Zona Eroii Revoluţiei, nod intermodal de transport public, a devenit cel mai nou şi mai modern reper urban din Bucureşti - ADVERTORIAL

Sectorul 4 al Municipiului Bucureşti a încheiat cele mai ample lucrări de resistematizare şi de regenerare urbană derulate în ultimii ani în Bucureşti şi pune astfel zona Eroii Revoluţiei pe harta celor mai noi şi mai moderne repere urbane din Bucureşti.

Urmărește
1680 afișări
Imaginea articolului Zona Eroii Revoluţiei, nod intermodal de transport public, a devenit cel mai nou şi mai modern reper urban din Bucureşti - ADVERTORIAL

Alături de aceste lucrări specifice ancorării infrastructurii rutiere din zonă în realitatea cotidiană a anului 2024, Sectorul 4 va da în folosinţă, începând cu data de 10 iunie a.c., şi pasajul pietonal subteran Eroii Revoluţiei, obiectiv început în urmă cu 14 ani şi, ulterior, abandonat până la momentul luării în administrare de către Sectorul 4, când se afla la un pas de prăbuşire.

„Situaţia intersecţiei Eroii Revoluţiei era una extrem de precară, iar lucrările iniţiate acum 12 ani erau abandonate. Am preluat acest proiect de la Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi astăzi, acest nod intermodal important, care face legătura între staţia de metrou şi staţia de tramvai de la Eroii Revoluţiei, este gata. De asemenea, peste 7 ani, va fi conectat şi la staţia de metrou Eroii Revoluţiei 2, parte componentă a liniei M4. Modernizarea a avut două componente principale: infrastructură şi estetică. La nivel de infrastructură, circulaţia este îmbunătăţită substanţial. S-a intervenit pe toate străzile adiacente, iar zona este mai bine organizată. Dincolo de aspectul practic, am ţinut cont şi de componenta estetică. În această zonă se află Cimitirul Eroilor şi Cimitirul Bellu, locuri cu o valoare istorică semnificativă, fapt pentru care am cooptat în acest proiect specialişti ai Ministerului Culturii, pentru a integra armonios aspectul istoric şi cel modern. Numele final al proiectului este „Poarta Eroilor”, o denumire care reflectă atât importanţa istorică a zonei, cât şi modernizarea ei”, a declarat Daniel Băluţă, primarul Sectorului 4, în cadrul unei conferinţe de presă.

Costul întregii lucrări a fost de 25,2 milioane de euro şi a presupus regenerarea urbană a zonei Eroii Revoluţiei, însemnând relocarea şi înlocuirea anumitor reţele de utilităţi, înlocuirea stâlpilor, a liniei de contact şi catenarelor liniilor de tramvai, finalizarea pasajului rutier subteran, resistematizarea circulaţiei rutiere, modernizarea şi reabilitarea tuturor arterelelor de circulaţie, inclusiv unele adiacente zonei (Mitroplit Dosoftei, Mitropolit Iosif, Mitropolit Grigore), precum şi lucrări de amenajarea peisagistică a spaţiilor publice.

În privinţa reamenjării peisagistice, este de menţionat faptul că aceste lucrări au însemnat refacerea şi înfiinţarea de noi spaţii verzi, pe ambele trotuare, precum şi gazonarea liniei de tramvai în zona noii staţii STB, ce este acoperită de structura metalică inspirată din lucrările arhitectului spaniol Santiago Calatrava, al cărei cost este de 5,3 milioane de euro.

Accesul călătorilor către această staţie va fi realizat prin intermediul pasajului pietonal subteran ce va fi monitorizat video în permanenţă, pentru descurajarea actelor antisociale şi datorită căruia, staţia de metrou Eroii Revoluţiei va putea fi autorizată ISU.

Totodată, pe lângă măsurile de resistematizare a circulaţiei rutiere şi pietonale anterior menţionate, întreaga zonă de la Eroii Revoluţiei are astăzi un nou aspect, odată cu construirea în centrul intersecţiei, în perimetrul refugiilor de tramvai, a Porţii Eroilor. Inspirată din lucrările celebrului architect spaniol Santiago Calatrava, noua construcţie a fost proiectată ca o structură integratoare de tip “reper urban”, cu caracter unicat şi deosebit, sculptural-arhitectural, care să valorifice patrimoniul cultural şi care să aducă un omagiu eroilor noştri care au luptat pentru siguranţa şi integritatea României de astăzi.

Doi dintre ei, Stelian Dinu – general de brigadă cu două stele şi preşedinte al ANVR – M.A.I. şi Victor Stănescu, general de flotilă aeriană, soldaţi în cel de Al Doilea Război Mondial, au venit să vadă cum arată „Poarta Eroilor”.

„Apreciem gesturile ca şi acesta la care participăm, pentru că nu suntem daţi uitării. E adevărat că suntem foarte puţini rămaşi în viaţă, dar totuşi ne bucurăm când vedem că cineva se mai interesează de soarta noastră. Suntem apreciaţi, cu amintirile care ne-au rămas. Noi şi ceilalţi care au plecat dintre noi în slava cerului, ne-am făcut datoria faţă de ţară. Îi mulţumim domnului Băluţă pentru gestul făcut în onoarea veteranilor de război”, a declarat Stelian Dinu.

Poarta Eroilor nu este singura construcţie de tip reper urban, realizată în Sectorul 4 al Capitalei. Sub umbrela conceptului de „Noul Bauhaus European”, ce exprimă politica Uniunii Europene de a crea şi amenaja în oraşe locuri, produse şi moduri de trai durabile, incluzive dar şi estetice, au fost implementate proiecte precum Pasajul Europa Unită, gândit atât din punct de vedere funcţional, ca o cale de circulaţie menită să asigure fluidizarea traficului rutier din zonă, cât şi din punct de vedere estetic, prin realizarea sistemului de iluminat arhitectural de tip vortex, care a transformat construcţia într-un reper urban. Acelaşi concept este urmărit şi la Patinoarul Berceni Arena, a cărui faţadă, iluminată de asemenea arhitectural, va transforma arena într-un landmark estetic în zona Apărătorii Patriei. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici