„De ce ne-aţi lăsat să murim acolo ca nişte câini? Au fost banii mai importanţi, miza politică?”, l-a întrebat Mihai Grecea, victimă din Colecitv, pe fostul ministru al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, la ieşirea de la audierile din dosarul „Colectiv”.
Redăm dialogul dintre cei doi:
Mihai Grecea: De ce ne-aţi lăsat să murim acolo ca nişte câini? Au fost banii mai importanţi, miza politică?
Nicolae Bănicioiu: Noi am spus din primul moment că asigurăm toate ce e necesar.
M.G.: Am urmărit toate materiale din media, le am…
N. B.: Ne întâlnim şi răspund la fiecare, când vreţi dumneavoastră. Am făcut tot ceea ce era omeneşte posibil, credeţi-mă. Şi eu şi doctorii. Nu acuzaţi salvatorii, vorbiţi şi despre oamenii care au fost salvaţi…
M. G.: Ştiaţi ce e în spitale, aţi fost ministrul Sănătăţii!
N. B.: Am încercat să le repar (…) Noi am trimis afară toţi pacienţii…
M. G.: Când? După ziua a şaptea, a opta, când au început să moară?
N. B.: Dumneavoastră aţi fost acolo ca şi mine. Cine decidea când pleacă pacientul? Ministrul nu decide (…) Credeţi-mă că am făcut tot ceea ce era omeneşte posibil! Statul român a făcut tot ceea ce a putut.
Fostul ministru al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a fost audiat, vineri, timp de cinci ore, la Parchetul General, unde a fost citat ca martor, în dosarul Colectiv. La ieşire le-a spus jurnaiştilor prezenţi că a răspuns la toate întrebările procurorilor.
„Am răspuns la toate întrebările. (…) Credeţi-mă că şi eu şi ceilalţi am fi vrut să facem mai mult. Şi credeţi-mă că am făcut tot ceea ce era omeneşte posibil (…) Nu am refuzat niciun ajutor”, a declarat fostul ministru Nicolae Bănicioiu la ieşirea de la Parchetul General.
În acelaşi dosar a fost audiat ca martor şi şeful DSU, Raed Arafat.
În 30 octombrie 2019, s-au împlinit 4 ani de la tragedia din clubul bucureştean Colectiv. În urma incendiului, au murit la faţa locului 26 de persoane, iar apoi mulţi dintre răniţii internaţi, numărul victimelor ajungând atunci la 64. Printre cei care şi-au pierdut viaţa în urma tragediei erau artişti, fotografi, jurnalişti, olimpici şi studenţi. Ulterior, la un şi 9 luni după tragedie, un alt tânăr a murit, ridicând bilanţul total la 65.
De asemenea, zeci de persoane încă se află sub tratament pentru a-şi îngriji rănile.