- Home
- Sport
- BUCUREŞTI, (14.11.2013, 20:06)
- Adrian Ţone , Andrei Mazurchievici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANALIZĂ: Himera banilor din drepturile TV, învinsă de promisiunile politice
Lupta pentru şefia LPF a fost câştigată de Gino Iorgulescu, care a făcut o promisiune consistentă cluburilor - modificarea unor legi prin prisma prieteniei cu premierul Victor Ponta, în dauna lui Dumitru Dragomir, care a mizat pe un singur atu, o sumă iluzorie obţinută din vânzarea drepturilor TV.
Urmărește
854 afișări
ANALIZĂ: Himera banilor din drepturile TV, învinsă de promisiunile politice
Casele de pariuri aveau toate motivele să-l considere pe Gino Iorgulescu outsider în lupta cu Dragomir, motiv pentru care au stabilit o cotă de 3 pentru câştigarea alegerilor la şefia LPF. Cei doi se mai luptaseră în urmă cu opt ani, câştigător detaşat fiind atunci Dragomir. Foarte puţin vizibil în campania de dinaintea alegerilor pentru preşedinţia LPF, în comparaţie cu mult mai charismaticul său contracandidat Dumitru Dragomir, Gino Iorgulescu a mers însă pe o carte sigură, care s-a dovedit a fi şi câştigătoare: prietenia cu prim-ministrul Victor Ponta, pe care îl cunoştea din perioada în care fusese conducătorul clubului FC Naţional.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te afectează financiar Ordonanța Trenuleț? Partidele au primit în primele 11 luni din an 400 mil. de lei
-
Preşedintele azer dă vina pe Rusia pentru doborârea avionului în ziua de Crăciun. Ce solicită din partea Moscovei
-
Avionul prăbuşit în Coreea de Sud: Prima mărturie a unuia dintre cei doi supravieţuitori ai tragediei
-
Guvernul elimină facilităţile fiscale pentru angajaţii din IT, construcţii, industrie alimentară
"Cunosc foarte multă lume în politic, vreau ca politicul să ne ajute de acum încolo cu facilităţile fiscale şi încercăm să îi ţinem aproape, pentru că fără politic nu putem să ajutăm sportul. Domnul Ponta acum 10 sau 12 ani era cu mine la FC Naţional în Consiliul de Administraţie. Normal că s-a bucurat şi m-a susţinut moral, pentru că e un om de calitate", a declarat Iorgulescu, în prima sa conferinţă de presă în calitate de şef al LPF. Şi acelaşi lucru, poate ceva mai detaliat, le-a transmis şi celor 10 conducători de club cu care s-a întâlnit cu o seară înainte la un hotel din Bucureşti. "Întâmplător", după cum a afirmat Iorgulescu, la acelaşi hotel şi la aceleaşi discuţii au participat şi premierul Victor Ponta şi vicepremierul Liviu Dragnea.
Dar politicul nu l-a susţinut doar moral pe Iorgulescu. Cu mai puţin de o oră înaintea alegerilor, premierul Victor Ponta, care nu a dezminţit informaţia că s-ar fi întâlnit miercuri seară cu Gino Iorgulescu şi cei zece preşedinţi de club, a făcut o declaraţie pe care au repetat-o într-o oarecare măsură şi o parte dintre votanţi la finalul Adunării Generale a LPF. "Sunt foarte hotărât să modificăm Legea sponsorizării, în aşa fel încât să fie mult mai uşor şi mult mai practic pentru companiile private să sponsorizeze atât activităţile sportive, cât şi cele culturale. M-am văzut cu preşedintele Federaţiei, Mircea Sandu, şi oferim tot sprijinul pentru ca România să găzduiască în 2020 meciuri din Campionatul European. La fel, am discutat şi discut cu alţi oameni de sport şi de cultură cum să facem să găsim mai mulţi bani pentru sport şi cultură, nu doar de la buget", spunea premierul Victor Ponta, poate cel mai important prieten al noului preşedinte al Lgii Profesioniste de Fotbal, Gino Iorgulescu, din lumea politică.
Şi Dumitru Dragomir s-a declarat învins de valoarea politică, precizând însă că ar fi urât să vorbească de Ponta sau Dragnea. "Gino Iorgulescu a câştigat cu 11-7. A fost şi este un concurent şi un preşedinte meritoriu. Are o activitate fotbalistică de ani de zile, bănuiesc că va avea o activitate măcar cât am stat eu la LPF îi doresc să stea şi el. Las în urma mea o ligă frumoasă, îi las mobila lui Ceauşescu în biroul meu, că tot a fost prieten cu Nicu, îl las din punct de vedere financiar la un nivel extraordinar de mare. Sunt bucuros că în locul meu las un om de fotbal şi un profesionist. Am fost învins şi pe valoarea lui, dar şi pe valoarea politică. Nu am decât să îi doresc succes, să fie sănătos, să ţină liga aşa cum am ţinut-o eu cel puţin din punct de vedere financiar. Infleunţa politică a fost majoră, dar ar fi urât să vorbesc de domnul Ponta, de domnul Dragnea", a spus Dragomir în conferinţa de presă de după alegeri.
Ca hipnotizaţi de promisiunile primite, preşedinţii de cluburi au ieşit foarte încrezători în programul lui Iorgulescu după votul de la sediul ligii. Şi toate declaraţiile se învârteau în jurul aceloraşi promisiuni: modificarea unor legi care ar însemna reducerea fiscalităţii pentru cluburile pe care le conduc.
Mai mult, preşedintele grupării Universitatea Cluj, Ioan Mărginean a ironizat cel mai important punct al programului candidatului Dumitru Dragomir, spunând că televiziunile au devenit cel mai important sponsor al fotbalului. "Cred că ar trebui să vorbim despre drepturile TV, pentru că văd că televiziunile au devenit principalii sponsori ai fotbalului românesc şi nu e normal să fie aşa. Eu cer autorităţilor să ia în reconsiderare Legea Sportului şi Legea Sponsorizării, pentru că nu se mai poate aşa la grupele de copii şi juniori. Ambii, şi Dragomir şi Gino, au avut în program acest aspect, dar e foarte greu de realizat fără aportul politicului. Nu pot spune că a fost o influenţă politică, eu nu am fost membru de partid", a spus Mărginean, care şi-a axat discursul pe expresia "o bună relaţie cu politicul".
Preşedintele de onoare al clubului Ceahlăul Piatra Neamţ şi primar al oraşului din partea PDL, Gheorghe Ştefan, a afirmat că relaţiile de prietenie cu liderii politici l-ar putea ajuta pe Iorgulescu să-şi ducă la îndeplinire programul expus preşedinţilor de cluburi. "Politicul are dreptul să aibă preferinţe, oricine, că e preşedinte sau prim ministru, are nişte opţiuni. În alte ţări, politicul a intervenit cu demiteri abuzive, asta înseamnă implicarea politicului. Aici s-a votat democratic şi orice om are preferinţe. Să sperăm că Guvernul României va ajuta sportul românesc, nu numai fotbalul. Cred că trebuie luate nişte măsuri pentru a ajuta fotbalul. Domnul Ponta trebuie să găsească soluţii legislative, care să ajute sportul românesc. Nu ştiu dacă a avut Iorgulescu şi sprijinul puterii şi al opoziţiei, asta stabiliţi dumneavoastră", a spus Gheorghe Ştefan.
Şi preşedintele clubului Gaz Metan Mediaş, Ioan Horoba, a adus în discuţie tot relaxarea fiscală promisă şi modificarea legii sponsorizării: "Eu sper să fie mai bine, să existe o relaxare fiscală asupra cluburilor, să se îmbunătăţească legea sponsorizării şi publicităţii. Sper ca tot ceea ce a promis Iorgulescu să se întâmple. Demersuri au fost făcute şi de fosta conducere a ligii, pentru că cluburile sunt foarte apăsate de impozite şi taxe. În loc să fie ajutate cluburile, sunt impozitate ca orice agent economic. E foarte bine pentru sportul românesc faptul că Iorgulescu e prieten cu Ponta. Şi eu sunt prieten şi cu Dragomir, şi cu Iorgulescu şi asta nu m-a împiedicat să spun ce gândesc la un anumit moment", a afirmat Horoba.
Unul dintre cei mai potenţi oameni de afaceri implicaţi în fotbal, fostul arbitru Adrian Porumboiu, care finanţează FC Vaslui, vizează şi el reducerea taxării în sport, pe care o consideră aberantă. "Aştept nişte măsuri concrete şi palpabile referitoare la taxe şi impozite. După părerea mea e mai bine să iei mai mult de la mulţi decât să iei foarte mult de la puţini. Taxele în domeniul sportului sunt aberante, mai ales în ultima perioadă şi probabil că nu le vor suporta multe cluburi. Trebuie regândite aceste taxe, pentru că ele cocoşează tot ce înseamnă şi economie, şi sport şi viaţă culturală, nu vorbim numai de fotbal", a precizat Porumboiu.
Preşedintele dinamovist Constantin Anghelache şi-a asumat chiar ideea creării cadrului legal care să îmbunătăţească situaţia financiară a cluburilor. El a menţionat care sunt, în opinia sa, modificările legislative aşteptate de lumea fotbalului: schimbarea legii sponsorizării, legii sportului şi legii adminsitrastaţiei publice locale. "Eu am fost 12 ani în Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Fotbal şi militam încă de atunci la crearea cadrului legal care să ajute la îmbunătăţirea situaţiei financiare ale cluburilor din ţară. Am spus că trebuie schimbată legea sponsorizării, pentru ca sponsorizarea să devină realistă şi corectă. Să se modifice legea 69, a sportului, şi să se reintroducă facilităţile prevăzute iniţial. Să se modifice legislaţia privind adminsitraţia publică locală, în care să se prevadă obligativitatea creării unei cote din bugetul local pentru dezvoltarea sportului. Asta dacă are în vedere domnul Iorgulescu. Numai aşa se poate reaşeza fotbalul nostru pe un făgaş mai bun, mai sigur, mai cert şi ca să dispară şi problemele cu DNA. Banii trebuie să intre cu documente şi trebuie să iasă tot cu documente. O legislaţie bună va putea să asigure liniştea şi curăţirea fotbalului românesc", a declarat oficialul dinamovist. El a precizat că şi Dumitru Dragomir avea prevăzute în program modificări legislative, însă a cântărit decisiv în rezultatul votului susţinerea politică de care se bucură Gino Iorgulescu.
De cealaltă parte, Dumitru Dragomir a fost mult mai vocal în campania sa, susţinând în fiecare săptămână o conferinţă de presă, în care ţinea morţiş să le aducă aminte preşedinţilor că vor avea un trai bun cu el preşedinte încă patru ani. Dar discursul său a fost axat în mare parte pe o promisiune nesusţinută de cifre sau nume. Voi vinde drepturile de televiziune cu o sumă mai mare decât acum doi ani, dar nu vă pot da amănunte - a sunat promisiunea făcută de Dragomir, ironizată de un preşedinte, care a spus că presa a ajuns să fie principalul sponsor al fotbalului. Mulţi probabil au văzut în promisiunea lui Dragomir celebra zicală "Vinde blana ursului din pădure".
Cu toate acestea, în ultimele şase sezoane, Dumitru Dragomir a reuşit să aducă în vistieriile cluburilor 166,6 milioane de euro din cedarea drepturilor de televizare, bani care au salvat de la pieire peste jumătate dintre prim-divizionare. Totuşi, Dragomir a patronat un fotbal plin de scandaluri şi ierarhii stabilite la TAS, care îi asigurau o expunere mediatică de invidiat, în ciuda criticilor venite din partea fanilor din întreaga ţară.
Într-o perioadă de criză, în care sponsorizările au fost din ce în ce mai mici, iar finanţatorii căutau să-şi recupereze banii cu care creditaseră cluburile, banii obţinuţi de Dragomir de la posturile de televiziune au reprezentat o adevărată "mană cerească".
De mai bine de un an, văzând că actualele televiziuni deţinătoare de drepturi ar dori să reducă valoarea contractelor şi astfel banii repartizaţi cluburilor să se reducă, Dumitru Dragomir a căutat diferite soluţii pentru vânzarea meciurilor din liga pe care o patrona. Astfel, el a anunţat că urmează să înfiinţeze un post de televiziune al ligii, după modelul olandez, care să vândă meciurile individual sau chiar să cedeze drepturile către un nou jucător pe piaţa telecomunicaţiilor din România.
Totodată, Dragomir îşi anunţa intenţia să vândă meciurile din Liga I în străinătate şi astfel veniturile cluburilor să crească. Secretomania lui Dragomir în ceea ce priveşte cedarea drepturilor, fără a da exemple concrete, i-a făcut pe preşedinţi să pară neîncrezători că vor putea obţine aceiaşi bani.
O piatră de moară agăţată de gâtul lui Dragomir a fost şi un contract prin care firma Bodu a fostului şef al LPF a primit 3,5 milioane de euro de la RCS&RDS, deţinătorul drepturilor TV ale meciurilor din Liga I. Conducătorii de cluburi nu au ştiut de acest "comsion" înacasat de Dragomir şi, deşi nu l-au acuzat public nicodată, au ţinut cont şi de el la alegerile de joi.
Preşedintele Stelei, Valeriu Argăseală, a lăsat de înţeles după alegerile LPF, că Gino Iorgulescu a promis că va aduce aceeaşi sumă de bani ca şi în acest sezon din cedarea drepturilor TV, respectiv 34 de milioane de euro. "De la început am declarat că vom da votul pentru Iorgulescu şi aşa am făcut, a ieşit el. Sper să îşi ducă la îndeplinire programul pe care l-a expus: drepturile de televizare, transparenţă, discuţii cu cluburile. E vorba de un contract care se va negocia, în ceea ce priveşte drepturile de televizare. Câţi bani vor veni nu ştiu, dar plecăm de la pragul pe care l-a anunţat domnul Mitică Dragomir, 34 de milioane", povestea Argăseală, la ieşirea de la alegeri.
În luna iulie, Dragomir părea intangibil datorită banilor pe care îi asigura doar din semnarea unor contracte de televizare a meciurilor şi anunţa că va mai sta la conducerea LPF încă patru sau chiar opt ani.
La 28 octombrie, după ce Gino Iorgulescu şi-a depus candidatura la preşedinţia LPF, Dumitru Dragomir anunţa că singurul lucru care îl face să se teamă pentru câştigarea unui nou mandat este implicarea "factorului politic". "Cine stă în spatele lui Gino Iorgulescu? E o întrebare frumoasă şi aş putea spune multe. Dar nu e bine să încep eu acum să vorbesc despre adversarul meu şi despre cel care îl sprijină. Pentru că vă daţi seama că ştiu cam tot ce mişcă. Dar, dacă voi fi zgândărit şi mi se va băga băţul prin gard, voi răspunde şi la întrebarea asta pentru că nu voi avea încotro", declara, misterios, Dragomir la 31 octombrie.
Dragomir era atât de convins că va câştiga alegerile încât nu îi dădea nicio şansă lui Iorgulescu. "Gino va obţine un singur vot, îl voi învinge cu 17-1", în timp ce în ultimele zile Dragomir şi-a mai "îndulcit" declaraţiile: "Mai mult de trei voturi nu va lua".
Cu două zile înainte de alegeri, Dragomir chiar îi îndemna pe ziariştii prezenţi la o conferinţă de presă să mizeze oricât de mulţi bani la pariuri, fiind sigur că va câştiga alegerile pentru şefia LPF, în cel mai rău caz cu 15 voturi la 3. "Sunt sigur sută la sută că voi câştiga un nou mandat în funcţia de preşedinte. Puneţi bani la pariuri oricât de mulţi, pentru că voi câştiga. Pronosticul este 15 voturi la 3 pentru mine sau 17 la 1. Am pregătit şi şampania, o masă cu delicatese, mi-am luat toate măsurile necesare", a declarat Dragomir.
După o campanie destul de anostă de ambele părţi, în care doar Dragomir anunţa voalat că nu va tăcea dacă va fi zgândărit este surpinzătoare şi îndulcirea relaţiilor dintre cei doi combatanţi, care s-au "pupat de s-au albit" la finalul luptei, după cum declara un preşedinte de club. Sau poate că Dragomir va considera că i s-a băgat "băţul prin gard" şi va spune mai multe.
Citește pe alephnews.ro: Turismul din Paris a crescut semnificativ după redeschiderea Catedralei Notre-Dame. Jocurile Olimpice au influențat fluxul de vizitatori în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Gino Iorgulescu este noul şef al LPF: Vreau ca politicul să ne ajute de acum încolo. Reacţia lui Dumitru Dragomir după alegeri
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Care sunt premierele pe care nu trebuie să le ratezi în 2025 ? Noul an promite filme pentru toate categoriile de vârstă
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
PROSPORT.RO
Imagini sfâșietoare! Constantin și Teodora au fost înmormântați împreună, iar micuța Sofia între ei
CANCAN.RO
Patru ZODII care vor avea parte fericire, bani și noroc până pe 4 ianuarie. Va fi o perioadă minunată pentru ele
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe