triumf pentru a urca gratuit pe platforma-edificiu, în timp ce maşinile şi lucrătorii de la salubritate se ocupau de curăţirea zonei.
Citește pe alephnews.ro: FT: Donald Trump și-a revizuit promisiunea de campanie de a pune capăt războiului din Ucraina în „24 de ore”
Citește pe www.zf.ro: Cine sunt cei care nu vor avea niciodată o problemă în a găsi un loc de muncă în ciuda incertitudinilor şi crizelor VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI: Parade militare în cele mai importante oraşe ale ţării, defilări cu vehicule militare şi scandări pentru unirea cu Basarabia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
J-Hope, membrul BTS, pleacă în turneul „Hope on the Stage”. Este primul turneu solo după încheierea serviciului militar
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Patronul FCSB i-a îngrozit pe locuitorii unei celebre stațiuni din România! Și-a făcut stână, dar... Câinii lui Gigi Becali le-au
CANCAN.RO
Vine iarna în România! Orașele în care ninge săptămâna viitoare, potrivit meteorologilor Accuweather
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe