Agenţia Rusă Anti-Doping este în continuare neconformă. Nu au fost înregistrate progrese, în ciuda ultimei moţiuni a lui Putin

Agenţia Mondială Anti-Doping (WADA) a decis că Agenţia Rusă Anti-Doping (RUSADA) rămâne neconformă cu Codul Mondial Anti-Doping în urma ultimei sale inspecţii la acest organism, informează miercuri insidethegames.

Urmărește
250 afișări
Imaginea articolului Agenţia Rusă Anti-Doping este în continuare neconformă. Nu au fost înregistrate progrese, în ciuda ultimei moţiuni a lui Putin

Sursa foto: Profimedia

RUSADA a susţinut că a operat în deplină conformitate cu Codul, întrucât urmăreşte să fie acceptată din nou de WADA, dar aceasta din urmă a respins încercarea.

"Agenţia rusă antidoping rămâne neconformă", a declarat WADA pentru insidethegames.

"Acest lucru este legat de decizia din 2020 a Tribunalului de Arbitraj Sportiv de a declara RUSADA neconformă şi de a pune în aplicare o serie de consecinţe asupra sportului rusesc pentru o perioadă de doi ani.

"RUSADA va rămâne neconformă până când va îndeplini fiecare dintre condiţiile de restabilire în totalitate, aşa cum a fost stabilit de TAS şi până când WADA va putea verifica acest lucru conform procesului convenit".

Refuzul vine în ciuda faptului că preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un proiect de lege care conferă RUSADA autoritatea de a aproba regulile naţionale antidoping.

Ministrul sportului din această ţară, Oleg Matytsin, a afirmat că aceasta "va demonstra abordarea responsabilă şi consecventă a Rusiei în lupta împotriva dopajului".

Matytsin a precizat că anul acesta Rusia a devenit cel mai mare donator al Fondului UNESCO pentru eliminarea dopajului în sport, în urma unei contribuţii de 150.000 de dolari.

Rusia a fost interzisă din sporturile internaţionale în decembrie 2019, după ce a fost găsită vinovată de încercarea de a acoperi scandalul anterior de dopaj sponsorizat de stat, inclusiv manipularea probelor de testare şi eforturile de a bloca accesul la testarea datelor sale, lansate pentru Jocurile Olimpice şi Paralimpice de iarnă de la Sochi 2014.

Pedeapsa, iniţial pentru patru ani, a interzis Rusiei să înscrie echipe în competiţiile internaţionale sau să le găzduiască.

Un an mai târziu, interdicţia a fost redusă la doi ani de către TAS, perioadă încheiată la 17 decembrie anul trecut.

Cu toate acestea, preşedintele WADA, Witold Bańka, a insistat asupra faptului că organizaţia a rămas în continuare "neconformă" şi că suspendarea sa nu va fi ridicată până când nu vor fi rezolvate o serie de probleme.

Printre acestea se număra şi faptul că Codul Mondial Anti-Doping 2021 nu a fost pe deplin integrat în legislaţia rusă, ultima moţiune a lui Putin nefiind considerată suficientă.

RUSADA susţine că lucrează pentru ca acest aspect să fie rezolvat, astfel încât să poată fi listată din nou ca fiind conformă.

"În acest moment, proiectul de lege privind modificarea articolelor 26 şi 26-1 din Legea federală "Cu privire la cultura fizică şi sportul din Federaţia Rusă" este în curs de examinare în prima lectură în Duma de Stat", se arată într-o declaraţie a RUSADA, după cum a raportat agenţia de ştiri de stat rusă TASS.

"Comentariul privind legislaţia nu se aplică activităţilor operaţionale ale RUSADA, diferenţele dintre textul Codului şi legea federală nu limitează în niciun fel agenţia în implementarea prevederilor standardelor internaţionale.

"Activităţile RUSADA sunt guvernate de Regulile antidoping ale întregii Rusii, care, la rândul lor, sunt în deplină concordanţă cu prevederile Codului Mondial Antidoping.

"În plus, la 9 mai 2023, au intrat în vigoare modificările la legea federală, ceea ce conferă RUSADA dreptul de a aproba Regulile antidoping ale întregii Rusii."

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici