ALEGERI COSR: Octavian Bellu, Elisabeta Lipă şi Alin Petrache, în lupta pentru preşedinţia instituţiei

Octavian Bellu, Elisabeta Lipă şi Alin Petrache sunt cei trei candidaţi aflaţi în cursa pentru postul de preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, care va fi ales, joi, în cadrul Adunării Generale a COSR.

Urmărește
304 afișări
Imaginea articolului ALEGERI COSR: Octavian Bellu, Elisabeta Lipă şi Alin Petrache, în lupta pentru preşedinţia instituţiei

Octavian Bellu (Imagine: Catalin Abagiu/Mediafax Foto)

Bellu împleteşte experienţa de antrenor cu cea de conducător al unor structuri sportive

Antrenorul coordonator al lotului feminin de gimnastică, Octavian Bellu, unul dintre cei trei candidaţi la conducerea COSR,  împleteşte experienţa de tehnician şi succesele obţinute începând cu 1981 la competiţiile de gimnastică, cu cea legată de management şi conducere în structurile sportive.

În 2004, Octavian Bellu a fost la un pas de a candida la şefia COSR, însă a renunţat în favoarea lui Octavian Morariu, cel care a demisionat din funcţia de preşedinte luna trecută.

La cei 63 de ani ai săi, Bellu este antrenorul intrat în Cartea Recordurilor pentru marile performanţe din gimnastică (aproape 300 de medalii obţinute la nivel internaţional), de-a lungul carierei activând însă şi la nivelul unor structuri de conducere ale sportului românesc. Astfel, în 2005-2006 a fost consilier de stat pe probleme de sport, iar din ianuarie 2007, timp de doi ani, a condus Agenţia Naţională pentru Sport. Această funcţie a fost urmată pentru o perioadă de şase luni de cea de secretar de stat pe probleme de sport în cadrul MTS.

"Cred că mă recomandă pentru această funcţie cei aproape 30 de ani în slujba olimpismului, a peformanţei şi a sportului românesc", declara Octvian Bellu, luna trecută, după depunerea candidaturii la conducerea Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.

Printre obiectivele principale din programul său de candidat se numără strategia de participare a României la JO de la Rio, din 2016, despre care spune că necesită "o mobilizare specială", dar şi pregătirea traseului sportivilor români pentru JO de la Tokyo, din 2020.

De asemenea, Bellu consideră că COSR şi federaţiile naţionale ar trebui să conlucreze mult mai strâns şi transparent, astfel încât la nivel olimpic România să urce în clasamentul mondial general. 

Alte puncte din programul lui Octavian Bellu se referă la bazele sportive din ţară, centrele olimpice, dezvoltarea ramurilor sportive de iarnă în perspectiva Olimpiadelor Albe.

"Am discutat în această perioadă cu federaţiile, la care nu am ajuns, le-am trimis programul meu pe mail. Din păcate, aşa au fost puse aceste alegeri că înaintea lor au fost Paştele, 1 Mai, eu am avut şi Europene, plus proiectul la care ţinem foarte mult, «Ţară, ţară, vrem campioane», astfel că nu am avut timp să fiu prezent la toate federaţiile. Le-am prezentat strategia, vor vota în funcţie de ce vor aprecia, sper să înţeleagă cu toţii că alegerile se fac pe perioada rămasă din mandatul lui Octavian Morariu, astfel că în strategie am prins mai puţin Jocurile Olimpice din 2020", a declarat Octavian Bellu, pentru MEDIAFAX.

El este de părere că relaţia cu federaţiile trebuie să se schimbe. "Lucrurile trebuie luate pe rând, trebuie un alt gen de relaţie cu federaţiile, transparenţă totală, inclusiv la bugete, legislaţie, dar şi privind sponsorii şi managementul. De exemplu, fundaţia noastră Casa Campionilor, a reuşit un contract foarte bun cu Petrom, de 2,5 milioane de euro, care are bătaie inclusiv pentru JO din 2024".

Octavian Bellu a precizat că nu doreşte să intre în polemici cu nimeni înaintea alegerilor de joi şi nici că ar vrea să obţină funcţia "prin metode neortodoxe". 

"Nu vreau să intru în polemici, ce e mai important, dar zic că mi-am făcut datoria în interiorul fenomenului olimpic aproapre 30 de ani, nu vreau să-mi fac reclamă, cu medalii etc. Schimbarea în România a creat un sentiment de teamă, aşa că, în ce mă priveşte, daca nu va ieşi, nu să fie. Nu sunt omul care să ajungă la funcţii prin metode neortodoxe sau jocuri de culise. S-a tot vorbit de implicarea politicului recent, dar la un moment dat trebuie să-l implici, altfel nu ai sprijin. Nu ştiu cine e mai politic în cursa asta pentru preşedinţia COSR, eu unul nu am carnet de partid, nu am demnităţi, nu am solicitat ajutorul politicului, de aceea nu pot promite nici funcţii sau facilităţi, eu sunt aşa cum sunt, cu bune şi rele. În final, tot la medalii şi imaginea României în lume ajungem".

Bellu este de părere că, şi dacă nu va fi el câştigătorul preşedinţiei COSR, o schimbare trebuie făcută.

"Nu-mi propun nu ştiu câte ţinte ca să nu le pot realiza aşa cum trebuie, nu am vocaţia faraonică să mă consider Mesia care vine să rezolve totul, dar în orice caz o schimbare trebuie făcută, eu sau altul, reforma o tot facem de ani buni şi nu se vede nimic. Eu nu am obligat pe nimeni să iasă public să mă susţină, nu e normal, atunci facem alegeri la tv, în presă. Nu am intervenit în această cursă decât din dorinţa de a-mi pune experienţa la dispoziţia olimpismului din Romania".

Octavian Bellu s-a arătat afectat de anumite discuţii din ultima perioadă, conform cărora în statutul COSR ar trebui impusă o limită de vârstă pentru candidaturi.

"Limită de vârstă la COSR? Poate atunci ar trebui votat în statut ca limita de vârstă să fie sub 35 de ani. Ca şi cum eu aş fi bătrân pentru o astfel de funcţie, dar nu şi să car fetele acestea de la gimnastică prin săli, în luptele pentru medalii. Mai spunea un personaj din sport nu demult să nu mă mai agit atâta pentru aceste medalii de carton, că sunt medalii mincinoase. Nu, nu e aşa, sunt medalii muncite, foarte muncite".

Funcţia de preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român a rămas vacantă după ce Octavian Morariu a decis să se dedice mai mult activităţii din cadrul CIO şi AER. El a demisionat în 15 aprilie după 10 ani de mandat, interval în care a fost reales de două ori.

Pentru preşedinţia COSR şi-au depus candidaturile antrenorul coordonator al lotului feminin de gimnatică, Octavian Bellu, preşedintele Federaţiei Române de Rugby, Alin Petrache, şi preşedintele CS Dinamo şi al Federaţiei Române de Canotaj, Elisabeta Lipă.

Elisabeta Lipă, canotoarea secolului XX, în lupta pentru şefia COSR

Elisabeta Lipă, preşedinte al FR Canotaj şi al CS Dinamo Bucureşti, dar şi  "cea mai bună canotoare a secoului XX", titlu conferit de forul internaţional de profil, va candida la preşedinţia COSR, ea activând anterior în structura olimpică în calitate de membru sau vicepreşedinte.

La cei 49 de ani, Elisabeta Lipă se poate mândri cu salba de medalii aduse României, adică opt medalii olimpice (din care cinci de aur, două de argint şi una de bronz, cucerite la şase ediţii ale JO), plus alte 13 medalii obţinute la Campionatele Mondiale, cariera ei longevivă şi rezultatele de excepţie intrând în panoplia canotajului românesc şi mondial.

Astfel, titlul de "cea mai bună canotoare a secolului XX", conferit în anul 2000 de Federaţia Internaţională de Canotaj, a venit firesc. Lipă a primit şi "Colanul de aur" din partea COSR, iar în 2004 a fost înaintată la gradul de chestor de Poliţie, echivalentul celui de general, din această poziţie conducând CS Dinamo Bucureşti, începând cu anul 2009. Tot din 2009 deţine şi funcţia de preşedinte al Federaţiei Române de Canotaj, anul trecut primind un nou mandat de patru ani la conducerea forului.

Decizia sa de a candida la preşedinţia COSR ar putea duce însă la renunţarea la cele două funcţii de conducere, de la CS Dinamo şi FRC, în cazul în care va câştiga.

În programul său de candidat, accentul este pus pe participarea României la JO de la Rio de Janeiro, din 2016, şi programele necesare pentru câştigarea cât mai multor medalii olimpice, dar şi pe consolidarea mişcării olimpice din ţară.

"Perioada de campanie, dacă pot spune aşa, a trecut foarte repede, pentru că ca aceste alegeri au fost puse în timp scurt, începând cu depunerea dosarului de candidatură. În mare parte am reuşit să vorbesc cu federaţiile, am trimis strategia mea şi pe mail, şi vreau să cred că oamenii iubesc sportul, care ne-a adus atâtea satisfacţii ani la rând, doresc binele lui, şi vor vota pe cel mai reprezentativ dintre noi şi care să fie în stare să schimbe pronosticurile. Aici vorbim de o candidatură la funcţie pentru doi ani, cât a mai rămas din mandatul lui Octavian Morariu, aşa că punctul principal al strategiei mele este prezentarea onorabilă a României la JO de la Rio, din 2016", a declarat Elisabeta Lipă, pentru MEDIAFAX.

Ea a vorbit şi despre motivele care au determinat-o să-şi depună candidatura la preşedinţia COSR.

"Am demonstrat ca sportivă că am facut sport la cel mai înalt nivel, nu 1-2 ani, ci 24 de ani, iar rezultatele mele sunt cunoscute. Îmi place performanţa, iar la Dinamo şi FR Canotaj, am demonstrat că sunt şi un manager bun", a spus Lipă.

Elisabeta Lipă a făcut şi precizări privind funcţiile pe care le deţine în prezent şi la care ar fi posibil să renunţe dacă va câştiga cursa pentru conducerea COSR.

"Dacă vrei să faci un lucru bun, e clar că nu poţi fiind împărţit. Nu fug după funcţii, nu vreau să fiu doar preşedinte al COSR ca funcţie, ci vreau să fac treabă, este nevoie. Ultima mea problemă este ce voi face după alegeri dacă voi câştiga, dar în mod sigur voi lua decizia cea mai bună".

Preşedintele FR Canotaj a mai spus că unele federaţii i-au promis susţinerea, dar este de părere că aceasta nu trebuie făcută publică.

"Mi-am depus candidatura ca să fac treabă, normal că unele federaţii mi-au promis că mă susţin, vor schimbare, iar asta e o bucurie. Niciodată însă n-o să-i pun să strige că mă susţin. Nu e normal. Oamenii vor vota pe cei care cred ei că vor să facă lucruri bune", a încheiat Lipă.

Funcţia de preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român a rămas vacantă după ce Octavian Morariu a decis să se dedice mai mult activităţii din cadrul CIO şi AER. El a demisionat în 15 aprilie după 10 ani de mandat, interval în care a fost reales de două ori.

Pentru preşedinţia COSR şi-au depus candidaturile antrenorul coordonator al lotului feminin de gimnatică, Octavian Bellu, preşedintele Federaţiei Române de Rugby, Alin Petrache, şi preşedintele CS Dinamo şi al Federaţiei Române de Canotaj, Elisabeta Lipă.

Alin Petrache, deputat, preşedinte al FR Rugby, candidat la preşedinţia COSR

Alin Petrache, fostul căpitan al naţionalei de rugby, în prezent preşedinte al forului naţional de profil, dar şi deputat PSD din 2012, candidează la şefia COSR, programul său numindu-se "România Olimpică 2014-2024".

La cei 37 de ani, Alin Petrache poate spune că se bucură de reuşite, atât cele din trecut, în calitate de jucător de rugby, cât şi cele recente, el câştigând preşedinţia FR Rugby, dar şi fotoliul de deputat PSD în Colegiul 15 Bucureşti, fiind ales în decembrie 2012. În Parlamentul României, Petrache este mebru al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport. De asemenea, în intervalul 2012-2013, el a fost şi vicepreşedinte al ANST.

În cariera de jucător de rugby, el a trecut pe la echipele Dinamo Bucureşti, cu care a cucerit patru titluri naţionale şi două Cupe ale României, dar şi RC Paris, Bordeaux Begles, RC Toulon şi Beziers, iar cu echipa naţională, al cărei căpitan a fost, a cucerit tilul european în 2000 şi 2002.

Luna trecută, el a decis să se implice şi în alegerile pentru preşedinţia COSR, for în care a activat în ultimii ani din postura de secretar general adjunct (2005-2009) şi vicepreşedinte (din 2013). Din 2009, Petrache este şi preşedinte al FR Rugby.

"De cinci ani conduc Federaţia Română de Rugby, de unde am reuşit să arăt modelul de management sportiv în care cred, acesta fiind locul în care am demonstrat cu fapte şi cu rezultate, lucrurile bune pe care le pot face pentru sportul românesc", spunea Petrache după anunţarea candidaturii la preşedinţia COSR.

"Sunt tânăr, am energia, dar şi pregătirea şi experienţa necesare pentru a conduce COSR. Eu nu vin într-un loc în care trebuie să învăţ meseria de la zero. Vin cu un proiect realizabil din primul minut, care continuă lucrurile bune făcute până acum. Ştiu că putem relansa sportul românesc dacă muncim cu energie şi mai ales cu inteligenţă", a adăugat preşedintele FR Rugby.

Tot atunci, Alin Petrache a făcut referiri şi la cumulul de funcţii pe care l-ar realiza în cazul în care ar fi ales la şefia COSR: "Deşi sunt deputat ales în Parlamentul României, în cazul în care voi primi încrederea pentru a conduce COSR îmi voi prezenta demisia din poziţia de deputat. Nu înainte de a depune spre dezbatere Legea Sportului, un proiect esenţial pentru dezvoltarea sportului de masă şi a sportului de performanţă. Sunt convins că echipa pe care o las la FRR, în cazul în care voi fi ales preşedinte COSR, poate duce mai departe proiectele începute împreună".

Petrache anunţa la finalul săptămânii trecute că va fi suţinut de cinci preşedinţi de federaţii naţionale în cursa pentru şefia COSR, adică Răzvan Burleanu (FR Fotbal), Alexandru Dedu (FR Handbal), Doru Spata (FR Judo), Leonard Doroftei (FR Box) şi Gheorghe Vişan (FR Volei).

Conform programului său de candidat, care se numeşte "România Olimpică 2014 — 2024", JO de la Rio "sunt foarte importante", însă constituie doar un prim pas, din cei trei "olimpici", calculaţi de el.

"Olimpiada de la Rio va fi o prima etapă, foarte importantă, a unui ciclu olimpic de un deceniu care va readuce România în prim-planul sportului european", consideră Petrache.

Funcţia de preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român a rămas vacantă după ce Octavian Morariu a decis să se dedice mai mult activităţii din cadrul CIO şi AER. El a demisionat în 15 aprilie după 10 ani de mandat, interval în care a fost reales de două ori.

Pentru preşedinţia COSR şi-au depus candidaturile antrenorul coordonator al lotului feminin de gimnatică, Octavian Bellu, preşedintele Federaţiei Române de Rugby, Alin Petrache, şi preşedintele CS Dinamo şi al Federaţiei Române de Canotaj, Elisabeta Lipă.

Alegerile sunt programate joi, de la ora 11.00, la sediul COSR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici