- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Adrian Mutu a fost depistat pozitiv şi a fost suspendat temporar
Atacantul echipei Fiorentina, Adrian Mutu, a fost depistat pozitiv în urma unui test antidoping efectuat la 10 ianuarie 2010, după meciul cu Bari, din campionatul Italiei, a anunţat, joi, Comitetul Olimpic Italian (CONI) şi a fost suspendat temporar până la efectuarea contraexpertizei.
Adrian Mutu a fost depistat pozitiv (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"CONI comunică faptul că, în urma testelor efectuate de Laboratorul din Roma, s-a descoperit un rezultat pozitiv. În urma analizării primului eşantion s-a descoperit prezenţa de metaboliţi ai sibutraminei în cazul lui Adrian Mutu, în urma unui control antidoping dispus de Comisia de control antidoping pe data de 10 ianuarie 2010, la Florenţa, cu ocazia meciului de campionat Fiorentina - Bari", se arată în comunicatul CONI.
Partida Fiorentina - Bari s-a disputat la 10 ianuarie şi s-a încheiat cu scorul de 2-1, pentru echipa gazdă. Mutu a fost titular în acel meci şi a marcat în mintul 38, aducând egalarea pentru Fiorentina.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Prima prelevare de organe la Spitalul Grigore Alexandrescu de la o tânără aflată în moarte cerebrală
"În aşteptarea contraexpertizei, Mutu nu va mai putea juca. A intrat în vigoare ceea ce se numeşte suspendarea temporară şi urmează efectuarea analizei eşantionului B. Astfel, Adrian Mutu nu mai este la dispoziţia antrenorului Cesare Prandelli", a scris firenzeviola.it.
Mutu a mai fost depistat pozitiv la un control antidoping în 2004, cu cocaină
Adrian Mutu a mai fost depistat pozitiv în 2004, atunci când evolua pentru clubul Chelsea Londra. Chelsea a renunţat la serviciile lui Adrian Mutu în octombrie 2004, după ce jucătorul a fost depistat pozitiv la un control antidoping.
Mutu a fost suspendat şapte luni de federaţia engleză pentru consum de cocaină şi după ispăşirea pedepsei, românul a semnat cu Juventus Torino din postura de jucător liber.
Ce este sibutramina?
Potrivit Gazzetta dello Sport, sibutramina este o substanţă care reduce senzaţia de foame. Publicaţia italiană scrie că Mutu, care este recidivist, riscă, potrivit Codului Mondial Antidoping, o suspendare pe o perioadă cuprinsă între un an şi patru ani.
Sibutramina, substanţă folosită în tratamentul obezităţii, figurează pe lista produselor interzise de către Agentia Mondială Antidoping. Sibutramina este un derivat de amfetamină care, într-o cantitate necontrolată, poate provoca persoanelor ce iau acel supliment alimentar tot felul de efecte secundare, precum nervi, irascibilitate, probleme de ritm cardiac şi lipsa poftei de mâncare.
Amfetamina este o amină, sub formă de lichid incolor, cu efect stimulator asupra sistemului nervos central şi a celui periferic, ameliorând starea de oboseală şi producând o stare de bine.
Abuzul de amfetamine este însoţit de reacţii emoţionale (subiectul devine energic, vesel, vorbăreţ, poate deveni agresiv) şi somatice (hipertensiune arterială,
frisoane, greaţă şi vomă).
Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMEA) a cerut, săptămâna trecută, suspendarea licenţei pentru comercializarea pastilelor de slăbit ce conţin sibutramină, deoarece această substanţă poate provoca accidente cardio-vasculare.
Un studiu realizat de EMEA privind efectele medicamentelor ce conţin sibutramină a arătat că riscurile tratamentului cu aceste pastile sunt mult mai mari decât beneficiile pe care ar putea să le aducă.
Medicamentele ce conţin sibutramină sunt Reductil, Reduxade şi Zelium, ele fiind folosite pentru tratarea obezităţii sau supraponderalităţii. Aceste medicamente sunt, de asemenea, compatibile cu afecţiuni precum diabetul de tip 2 şi dislipidemie.
Reprezentanţii EMEA au mai arătat că, din moment ce persoanele obeze sau supraponderale sunt în mod clar predispuse la probleme cardio-vasculare, medicamentele de slăbit ce conţin sibutramină ar trebui retrase de pe piaţă.
Rezultatele cercetării au mai arătat că eficienţa medicamentelor în materie de slăbit nu este atât de mare, iar pacienţii se pot îngrăşa foarte rapid după stoparea tratamentului.
Recomandarea formulată de EMEA a fost înaintată Comisiei Europene pentru adoptarea unei decizii.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO