A căzut cortina peste Cupa Mondială din Qatar

Qatarul a tras cortina peste Cupa Mondială duminică, după o finală dramatică între Argentina şi Franţa, subliniind influenţa ţării asupra fotbalului şi punând capăt unui turneu care a atras critici privind drepturile omului, dar a şi contrazis îndoielile că ar putea găzdui un asemenea evenimente.

Urmărește
1438 afișări
Imaginea articolului A căzut cortina peste Cupa Mondială din Qatar

Argentina a învins Franţa la penaltiuri într-un meci palpitant, dominat de doi atacanţi determinanţi care joacă la clubul de fotbal ale unei echipe deţinute de statul arab din Golf, care a obţinut o bogăţie uriaşă în ultimele decenii din exporturile de gaze naturale, conform Reuters.

O mulţime de aproape 89.000 de spectatori a urmărit spectacolul pe unul dintre cele câteva stadioane construite special în această ţară de doar 3 milioane de locuitori, prima ţară arabă care a găzduit turneul.

Turneul a polarizat opiniile cu mult timp înainte de începerea sa luna trecută - criticii tratamentului aplicat de Qatar muncitorilor străini, interdicţia homosexualităţii şi restricţiile privind exprimarea politică spunând că banii au prevalat asupra eticii atunci când a fost ales ca gazdă.

Oficialii qatarezi, care au fost înţepaţi de critici şi spun că au luat măsuri pentru a rezolva situaţia lucrătorilor străini de când Doha a primit drepturile de organizare în 2010, au fost încântaţi de felul în care a decurs turneul.

"Cel mai important lucru de reţinut este că Cupa Mondială transcende sportul şi joacă un rol excepţional în unirea oamenilor şi a ţărilor", a declarat ambasadorul Qatarului la Naţiunile Unite, şeicul Alya al-Thani, la o ceremonie care a marcat predarea ştafetei către gazdele din 2026 din America de Nord.

Agenţia de ştiri de stat QNA a declarat duminică că 1,4 milioane de persoane au vizitat Qatar în timpul Cupei Mondiale. Această cifră este mai mare decât estimările de dinaintea turneului şi reprezintă un salt semnificativ faţă de cele 1 milion de persoane raportate cu două zile mai devreme de autorităţile Qatarului pentru Cupa Mondială.

Pe teren, atacantul francez Kylian Mbappe şi argentinianul Lionel Messi, care joacă amândoi la Paris St Germain, echipă deţinută de Doha, şi-au împărţit cinci goluri în remiza 3-3, înainte ca Argentina să triumfe cu 4-2 la penalty-uri.

Mbappe a câştigat Gheata de Aur, fiind cel mai bun marcator al turneului, cu opt goluri. Căpitanul Argentinei, Messi, aflat la o singură reuşită în urma sa, cu şapte, a fost înfăşurat într-o mantie tradiţională din Golf de către conducătorul Qatarului, şeicul Tamim bin Hamad al-Thani, înainte ca Tamim să-i înmâneze trofeul Cupei Mondiale.

Găzduirea Cupei Mondiale de către Qatar a făcut parte dintr-o strategie atentă pentru a-şi ridica profilul şi influenţa la nivel mondial, dar care a pus în evidenţă şi situaţia drepturilor omului.

În luna mai, o coaliţie de grupuri pentru drepturile omului, inclusiv Human Rights Watch şi Amnesty International, a cerut Qatarului şi organismului de conducere a fotbalului, FIFA, să creeze un fond de compensare cel puţin echivalent cu premiul de 440 de milioane de dolari al Cupei Mondiale pentru muncitorii, inclusiv unii care au ajutat la construirea stadioanelor turneului, care au suferit abuzuri sau au murit în Qatar.

Nici FIFA, nici Qatar nu au fost de acord să înfiinţeze acest fond.

Alţii, cum ar fi organizaţia caritabilă pentru drepturile lucrătorilor Equidem, cu sediul în Marea Britanie, au solicitat înfiinţarea unui centru independent pentru lucrătorii migranţi în Qatar, pentru a permite libertatea de asociere şi pentru a revizui relaţia dintre lucrători şi angajatori în statul arab din Golf. Qatar nu a înfiinţat încă un astfel de centru.

Autorităţile qatareze spun că criticile aduse ţării lor de-a lungul deceniului au fost nedrepte şi dezinformate, subliniind reformele legislaţiei muncii adoptate începând cu 2018 şi acuzându-i pe unii critici de rasism şi standarde duble.

"Ne-am străduit ca acest turneu să fie un accelerator pentru a îmbunătăţi condiţiile privind reformele în domeniul muncii, deoarece situaţia anterioară nu era acceptabilă, în ciuda celor mai bune intenţii", a declarat Hassan Al Thawadi, secretarul general al Comitetului de organizare Cupei Mondiale din Qatar, într-un interviu difuzat de Sky News.

Thawadi a declarat că un fond de sprijin şi asigurare pentru muncitori va analiza incidentele în care au murit muncitori. "Iar acest lucru va continua şi după Cupa Mondială", a spus el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici