Ziua Porţilor Deschise la Guvern. Oamenii i-au luat locul lui Cioloş şi au ţinut discursuri - FOTO

Guvernul şi-a deschis porţile marţi, iar aproximativ 4.000 de oameni au mers să vadă unde li se decide soarta, cei mai mulţi luându-i locul premierului Dacian Cioloş în sala de şedinţe, unde au făcut poze pe fotoliul acestuia. Alţii însă au plecat dezamăgiţi de aglomeraţia creată în sălile deschise

Urmărește
1382 afișări
Imaginea articolului Ziua Porţilor Deschise la Guvern. Oamenii i-au luat locul lui Cioloş şi au ţinut discursuri - FOTO

Ziua Porţilor Deschise la Guvern. Oamenii i-au luat locul lui Cioloş şi au ţinut discursuri (Imagine: Mihai Dascalescu/Mediafax Foto)

De la ora 11.00, când Palatul Victoria şi-a deschis porţile pentru vizitatori, oamenii au ţinut să vadă Sala Muntenia, unde se ţin şedinţele de guvern şi unde, spun ei, "li se decide soarta". La scurt timp după ce accesul în Palatul Victoria a fost permis, sediul Guvernului s-a umpult de oameni, cei mai mulţi fiind interesaţi să se aşeze pe fotoliul premierului Dacian Cioloş.

"Este comod, dar se simte şi foarte multă responsabilitate, aici cred că le vin ideile şi sper să-mi vină şi mie vreo idee genială", spune râzând Robertina, asistentă medicală. Întrebată care ar fi primul lucru pe care l-ar face dacă ar fi la cârma Guvernului, răspunde promt: "Dacă aş fi premier, aş dori să nu mai fie corupţie şi cred că de aici porneşte tot răul. Aş fi vrut să fie mai bine, sunt dezamăgită de clasa politică".

De altfel, combaterea corupţiei a fost cererea care s-a auzit cel mai des din rândul celor care au venit la Ziua Porţilor Deschise la Guvern.

Vasile Gândac, un pensionar din Braşov, care spune că vine în fiecare an în Capitală pentru a sărbători Ziua Naţională, aşteaptă să se elibereze fotoliul premierului şi, după ce se aşează confortabil, măsoară din priviri sala şi începe să vorbească cu jurnaliştii. "În fiecare an vin, anul trecut a fost zăpadă, m-a udat şi nu am reuşit să fac multe fotografii. Am venit şi acum doi ani şi am făcut fotografii, era domnul Victor Ponta şi acum i-am luat eu locul. Aici nu mai scrie nimic, putem să luăm locul fiecărui ministru. Vreau să nu mai fie corupţie, vreau creşterea economică să se vadă în buzunarele pensionarilor, a mamelor, a copiilor", spune el.

Politica se face tot mai auzită în discuţiile dintre vizitatori. "E bine că e guvern de tehnocraţi, aşa au şi ăia din Germania sau alte ţări din astea!", se aude exclamând o doamnă. Un bărbat îi dă replica: "În România să crezi că se schimbă ceva e ca şi cum încă crezi în Moş Crăciun!"

La Palatul Victoria au venit şi mulţi copii cu steguleţe tricolore, chiar dacă nu ştiu cine este premierul României şi nici ce înseamnă ministru tehnocrat.

"Nu ştiu ce este un tehnocrat, dar îmi doresc să avem o ţară bună. Nu am mai fost aici, iar sala (Muntenia - n.r.) mi se pare frumoasă şi mare", spune un băieţel care nu are mai mult de 6 ani. Lângă el îşi face apariţa şi o fetiţă, curioasă de ce jurnaliştii l-au înconjurat pe copilul care stă pe scaunul din capătul mesei. Îşi face curaj, se aşază şi ea pe scaunul premierului şi ne spune că vrea ca şcoala în care învaţă să fie curată şi "cărţile să nu mai coste". "Cărţile să nu mai coste, şcoala să fie curată, doamna învăţătoare să fie bună şi să aibă mami bani să-mi ia jucării", spune Diana, care în permanenţă caută privirea aprobatoare a mamei.

Tinerii care au trecut şi ei pragul Guvernului au venit cu gânduri mari pentru viitorul lor, poate chiar un loc într-unul din ministere.

"Am venit să vizitez de plăcere şi mă gândesc că poate în viitorul apropiat poate va fi o şansă şi pentru mine să lucrez aici. Aş vrea să fac ceva ca, în primul rând, să nu mai existe corupţie în acestă ţară, apoi să dezvoltăm economia în sensul să producem ceva pentru ţara asta", spune Samuel, care este student la Facultatea de Drept şi care, pentru câteva momente, a intrat în rolul de şef al Executivului şi a vorbit de la microfonul lui Dacian Cioloş. "Vă rog să vă gândiţi, înainte de toate, că apăraţi interesele cetăţenilor şi nu interesele proprii, iar pentru asta trebuie să luaţi în calcul nevoia cetăţenilor", a spus Samuel pe un ton imperativ.

Acelaşi rol l-a jucat şi Dacian, student la ASE, care şi-a dorit, măcar pentru câteva minute, să vadă cum este să fii în locul premierului al cărui nume îl poartă. "De astăzi sunt prim-ministrul vostru şi aşa cum ştiţi, doamnelor şi domnilor, vreau să vă gândiţi cu atenţie la ceea ce faceţi pentru că vreau o schimbare în ţara asta, vreau să schimbăm lucrurile şi vreau să vă văd că luaţi atitudine. Dacă nu vă place, veţi avea de furcă cu mine", spune Dacian cu o privire tăioasă.

"Este foarte frumos aici, chiar mi-aş dori să ajung aici să pot să ofer o altă perspectivă ţării. Vreau o schimbare în primul rând în învăţământ, să se găsească o altă metodă de educare, vrem să avem iniţiative proprii, o schimbare din partea profesorilor, adică să fie mai mult prieteni cu noi, să fie alături de noi, nu doar să vină în clasă să predea şi să plece", spune şi Alexandru, un elev de 17 ani care, pe lângă schimbări în sistemul de educaţie, îşi doreşte şi să nu mai stea la coadă două-trei ore atunci când se duce la spital.

Guvernul a fost vizitat şi de cetăţeni străini, care au transmis mesaje de Ziua Naţională a României.

"Este prima zi în România. Sper să aveţi o zi frumoasă şi o viaţă frumoasă aici deoarece sunteţi un popor frumos şi cu locuri frumoase. Palatul Victoria este foarte frumos", a spus o tânără din Israel, aflată pentru prima dată în vizită în ţara noastră împreună cu familia.

Orele trec şi sala de şedinţe a guvernului, dar şi centrul de presă devin neîncăpătoare. Toţi vor să facă poze de la pupitrul de unde premierul şi miniştrii fac declaraţiile de presă, iar unii chiar mimează discursuri în faţa camerelor de filmat.

"Sunt aici pentru a vă spune că Guvernul face eforturi să aducă acasă românii care muncesc în străinătate, că Guvernul creşte salariile, pensiile şi alocaţiile şi nu mai există corupţie", spune un bărbat care, după ce îşi termină discursul, este aplaudat de cei prezenţi în sala de presă.

Premierul Dacian Cioloş şi-a făcut apariţa la Guvern în jurul orei 14.00 şi, după ce a dat o scurtă declaraţie de presă, a fost înconjurat de zecile de oameni care se aflau în acel moment în sala de şedinţe şi cărora le-a ascultat cerinţele şi nemulţumirile, el primind şi mici cadouri. Cioloş a vorbit cu oamenii timp de o oră, după care a părăsit Palatul Victoria.

Reacţiile celor care au stat de vorbă cu premierul nu au întârziat să apară. "Este un om cumsecade, blând şi pare că are suflet. Sper să nu mintă şi să nu îl schimbe şi pe el puterea", spune Dan, care a reuşit să ajungă la Dacian Cioloş şi să-i spună ce îl nemulţumeşte.

O doamnă l-a aşteptat la ieşire pe primul-ministru pentru a se asigura că acesta aude mesajul ei: "Domnule prim-ministru, felicitări de Ziua României şi am venit special să vă dau acest plic să-l citiţi când o să aveţi răbdare şi timp. Lupt pentru o cauza umanitară pentru că dumneavoastră aţi avut încredere în societatea civilă şi în legătura dintre societatea civilă ca interfaţă a Guvernului României".

Au existat şi nemulţumiri în rândul vizitatorilor, care au reclamat proasta organizare a evenimentului - aglomeraţia în sălile din Guvern care puteau fi vizitate, dar şi faptul că nu au avut acces la toalete, recomandarea personalului fiind folosirea toaletelor de la metrou.

"Sunt supărată că a fost îmbulzeală, am fost şi la Parlament şi a fost mult mai bine. Nu am putut să ajung la premier, nu am putut să fac poze şi nu m-am simţit bine deloc", a spus o tânără, la plecare.

Evenimentul s-a încehiat în jurul orei 17.00, când ultimii vizitatori au părăsit Palatul Victoria.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici