ANALIZĂ: Alexandra Dulgheru a obţinut un succes istoric după ce a fost condusă cu 6-3, 4-2

Jucătoarea Alexandra Dulgheru, locul 69 WTA, a reuşit o victorie istorică, aducând punctul ce trimite echipa României în Grupa Mondială a Cupei Federaţiei pentru prima dată din 1992 şi între cele mai bune opt formaţii feminine din lume din 1981, după un meci în care a fost condusă cu 6-3, 4-2.

Urmărește
2637 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Alexandra Dulgheru a obţinut un succes istoric după ce a fost condusă cu 6-3, 4-2

Alexandra Dulgheru a obţinut un succes istoric după ce a fost condusă cu 6-3, 4-2 (Imagine: Capturã video)

Duminică, Francoise Abanda a demonstrat că victoria obţinută în meciul cu Irina-Camelia Begu nu a fost întâmplătoare. Canadianca a evoluat dezinvolt, ascunzându-şi modesta clasare mondială, locul 260 WTA. Sportiva care a împlinit în februarie 18 ani a fost de departe principala adversară a româncelor, în ciuda faptului că echipa Canadei a avut-o în componenţă pe Eugenie Bouchard, locul 7 WTA.

Abanda e o jucătoare tenace, loveşte foarte bine atât cu dreapta, cât şi cu reverul, nu serveşte foarte puternic, dar o face plasat, ridică mingile pe al doilea serviciu, punându-şi adversarele în dificultate. Peste toate acestea, loviturile ei au avut destulă precizie şi a pus-o de multe ori sub presiune pe Dulgheru, care a făcut uz de tot arsenalul din dotare pentru a izbândi.

Sportiva română nu a avut multă vreme antidot pentru jocul avântat al rivalei. Dulgheru a încercat multe soluţii, lovituri variate, scurte sau pe colţuri, dar în primul set precizia ei a avut de suferit, mai ales în urma jocului foarte bun prestat de Abanda. Românca de 25 de ani, fostă Top 30 mondial, a continuat să creadă în calităţile ei, chiar şi atunci când Abanda avea 6-3 şi 4-2 pe tabelă. Cu mai multă răbdare, cu inteligenţa jocului şi cu experienţa de partea ei, Dulgheru a început treptat să-şi găsească ritmul şi modalitate de a opri cadenţa canadiencei, care în acelaşi timp şi-a pierdut precizia şi implicit încrederea.

Alexandra Dulgheru s-a desprins în start la 2-0, după un break în primul ghem al meciului. Abanda nu a fost afectată de începutul bun al româncei şi a câştigat cinci ghemuri la rând, cu break-uri la 1-2 şi 3-2. Dulgheru a mai obţinut doar un ghem, la 5-2, insuficient pentru a o opri pe Abanda să-şi treacă primul set pe tabelă, cu 6-3, după 33 de minute.

Jucătoarea canadiană a continuat să domine şi în setul al doilea. Ea a obţinut un break la scorul de 2-2 şi imediat şi-a fructificat serviciul, ridicând scorul la 4-2. Din acel moment, Dulgheru a început să joace altceva, să facă din ce în ce mai puţine greşeli şi să-şi construiască revenirea, cu răbdare. Întâi şi-a luat serviciul, imediat l-a luat şi pe cel al adversarei, apoi a ridicat scorul la 5-4, cu mari emoţii, după ce a pierdut două mingi de ghem şi a salvat o minge de break. Acesta pare a fi fost momentul desprinderii pentru Dulgheru, chiar dacă Abanda a mai câştigat un ghem, pe propriul serviciu. Jucătoarea canadiană s-a prăbuşit după ce a avut la 4-4 minge de break, urmată de trei greşeli neforţate. Românca a caştigat urmărul ghem după 5-5 şi a reuşit un nou break, închizând setul cu 7-5, după alte 58 de minute de joc.

În pauza de la 1-1 la seturi, Dulgheru a cerut să meargă de vestiar, şi-a schimbat tricoul negru cu unul alb şi a intrat pe teren cu gândul clar de a termina repede decisivul. Prea încrezătoare, Alexandra şi-a pierdut serviciul la zero, dar a revenit imediat cu un rebreak.

Dominată psihic şi fizic, Abanda nu a mai obţinut decât ghemul de 2-2, apoi a căzut definitiv sub rafalele loviturilor adversarei şi sub propriile greşeli, astfel că Dulgheru a terminat setul cu 6-2 şi meciul după două ore şi 11 minute.

Canadianca a dominat la capitolul lovituri câştigătoare, 23-16, însă a pierdut din cauza greşelilor neforţate comise, 50, faţă de 31 jucătoarea română.

În acest fel, Alexandra "Piti" Dulgheru încununează drumul plin de succese al echipei României către Grupa Mondială a Cupei Federaţiei, început în februarie 2014, cu victoriile din Grupa I Euro-africană, de la Budapesta. De atunci, tricolorele au obţinut şapte victorii consecutive, ceea ce le permite să se lupte în 2016 cu cele mai bune echipe din lume.

România a participat ultima dată în Grupa Mondială în 1992, dar atunci evoluau 16 echipe în principala divizie a competiţiei.

România va evolua în 2016, în sferturile de finală ale Grupei Mondiale, alături de una dintre echipele din Rusia, Cehia, Germania, Franţa, Italia, Olanda şi Elveţia. Partidele vor avea loc în sistem eliminatoriu, adversara tricolorelor urmând a fi cunoscută după o tragere la sorţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici