7 membri ai CIO intră în cursa pentru a-i succeda lui Thomas Bach în funcţia de preşedinte

  • Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a anunţat candidaturile pentru funcţia de preşedinte, în urma deciziei actualului preşedinte, Thomas Bach, de a nu mai candida pentru un al treilea mandat.
  • Bach, care a condus organizaţia din 2013, a declarat că va părăsi funcţia în martie 2025.
Urmărește
100 afișări
Imaginea articolului 7 membri ai CIO intră în cursa pentru a-i succeda lui Thomas Bach în funcţia de preşedinte

7 membri ai CIO intră în cursa pentru a-i succeda lui Thomas Bach în funcţia de preşedinte

Doi foşti campioni olimpici sunt în cursa pentru a deveni următorul preşedinte al CIO. La fel, şi un prinţ al unui regat din Orientul Mijlociu şi fiul unui fost preşedinte al organizaţiei. Liderii mondiali ai ciclismului, gimnasticii şi schiului sunt, de asemenea, în joc.

Comitetul Internaţional Olimpic a publicat luni o listă cu şapte posibili candidaţi care ar urma să candideze în martie pentru a-i succeda preşedintelui demisionar Thomas Bach.

Printre candidaţii anunţaţi se numără Sebastian Coe, preşedintele World Athletics şi dublu medaliat olimpic la 1500 metri. Coe a exprimat interesul de a candida, afirmând: „Am făcut întotdeauna clar că, dacă oportunitatea va apărea, voi lua în serios această posibilitate.”

Kirsty Coventry, fosta înotătoare din Zimbabwe şi membră a consiliului executiv al CIO, este singura femeie care s-a înscris în cursă. Coventry ar putea deveni prima femeie preşedinte al CIO într-o organizaţie care a avut doar bărbaţi la conducere în cei 130 de ani de existenţă.

Candidaturile vor fi evaluate de membrii CIO, iar alegerea noului preşedinte va avea loc în martie 2025, în cadrul unei sesiuni la Olympia, Grecia. Această alegere va marca o etapă importantă pentru mişcarea olimpică, care se confruntă cu provocări precum digitalizarea şi tensiunile geopolitice.

Prinţul Feisal al Hussein al Iordaniei face, de asemenea, parte din conducerea CIO. Juan Antonio Samaranch Jr. este unul dintre cei patru vicepreşedinţi ai CIO, al cărui tată a fost preşedinte timp de 21 de ani, până în 2001.

David Lappartient este preşedintele organismului de conducere al ciclismului, Morinari Watanabe conduce gimnastica, iar Johan Eliasch este preşedintele Federaţiei Internaţionale de Schi şi Snowboard. Coe este preşedintele organizaţiei mondiale de atletism.

Toţi cei şapte au respectat termenul limită de duminică pentru a trimite o scrisoare de intenţie lui Bach, care trebuie să părăsească postul anul viitor, după ce a ajuns la maxim 12 ani în funcţie.

O listă oficială de candidaţi ar trebui să fie confirmată în ianuarie, cu trei luni înainte de reuniunea electorală din 18-21 martie din Grecia, în apropiere de situl Olimpiei antice.

Doar membrii CIO sunt eligibili să candideze, voturile fiind exprimate de restul celor 111 membri ai organismului olimpic.

CIO este unul dintre cele mai exclusiviste cluburi din sportul mondial. Printre membrii săi se numără membri ai familiilor regale din Europa şi Orientul Mijlociu, lideri ai organismelor sportive internaţionale, foşti şi actuali sportivi olimpici, politicieni şi diplomaţi, precum şi industriaşi, inclusiv unii miliardari.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici