- Home
- Sport
- BUCUREŞTI, (13.03.2015, 16:25)
- Andrei Mazurchievici , Adrian Ţone
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
AFAN a reclamat la FIFA şi UEFA rezilierea contractelor jucătorilor din Liga I în timpul sezonului
Asociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori a trimis la FIFA şi la UEFA o sesizare prin care reclamă rezilierea unilaterală a contractelor jucătorilor de către cluburile din Liga I aflate în insolvenţă, în timpul desfăşurării campionatului, fotbaliştilor îngrădindu-se astfel dreptul la muncă.
Urmărește
136 afișări
AFAN a reclamat la FIFA şi UEFA rezilierea contractelor jucătorilor din Liga I în timpul sezonului (Imagine: Shutterstock)
Preşedintele Asociaţiei Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori, Emilian Hulubei, a declarat, vineri, agenţiei MEDIAFAX, că prin decizia de reziliere unilaterală a contractelor de către cluburile aflate în perioada de reorganizare fotbaliştilor li se îngrădeşte dreptul la muncă.
"În Romania s-a întrecut mult măsura. Nu se poate ca un jucător să fie dat afară de la un club după încheierea perioadei de transferuri. Practic, acestora li se îngrădeşte dreptul la muncă. Acesta este primul dintr-o serie de demersuri pe care le pregatim. Nu se mai poate continua aşa!", a declarat Hulubei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
În scrisoarea adresată secretarului general al FIFA, Jerome Valcke, şi secretarului general al UEFA, Gianni Infantino, AFAN s-a arătat "extrem de îngrijorată" de situaţia a peste 200 de jucători din Liga I.
"În acest moment, şapte cluburi din prima ligă au intrat în insolvenţă în ultimele luni: FC Dinamo Bucureşti, FC Rapid Bucureşti, FC Oţelul Galaţi, FC Universitatea Cluj, CFR Cluj (din 4 februarie 2015), FC Petrolul Ploieşti (din 6 februarie 2015) şi FC Braşov (din 4 martie 2015). Principala problemă rezultată este crearea unui efect de domino, care afectează atât jucătorii, cât şi federaţia de fotbal. Prin urmare, vorbim despre un impact asupra a mai mult de 200 de jucători din prima ligă, care are tendinţa de a se generaliza. Potrivit legii insolvenţei din România «pentru a creşte la maximum valoarea proprietăţii debitorului, în trei luni de la deschiderea procedurii de insolvenţă, administratorul judiciar/lichidatorul poate termina unilateral orice contract, chiriile care nu au ajuns la termen, alte contracte pe termen lung» Astfel, cluburile care au intrat în insolvenţă, au profitat de această prevedere legală şi au început să întrerupă unilateral contractele jucătorilor. Terminarea unilaterală a contractelor jucătorilor fără justă cauză, în timpul perioadei de protecţie din timpul sezonului, contravine regulamentelor FIFA", se arată în documentul amintit.
AFAN reclamă şi faptul că legea insolvenţei din România nu îi dă dreptul unui jucător să solicite încetarea contractului cu gruparea aflată în perioada de reorganizare.
"În acelaşi timp, în cazul insolvenţei, când un jucător solicită la comisiile sportive abilitate terminarea contractului cu gruparea aflată în insolvenţă pentru justă cauză, deşi jucătorul are dreptul să facă asta potrivit regulamentelor, el nu se poate folosi de prevederile acestora din cauza aceleiaşi legi a insolvenţei. În acest caz, comisiile decid să suspende cauzele şi nu oferă jucătorului dreptul de a juca, el nefiind capabil să participe în nicio competiţie. Jucătorul nu poate semna astfel un contract cu o nouă grupare. Este clar că cele două părţi aflate sub contract sunt tratate inegal, deoarece clubul poate încheia unilateral contractul unui jucător, fără a suferi sancţiuni sportive, în timp ce jucătorul, dacă rupe unilateral înţelegerea pentru «justă cauză», nu primeşte dreptul de a juca şi nu poate semna cu un alt club. Ori, astfel de situaţii sunt inacceptabile, iar unele măsuri trebuie luate urgent pentru a stopa acest efect de domino al cluburilor aflate în insolvenţă în fotbalul românesc", se precizează în scrisoarea adresată forurilor internaţionale.
Sindicatul fotbaliştilor din România a solicitat Federaţiei Internaţionale de Fotbal să oblige FRF să modifice Regulamentul privind Statutul şi Transferul Jucătorilor de Fotbal şi să permită judecarea disputelor dintre jucători şi cluburi în cadrul Camerei pentru soluţionarea litigiilor a FIFA.
"La ultima întâlnire a reprezentanţilor AFAN cu FRF şi LPF privind insolvenţa, nu s-au luat măsuri pentru stoparea cluburilor să deschidă dosare de insolvenţă. Mai mult, LPF consideră că grupările aflate în insolvenţă ar trebui să joace în cupele europene şi a adresat UEFA o scrisoare în acest sens. Luând în considerare cele de mai sus, vrem să cerem FIFA: să oblice FRF să modifice Regulamentul privind Statutul şi Transferul Jucătorilor de Fotbal, prin introducerea de sancţiuni sportive severe în cazul cluburilor intrate în insolvenţă şi să permită judecarea cu celeritate a disputelor dintre jucătorii români şi cluburile române în cadrul Camerei pentru soluţionarea litigiilor a FIFA", se mai arată în sesizarea AFAN.
În prezent, dintre cele 18 cluburi din Liga I, şapte se află în insolvenţă, FC Rapid, Universitatea Cluj, Oţelul Galaţi, FC Dinamo, CFR Cluj, Petrolul Ploieşti şi FC Braşov.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe