- Home
- Social
- IAŞI, (24.01.2014, 12:43)
- Florin Gheţău
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ZIUA UNIRII la Iaşi: Hora Unirii nu s-a dansat la Iaşi, din respect pentru victimele accidentului aviatic. Mii de oameni au stat la rând pentru o porţie de fasole - FOTO
Hora Unirii nu s-a dansat, vineri, la Iaşi, la manifestările prilejuite de Ziua Unirii, în semn de respect pentru victimele accidentului aviatic din Munţii Apuseni, aceasta fiind pentru prima dată când se întâmplă acest lucru.
Urmărește
726 afișări
Hora Unirii nu s-a dansat la Iaşi, din respect pentru victimele accidentului aviatic din Apuseni (Imagine: Liviu Chirică/Arhiva Mediafax Foto)
Discursurile oficialităţilor, susţinute pe scena amplasată în Piaţa Unirii din Iaşi, au fost urmate de defilarea militarilor, apoi participanţii ar fi trebuit să se prindă în Hora Unirii, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat, în semn de respect pentru victimele accidentului aviatic din Munţii Apuseni, au declarat reprezentanţi ai Primăriei ieşene.
Aceasta este prima dată când Hora Unirii nu este dansată la Iaşi în cadrul evenimentelor prilejuite de Unirea Principatelor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Nicuşor Dan, uimit de rezultatul alegerilor: Vreau să înţeleg mecanismul
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
Peste 2.000 de persoane au asistat, vineri, la Iaşi, la manifestările prilejuite de Ziua Unirii.
Mii de oameni au stat la rând pentru o porţie de fasole, de Ziua Unirii, la Iaşi
Mii de ieşeni au stat la rând, vineri, pentru a lua o porţie de fasole şi cârnaţi şi un pahar de vin fiert, cele 10.000 de porţii pregătite de municipalitatea ieşeană participanţilor la manifestările de Ziua Unirii epuizându-se în câteva zeci de minute.
Primii oameni s-au aşezat la rând dinainte de terminarea manifestărilor oficiale, fasolea şi vinul fiind oferite pe strada Lăpuşneanu, la câteva zeci de metri distanţă de Piaţa Unirii, locul unde s-au desfăşurat manifestările oficiale.
"Am fost în Piaţa Unirii şi am venit aici la fasole. Vreau să iau trei porţii, una şi pentru soţ şi pentru copil, care n-au putut veni. Sper să-mi dea, că anul trecut am putut lua”, a spus o femeie aflată la rând pentru trei porţii de mâncare.
Zeci de jandarmi şi poliţişti au fost mobilizaţi pentru a evita producerea unor busculade. Au fost instalate garduri metalice, iar oamenii au intrat în perimetrul unde se aflau oalele cu mâncare, în grupuri de câte 15-20.
Potrivit reprezentanţilor Primăriei Iaşie, în total au fost pregătite 10.000 de porţii de fasole cu cârnaţi, precum şi vin fiert.
"Doamne fereşte, da' oamenii ăştia nu au ce mânca acasă? Eu am venit de poftă, da văd că n-am nici o şansă, că e mare coada”, a spus o altă femeie aflată în zona în care se servea mâncarea.
Porţiile cu fasole şi cârnaţi s-au epuizat în câteva zeci de minute, spre deosebire de anii trecuţi, când întreaga acţiune a durat aproape două ore.
La Iaşi, au fost prezenţi preşedintele Senatului, Crin Antonescu, şi mai mulţi miniştri, între care vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, şi ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici. De asemenea, la manifestări au participat primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, prefectul judeţului, Romeo Olteanu, şi şeful Consiliului Judeţean, Cristian Adomniţei.
La începutul manifestărilor, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, şi primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, au fost huiduiţi, participanţii scandând mesaje şi împotriva premierului şi a şefului statului, care nu au participat la evenimente.
În Piaţa Unirii din Iaşi s-au aflat şi manifestanţi anti-Roşia Montană, care, la intonarea imnului de stat, au strigat "Uniţi salvăm toată România".
Unii dintre manifestanţi au avut pancarte pe care scria "Ponta, trădătorule!", "Ponta şi ai lui nu-şi văd de lungul nasului", "Un morcov pe zi şi Ponta nu va veni", "Ponta, fă aşa, pune sonda la mata", precum şi "La Roşia Montană sunt şi oameni nu doar aur", "Mişcarea de rezistenţă de la Pungeşti".
Manifestările au început la ora 11.00, fiind precedate de sceneta "Moş Ion Roată şi Unirea", interpretată de mai mulţi elevi şi studenţi pe scena amplasată în Piaţa Unirii din oraş.
În Piaţa Unirii din Iaşi au fost mobilizaţi sute de poliţişti şi jandarmi. În zonă au fost amplasate garduri metalice, iar în perimetrul de lângă scenă au avut acces doar oficali şi susţinători ai partidelor.
La evenimente au participat şi liderul PDL, Vasile Blaga, dar şi Gheorghe Flutur.
La finalul evenimentului, participanţii vor putea mânca fasole cu cârnaţi şi vor putea bea vin fiert, Primăria ieşeană susţinând că vor fi oferite 10.000 de porţii.
Premierul Victor Ponta urma să participe, vineri, la Iaşi, la manifestările prilejuite de Ziua Unirii, însă acesta nu a mai ajuns. Victor Ponta a declarat vineri, la ieşirea din sediul MAI, că ar fi vrut să participe la manifestările organizate la Iaşi, însă crede că este mai util la Bucureşti, unde este nevoie şi de organizarea comandamentului de iarnă.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Ponta nu mai participă la manifestările de la Iaşi de Ziua Unirii: "Cred că sunt mai util aici"
Citește și: Primăria Iaşi a anulat concertul de muzică populară de Ziua Unirii. Motivul: tragedia din Apuseni
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe