- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (17.03.2014, 13:56)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Zota: Zece persoane salvate prin transplant cu organe prelevate de la un singur donator
Zece persoane, printre care şi un copil de doi ani, vor fi salvate prin transplant cu organe prelevate de la un singur donator, care a ajuns în moarte cerebrală după un traumatism cranio-cerebral sever, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, dr Victor Zota, coordonator naţional de transplant.
Urmărește
394 afișări
Zota: Zece persoane salvate prin transplant cu organe prelevate de la un singur donator (Imagine: Elvira Gheorghiţă/Mediafax Foto)
"Donatorul este un bărbat în vârstă de 41 de ani, care a suferit un traumatism cranio-cerebral sever. Familia şi-a dat acordul pentru prelevarea organelor şi a ţesuturilor, care ar putea salva viaţa a zece bolnavi. Au fost prelevate ficatul, care va ajunge la doi pacienţi, un copil şi un adult, rinichii, pancreasul şi ţesuturi", a spus dr. Victor Zota.
El a precizat că de la începutul acestui an au fost 28 de donatori, puţin sub estimările Agenţiei Naţionale de Transplant.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Protest AUR în plenul reunit al Parlamentului. George Simion: „Simulacru de audieri”
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
-
Drulă: Vom lupta cu minciuna. Începem cu un vot împotriva acestui guvern
-
Bolojan: Că ne place, că nu ne place, una din primele decizii bune este să votăm acest guvern
Pentru a ajunge la donator, care era în Sibiu, Agenţia Naţională de Transplant a cerut sprijinul Ministerului de Interne. Viceprim-ministrul Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Interne, a aprobat ca avionul medical SMURD Piper Cheyenne III să plece în misiune medicală la Sibiu pentru a transporta echipa medicală care a realizat prelevarea ficatului.
Echipa medicală a fost condusă de Vlad Braşoveanu, de la Institutul Clinic Fundeni - Clinica de chirurgie şi transplant hepatic, coordonată de profesor dr. Irinel Popescu. Avionul cu care echipa medicală a mers la Sibiu a decolat din Bucureşti duminică, la ora 22.30, şi a revenit pe Aeroportul Băneasa luni dimineaţă.
"Operaţia a durat mai mult decât o prelevare obişnuită, pentru că acolo s-a făcut şi secţionarea ficatului, pentru a fi transplantat celor doi bolnavi, printre care un copil care are doi ani", a spus dr. Zota.
Tot la Bucureşti au fost aduse şi ţesuturile, respectiv cornee, tendon, piele, os, care vor fi transplantate unor bolnavi cu suferinţe majore.
Chirurgi din Cluj au prelevat de la donator rinichiul şi pancresul, care vor fi transplantate unor pacienţi din Clinica de Chirugie şi Transplant Renal, coordonată de profesor dr. Mihai Lucan.
"Acesta ar fi al doilea transplant rinichi - pancreas pe care ar urma să-l facem la noi la spital. Primul transplant rinichi - pancreas l-am făcut săptămâna trecută, iar pacientul se simte bine. Pot spune că transplantul de pancreas se numără printre cele mai dificile intervenţii din această categorie. Transplantul de pancreas este un lucru foarte greu, pentru că organul nu are capsulă şi este extrem de sensibil, poate face rapid pancreatită", a spus profesorul Lucan.
El a precizat că transplantul rinichi - pancreas este o şansă pentru pacienţii cu diabet tip I şi insuficienţă renală acută, dar este greu de făcut din cauza sensibilităţii pancreasului.
Aeronava Piper Cheyenne III se află în dotarea Inspectoratului General de Aviaţie din 2013, când a fost pusă la dispoziţie de către Fundaţia pentru SMURD. Misiunile aeromedicale ale MAI sunt coordonate de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, condus de secretarul de stat Raed Arafat.
Citește pe alephnews.ro: Guvernul Ciolacu 2 e învestit oficial, dar cu provocări majore înainte. Când încep miniștrii munca
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe