A murit Sonia Iovan, prima medaliată olimpică la gimnastică a României

Sonia Iovan, prima medaliată olimpică şi mondială la gimnastică a României, a murit în Franţa, unde locuia de câţiva ani, a anunţat vineri Comitetul Olimpic şi Sportiv Român (COSR).

Urmărește
1410 afișări
Imaginea articolului A murit Sonia Iovan, prima medaliată olimpică la gimnastică a României

Sursa foto: Facebook

„Drum lin, Sonia Iovan! Sonia Iovan e prima medaliată olimpică, mondială la gimnastică a României. (...) Acum, s-a stins în Franţa, unde locuia de ani buni. Dumnezeu să o odihnească!”, a transmis vineri după-amiaza COSR.

Conform sursei citate, Sonia Iovan a început să practice gimnastica artistică la Cluj, după care a activat la Clubul Ştiinţa, din Bucureşti, sub îndrumarea profesorilor Nicolae Băiasu şi Iosif Hindi.

„A participat la trei ediţii ale Jocurilor Olimpice. În 1956, la JO de la Melbourne, alături de Elena Leuştean, Georgeta Hurmuzache, Emilia Vătăşoiu, Elena Mărgărit şi Ileana Săcălici, a făcut parte din formaţia care a urcat pe cea de-a treia treaptă a podiumului şi a cucerit prima medalie olimpică pe echipe din istoria gimnasticii româneşti. Performanţa a reeditat-o în 1960, la JO de Roma, alături de Atanasia Ionescu, Elena Leuştean, Elena Niculescu, Uta Poreceanu Schlandt şi Emilia Vătăsoiu. În 1964, la JO de la Tokyo, s-a clasat pe locul 6 cu echipa şi pe 14 la individual compus.
La ediţia din 1958 a CM, la Moscova, a făcut parte din echipa care a cucerit bronzul, prima medalie mondială obţinută pe echipe din istoria gimnasticii româneşti”, anunţă COSR.

Sonia Iovan a participat la trei ediţii ale Campionatelor Europene, desfăşurate la început sub denumirea de Cupa Europei. În 1957, la Bucureşti, a cucerit argintul la bârnă şi două medalii de bronz, la individual compus şi sărituri. În 1959, la Cracovia, a obţinut medaliile de argint la sol şi de bronz la individual compus, iar în 1961, la Leipzig, s-a clasat pe locul 8 la individual compus.

În perioada 1966 – 1967, a fost antrenor federal, iar după absolvirea Institutului de Cultura Fizică (ICF) a parcurs toate treptele didactice, ajungând profesor universitar, şefa catedrei de educaţie fizică şi sport de la Academia de Ştiinţe Economice. În 1997, a fost solicitată să lucreze la Institutul de Educaţie Fizică din Liban.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici