Video Zonă abandonată, în apropiere de centrul Capitalei. Locuitor: Numai balaurii nu au ieşit de acolo

Un teren de 3.000 de metri pătraţi, din Sectorul 4 al Capitalei, s-a transformat în focar de infecţie, după ce a fost retrocedat şi s-a început construcţia unui bloc, iar mai apoi a fost abandonat, locuitorii din zonă spunând că se simt în pericol din cauza maidanezilor şi a oamenilor străzii.

Urmărește
2254 afișări

Zeci de oameni s-au adunat, joi, pe Aleea Terasei, din Sectorul 4 al Capitalei, la mică distanţă de Piaţa Sudului. Încă de la ora 9:00, printre blocuri a început să se audă huruitul tractoarelor şi al basculantelor, iar angajaţii Administraţiei Domeniului Public (ADP) să forfotească în jurul gardului metalic ce împrejumuia ceea ce părea a fi o groapă de gunoi. Un teren uriaş, de aproximativ 3.000 de metri pătraţi, aflat între blocuri, în mijlocul căruia a fost săpată o fundaţie de aproximativ 10 metri adâncime, este abandonat şi plin de buruieni, gunoaie, câini maidanezi şi chiar oameni ai străzii care se ascund aici.

„Mi-a crescut nepoţelul aici. Era parc pentru copii, mai sărăcăcios, e drept, dar era un loc de joacă unde puteam să stau cu el. Apoi, au venit nişte şmecheri, care au pus pe margine gardurile astea şi au crescut de toate. Numai balaurii nu au ieşit de acolo. Câini mulţi, au fost 17 câini la un moment dat, i-au mai adunat, au venit alţii şi tot aşa”, spune Zoe Georgescu, una dintre miile de persoane care locuiesc în apropierea acestui teren.

Femeia spune că a trăit în fiecare zi cu teama că nepotul ei ar putea fi muşcat de haitele de câinii care îşi găsiseră adăpost aici, şi chiar ea să fie atacată de oamenii fără adăpost care se ascundeau în canalul din faţa blocului ei, la care nici poliţia nu putea ajunge fiindcă se aflau pe o proprietate privată.

„Câinii intrau pe sub gard şi rămâneau acolo, te lătrau, veneau la spatele tău. Oamenii străzii, e un canal acolo şi cândva a murit unul, s-au hârâit între ei şi a venit poliţia şi l-a scos pe unul mort de acolo. Singur nu îl lăsăm niciodată pe cel mic să iasă la joacă, doar cu el de mâna. Întotdeauna mi-a fost teamă că ar putea să sară gardul şi să între acolo, pe terenul acela abandonat”, descrie femeia grijile pe care le-a trăit de când suprafaţa din faţa blocului ei a fost retrocedată.

Până la începutul anilor 2000, pe acest teren era un loc de joacă, care a dispărut, însă, după ce suprafaţa de aproximativ 3.000 de metri pătraţi a fost retrocedată printr-o decizie judecătorească irevocabilă. Noul proprietar au început să parceleze terenul şi să îl vândă, ajungând în prezent să fie deţinut de două firme şi două persoane private. A fost obţinută o autorizaţie de construcţie şi, în mijlocul acestui teren, în anul 2007 s-a săpat fundaţia pentru a înălţa un bloc cu 14 etaje. Lucrările au fost oprite brusc, însă, cel mai probabil din cauza crizei financiare, iar terenul abandonat.

„Autorizaţia a fost anulată, am primit acceptul proprietarilor de a intră în zona şi a readuce la formă iniţială terenul şi ducem în prezent tratative cu proprietarii pentru a prelua terenul, fie prin cumpărare, fie prin închiriere. Preţul va fi stabilit în urmă unei expertize pe care o va face o firma specializată. Vorbind de o zona apropiată de centrul Bucureştiului, preţul nu va fi unul foarte mic”, spune consilierul primarului Sectorului 4, Cristian Zărescu.

Primăria condusă de Daniel Băluţă a decis să readucă acest teren la forma iniţială, astfel că a luat legătura cu cei patru proprietari, a obţinut acordul acestora, iar joi a demarat operaţiunile de igienizare şi salubrizare. Sute, poate chiar mii de camioane de pământ vor fi aduse pentru a acoperi groapa şi a nivela terenul. O acţiune care va dura aproximativ o jumătate de an, estimează autorităţile locale.

„Încercăm să redăm acest teren comunităţii, pentru că el a fost transformat în ultimii ani într-o adevărată groapă de gunoi, oamenii erau disperaţi că în locul unui parc a apărut o groapă de gunoi. Lucrările de astupare a fundaţiei şi nivelare a terenului estimăm că vor dura aproximativ şase luni”, a completat consilierul primarului Sectorului 4.

Primăria îşi propune să amenaje pe acest teren fie o parcare de 300 de locuri, pentru cei care stau în zonă, fie să creeze un mic parc cu spaţiu de joacă pentru copii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici