- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Agathon în procesul transferurilor: Niciun membru al CA nu a reclamat un transfer păgubos la Dinamo
Fostul ministru al Turismului Dan Matei Agathon, audiat miercuri ca martor în dosarul transferurilor în calitatea sa de fost membru în CA al FC Dinamo, a declarat la Tribunalul Bucureşti că niciunul dintre componenţii Consiliului de Administraţie nu a reclamat vreodată un transfer păgubos clubului.
"Niciodată niciun membru al Consiliului de Administraţie al FC Dinamo nu a ridicat vreodată problema unui transfer păgubos. Întotdeauna, în cadrul Consiliului de Administraţie am încercat să echilibrăm bugetul clubului. Transferurile erau profitabile şi nu invers. Nu s-a discutat niciodată în cadrul şedinţelor Consiliului de Administraţie despre un transfer care să se facă altfel decât legal şi nu cunosc nicio societate olandeză", a declarat fostul membru al Consiliului de Administraţie al FC Dinamo.
Dan Matei Agathon a explicat că preşedintele CA, Nicolae Badea, îi informa pe membrii Consiliului de Administraţie de ofertele primite pentru jucători, iar după ce aceştia aprobau un transfer, conducerea executivă a clubului îl finaliza: "Preşedintele Consiliului de Administraţie al clubului, Nicolae Badea, anunţa în cadrul şedinţelor ofertele venite pentru jucători, iar după ce erau aprobate conducerea executivă a clubului era însărcinată să se ocupe de realizarea transferurilor. Codrea a venit pentru 5.000 de dolari ca junior şi a plecat în Italia pe foarte mulţi bani. Nu mai ştiu suma de transfer, dar a fost o afacere excelentă pentru club. Şi Adrian Mihalcea a fost adus din liga secundă pentru 10.000 de dolari şi a fost vândut pe o sumă foarte mare, în două rânduri".
Atât avocaţii apărării, cât şi martorul audiat în dosar au ţinut să rectifice formularea procurorului DNA, când acesta a prezentat o factură "prin care o persoană fizică era vândută cu 20.000 de dolari". "Nu era vândut un om, ci se transferau drepturile federative ale jucătorului", a intervenit Dan Matei Agathon, susţinut şi de avocaţii inculpaţilor.
La termenul de miercuri a fost audiat şi fostul şef al Direcţiei Generale Financiare din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, Niculae Cheşnoiu, care a ocupat în primele şase luni ale anului 2003 şi funcţia de membru în Consiliul de Administraţie al FC Dinamo. "Nu m-am ocupat de deschidere de conturi în insule şi nici nu am cărat bani. Nu m-am ocupat de transferurile de fotbalişti, eram doar un reprezentant al ministerului în Consiliul de Administraţie şi am participat la două-trei şedinţe. Nu am asistat la nicio discuţie legată de transferurile de jucători", a declarat Cheşnoiu în faţa instanţei.
Fostul secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor, chestorul Nicolae Berechet, care a fost în perioada 1998-2003 membru în Consiliul de Administraţie al FC Dinamo, a declarat la audieri că în cadrul şedinţelor CA nu era discutată "eficienţa" transferurilor de jucători. "Se prezentau ofertele venite pentru jucători şi se decidea dacă sunt avantajoase. Nu îmi aduc aminte să fi fost împotriva realizării vreunui transfer. Ofertele păreau a fi avantajoase pentru club, apoi după realizarea acestora eram înştiinţaţi în cadrul şedinţelor. Nu se discuta eficienţa acestor transferuri. Partea executivă a clubului de ocupa de realizarea transferurilor şi nu cunosc dacă erau avantajoase sau nu", a spus Berechet.
Pentru miercuri fusese citat pentru a fi audiat ca martor şi fotbalistul Cristian Chivu, pe numele căruia urmează să se întocmească un mandat de aducere pentru următorul termen.
Procurorul DNA a făcut o solicitare judecătorului, atât în scris cât şi verbal, prin care cerea stabilirea unor termene la intervale mai scurte de timp, chiar şi pe perioada vacanţei, astfel încât să se poată formula "pronunţarea mai rapidă a unei soluţii", cât şi formarea unei "instanţe speciale" având în vedere complexitatea cazului şi audierea a doar 16 martori din cei 45 existenţi. Solicitarea procurorului a fost vehement contestată de către avocaţii apărării, fiind apreciată ca "un pericol grav pentru imaginea justiţiei". Ei au considerat, totodată, că nu este vorba de un "dosar special".
Cererea formulată de către procurorul DNA a fost respinsă, instanţa stabilind un nou termen de judecată în acest proces pentru data de 5 septembrie.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au trimis în judecată, în 2 octombrie 2008, pe Gheorghe Copos, Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Neţoiu, Cristian Borcea, în legătură cu efectuarea de tranzacţii ilegale la transferurile unor fotbalişti către cluburi din străinătate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.
În rechizitoriul procurorilor anticorupţie sunt indicate 12 transferuri ale unor fotbalişti români efectuate de la cluburile Dinamo Bucureşti, Rapid Bucureşti, Gloria Bistriţa şi Oţelul Galaţi către cluburi din străinătate, în perioada 1999 - 2005.
DNA acuză că, în calitate de preşedinte al clubului Rapid Bucureşti, Gheorghe Copos, în cursul lunii ianuarie 1999, în cazul transferului lui Dulca Cristian, ar fi ascuns contractul real de transfer, în valoare de 600.000 de dolari, prezentând în schimb unul fals, având ca valoare a transferului suma de 120.000 de dolari; în luna septembrie a anului 2003, acelaşi inculpat ar fi înregistrat în contabilitate suma de 100.000 de dolari drept valoare a transferului lui Bratu Florin, contractul real fiind de 2.750.000 de dolari.
În calitate de preşedinte al clubului Gloria Bistriţa, inculpatul Pădureanu Jean, la solicitarea inculpaţilor Becali Ioan şi Becali Victor, ar fi acceptat vânzarea drepturilor de transfer ale jucătorilor Ganea Ionel şi Sânmărtean Lucian în favoarea firmelor olandeze de tip SRL Phoenix şi Intermark. În acest mod, transferul lui Ganea Ionel, în valoare totală de 2.000.000 de dolari a fost diminuat la suma de 600.000 de dolari - sumă înregistrată în contabilitatea clubului bistriţean, iar transferul lui Sânmărtean Lucian, în valoare totală de 600.000 de dolari, a fost înregistrat în fals ca fiind de 300.000 de dolari, inculpatul primind în contul personal suma de 105.000 de dolari de la firma Intermark, potrivit DNA.
La transferul lui Sânmărtean Lucian, arată DNA, ar fi participat şi inculpatul Popescu Gheorghe (la acea vreme angajat al firmei Becali Sport). Acesta ar fi virat banii plătiţi de clubul Panathinaikos Atena în contul firmei Intermark din Olanda. Acelaşi inculpat, alături de inculpaţii Copos Gheorghe şi Becali Ioan, ar fi contribuit la falsificarea sumei de transfer în cazul lui Bratu Florin, încasând aproximativ1.600.000 de dolari din valoarea totală de 2.750.000 de dolari a transferului, sub forma de împrumut şi în numele firmei Becali Sport.
Este vorba despre transferurile jucătorilor Cristian Dulca - realizat în ianuarie 1999, de la clubul de fotbal Rapid Bucureşti la clubul sud-coreean Pohang Steelers, Iulian Arhire - de la clubul Oţelul Galaţi la Pohang Steelers, realizat în martie 1999, Cosmin Contra - de la Dinamo la Deportivo Alaves, realizat în iunie 1999, Ionel Ganea - de la clubul de fotbal Gloria Bistriţa la VfB.Stuttgart, din iulie 1999, Paul Codrea - de la Dinamo Bucureşti (împrumutat la F.C. Argeş Dacia Piteşti) la Genoa Cricket and Spa din Italia, realizat în ianuarie 2001, Florin Cernat - din februarie 2001, de la Dinamo Bucureşti la Dinamo Kiev din Ucraina, Bogdan Mara - din iulie 2001, de la Dinamo Bucureşti la Deportivo Alaves, Nicolae Mitea - din august 2003, de la Dinamo la Ajax Amsterdam, Lucian Sânmărtean - din august 2003, de la Gloria Bistriţa la Panathinaikos Atena, Florin Bratu - din septembrie 2003, de la Rapid Bucureşti la Galatasaray Istanbul, Dan Alexa - de la Dinamo Bucureşti la Guoan Beijing, în Republica Populară Chineză, realizat în luna iunie 2004 şi Adrian Mihalcea - din iulie 2005, de la Dinamo Bucureşti, la Chunnam Dragons din Coreea de Sud.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri prezidențiale 2024 și Referendum București. Până la ora 16:40, prezența la vot este de 39,83%. 7,1 milioane de români au votat / Referendumul a fost validat
-
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat. Pentru a trece fiecare întrebare are nevoie de 50% +1 din voturi
-
Primăria Municipiului Bucureşti, precizări legate de referendumul local din Capitală: Mesaj pentru cei care au viză de flotant
-
Avertismentul unui oficial britanic: Rusia este „agresivă” în domeniul cibernetic şi reprezintă o ameninţare la adresa NATO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO