- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (09.05.2014, 20:00)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Zota: Ar putea fi 400 de donatori pentru transplant pe an, dar acum avem bani doar pentru 100
România are 40 de centre de prelevare şi, dacă fiecare ar da într-un an câte 10 donatori, atunci potenţialul minim de donatori ar fi de 400, dar fosta conducere a Ministerului Sănătăţii a alocat bani doar pentru 100 de donatori, a declarat Victor Zota, coordonatorul naţional pentru transplant.
Urmărește
99 afișări
Zota: Ar putea fi 400 de donatori pentru transplant pe an, dar acum avem bani doar pentru 100
"Avem 40 de centre de prelevare acreditate. Dacă fiecare centru ar da câte zece donatori pe an, am avea 400 de donatori, şi acesta este potenţialul minim. Dacă am da dublu, am avea 800 pe an şi atunci ar trebui să creştem şi numărul centrelor de transplant. Nu cred că vom ajunge la 400 de donatori, dar măcar la 200", a spus Victor Zota, coordonatorul naţional de transplant, cu ocazia Zilei Naţionale a Transplnatului.
Întrebat ce sumă a fost alocată în 2014 pentru transplant, Zota a spus că numai o cincime din banii ceruţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
"În 2014 am primit, conform proiecţiei făcute de fosta conducere a Ministerului Sănătăţii, o cincime din banii de care am avea nevoie. Domnul ministru (Nicolae Bănicioiu, n.r.) a zis că va face tot ce este posibil pentru rezolvarea problemei. Banii de acum ne-ar ajunge pentru 100 de donatori, dar noi am prevăzut cel puţin 170 de transplanturi de ficat şi 300 de rinichi. Banii ne ajung pentru o cincime", a spus Zota.
Până acum, în 2014 au fost 47 de donatori în moarte cerebrală şi au fost realizate 94 de transplanturi de rinichi, 44 de ficat, două de inimă, patru de pancreas şi altele de ţesuturi.
"Potenţial de donatori este foarte mare, aproape orice secţie ATI (Anestezia şi Terapia Intensivă, n.r.) are condiţiile să diagnosticheze şi să menţină un donator. Problema este de finanaţare, în anumite locuri de aparatură şi materiale consumabile", a spus medicul Dan Tulbure, de la secţia ATI de la Fundeni.
Irinel Popescu, directorul Centrului de Chirugie şi Transplant Hepatic de la Institutul Fundeni, a spus că, la zece ani de la înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Transplant, intervenţiile au înregistrat creşteri constante, cu excepţia anului 2009, iar în 2013, a fost înregistrat chiar "un salt", de la 75 de transplanturi de ficat în 2012, la 122.
Mihai Lucan, şeful Clinicii de Transplant Renal de la Cluj, a spus că rata de transplant renal în România este de 5,2 transplanturi la un milion de locuitori, în timp ce în Ungaria este de 21,3 transplanturi la milion.
"Activitatea de transplant presupune patru elemente, respectiv să fii capabil din punct de vedere tehnic să faci transplantul, să ai donatori, să fie o finanaţare bună şi să fie pacienţi", a spus Lucan.
Directorul Agenţiei Naţionale de Transplant, Radu Deac, a spus, la rândul său, că este foarte important că au fost reluate transplanturile de cord.
"Cel mai important lucru este că s-au reluat transplanturile la Târgu Mureş şi la Spitalul Floreasca. În lume sunt peste 100.000 de transplanturi cardiace, în SUA se fac 2.300 - 2.500 transplanturi cardiace pe an. Media de longevitate a pacienţilor transplataţi cu inimă este de 15 ani. Dar există şi un caz unic, un transplant făcut unui copil la şase luni de la naştere, care are acum 28 de ani şi desfăşoară o viaţă normală fără terapie imunosupresivă", a spus Deac.
El a mai spus că medicina de transplant este medicină de perfomanţă, care salvează viaţa, chiar şi a celor în stadii treminale.
"Am vrea ca toţi aceşti specialişti care patricipă la identificarea, menţienrea donatorului şi prelevarea de organe să fie şi remuneraţi. Munca acestor oameni este deosebită. (...) Ne gândim cu nostalgie la perioada când în România exista Aviasan şi aveam în fiecare regiune istorică un avion performant pentru a transporta în urgenţă echipele", a mai spus Deac.
Potrivit lui Mihai Lucan, Ziua Naţională a Transplantului este "sărbătoarea celor care nu există".
"Nu există, pentru că transplantul nu este o specialitate ca atare, având în vedere că se referă la mai multe organe. Nu există, pentru că cei care fac activitate de transplant nu sunt plătiţi. Ei nu există pe statele de plată ca transplantologi ai niciunei entităţi. ANT face eforturi extraordinare. Ne lipsesc banii. Cred că prin această prismă trebuie să discutăm la nivel de specialişti şi de organizatori, perntru că oamenii merg noaprea şi fac activitatea asta fără să fie plătiţi. Este o problemă foarte mare, se salvează vieţi de oameni de către doctori fără ca medicii să fie determinaţi financiar", a declarat Lucan.
Citește pe alephnews.ro: REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu intră în turul 2
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe