Alpinişti români, pe vârful Vinson din Antarctica

Alpiniştii români David Neacşu şi Zsombor Tulit au atins, sâmbătă, vârful Vinson, cel mai înalt de pe continentul Antarctica, situat la 1.200 de kilometri de Polul Sud, la ora locală 16.00, informează organizatorul expediţiei, Asociaţia Alpin Sport.

Urmărește
478 afișări
Imaginea articolului Alpinişti români, pe vârful Vinson din Antarctica

O expediţie românească a atins vârful Vinson din Antarctica (Imagine: www.britannica.com)

Cei doi alpinişti au plecat din Punta Arenas luni, pe 12 ianuarie, către baza Patriot Hills/ Antarctica. Plecarea a avut loc cu două zile mai târziu decât era planificată iniţial, din cauza vremii nefavorabile din Patriot Hills. La sosirea în baza Patriot Hills, temperatura minimă era de aproximativ -22˚C, cu vânt moderat.

Marţi, pe 13 ianuarie, vremea mai bună le-a permis zborul cu avionul de la Patriot Hills către Tabăra de Bază, David şi Zsombor ajungând astfel la aceasta, aflată la altitudinea de 2.200 de metri.

Din grupul lor au mai făcut parte doi alpinişti polonezi, unul ecuadorian, unul francez, unul spaniol şi unul ucrainean.

Miercuri, 14 ianuarie, alpiniştii au plecat din Tabăra de Bază şi au ajuns în Tabăra Inferioară (Low Camp, 2.750 m). Joi a urmat o tură de aclimatizare până la 3.450 m, unde şi-au dus o parte din echipamentele necesare ascensiunii. Seara, alpiniştii s-au întors şi au dormit în Tabara Inferioară. Vineri, alpiniştii au plecat din Tabăra Inferioară şi au ajuns în Tabăra Superioară (aflată la altitudinea de 3.700 m). Sâmbătă a fost ziua de vârf, cea mai lungă. După opt ore epuizante, în condiţii extreme, David şi Zsombor au ajuns pe vârf, temperatura înregistrată acolo fiind de -42 de grade Celsius. După alte patru ore, ei au ajuns în Tabăra Superioară, unde au rămas să se odihnească până a doua zi dimineaţă. Duminică, alpiniştii au coborât în Tabăra de Bază.

Luni, 19 ianuarie, avionul care face legătura cu Tabăra de Bază a reuşit să-i aducă pe alpinişti în Patriot Hills, unde aceştia vor aştepta până ce condiţiile meteorologice vor permite decolarea către Punta Arenas. Plecarea este programată pentru 21 ianuarie, până la aceasta dată urmând ca în Patriot Hills să se întoarcă toate persoanele aflate în celelalte expediţii pe acest continent. Odată cu plecarea lor se încheie sezonul 2008/2009 de expediţii în Antarctica. Următoarele echipe vor sosi în Antarctica începând cu noiembrie 2009.

Vârful Vinson este considerat un munte foarte periculos din cauza temperaturilor extrem de scăzute şi a faptului că este foarte izolat, iar operaţiunile de salvare sunt imposibile. Vârful Vinson (4.897 m), situat în lanţul muntos Ellsworth, este cel mai înalt din Antarctica şi unul dintre cei mai friguroşi din lume. Se află la 1.200 de kilometri de Polul Sud, iar temperaturile medii sunt de -30˚C. Face parte din proiectul "Seven Summit" (cele mai înalte vârfuri de pe cele 7 continente), alături de Elbrus, Kilimanjaro, McKinley, Aconcagua, Carstensz Pyramid şi Everest.

Antarctica este continentul cel mai rece, cu temperaturi medii anuale de -30 de grade Celsius, iar vântul poate atinge viteze de până la 300 km/h. 98% din teritoriu este acoperit de gheaţă şi este locuit doar de persoane implicate în studii ştiinţifice. Iarna se înregistrează frecvent valori de -80/-85 grade Celsius, în interiorul continentului, vara acestea ajung până la -30 de grade. Cea mai scăzută temperatură (- 89.2 grade Celsius) a fost înregistrată la staţia sovietică Vostok ( 3488 metri), pe data de 21 iulie 1983.

După aterizarea pe continentul sud-american, pentru alpiniştii români urmează o serie de ascensiuni ale unor munţi din Patagonia, precum şi vizitarea unor parcuri naţionale din Chile şi Argentina.

Alpinistul David Neacşu a condus prima expediţie românească pe Muntele Everest, în anul 2003. De asemenea, a mai realizat ascensiuni pe vârfurile Mont Blanc (Franţa), Kilimanjaro (Tanzania), Aconcagua (Argentina), McKinley (Alaska), Mont Kenya (Kenya), Huascaran (Peru), Illimani (Bolivia), Cotopaxi (Ecuador), Klucev (Kamchatka - Rusia), Ruwenzori (Uganda), Orizaba (Mexic) şi pe Carsensz Pyramid (Papua Noua Guinee).

Tulit Zsombor are 33 de ani şi a participat la expediţii pe vârfurile Triglav (Slovenia), Ercyes (Turcia), Mont Blanc (Franţa), Elbrus (Rusia), Lenin (Kârgâzstan), McKinley (Alaska), Matterhorn (Elveţia), Kilimanjaro (Tanzania) şi Aconcagua (Argentina). Este deţinător al recordului naţional de înălţime de ascensiune şi coborâre pe schiuri (6.400 metri).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici