ANALIZĂ: Preţul fotbalului în Marea Britanie

Gruparea engleză Arsenal Londra are cele mai scumpe abonamente din Marea Britanie, 1.995 de lire sterline/persoană, iar cele mai scumpe plăcinte de pe stadioanele din Insulă pot fi cumpărate la Fulham şi Brighton, cu 3,9 lire, potrivit unui studiu realizat de BBC şi intitulat "Preţul Fotbalului".

Urmărește
1092 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Preţul fotbalului în Marea Britanie

ANALIZĂ: Preţul fotbalului în Marea Britanie (Imagine: AFP - MediafaxFoto)

BBC a analizat 166 de cluburi Anglia şi Scoţia, inclusiv Super Liga feminină de fotbal. Jurnaliştii de la BBC au avut în vedere preţurile abonamentelor, biletelor pentru un adult, dar şi cel al unui ceai, al unei plăcinte şi al programului de meci.

Cel mai scump abonament din Premier League îl are Arsenal, 1.995 de lire, în acesta fiind inclus accesul la cel mult şapte meciuri din Cupa Angliei sau din cupele europene, pe lângă cele 19 din campionat. Cel mai ieftin abonament la meciurile "tunarilor" este 985 de lire.

Cel mai ieftin abonament din Premier League se găseşte la Wigan Athletic (255 de lire). Acest abonament este la aceeaşi valoare cu cel al grupării de liga a treia engleză Accrington Stanley. Campioana Manchester City are al doilea cel mai ieftin abonament din Premier League, cu 275 de lire.

Arsenal Londra are şi cel mai scump bilet din fotbalul englez, 126 de lire, dar oferă şi tichete de 26 de lire pentru adulţi. În Premier League, doar opt din cele 20 de echipe au bilete individuale cu preţuri mai mici de 26 de lire. Cel mai ieftin tichet din Anglia, în valoare de 10 lire, se găseşte la Huddersfield şi Sheffield United (ambele din liga a treia).

Studiul a relevat faptul că media preţului celui mai ieftin bilet în primele patru ligi din fotbalul englez a crescut în ultimele 12 luni cu 11,7 la sută, de la 19,01 lire sterline la 21,24 de lire, ceea ce înseamnă de cinci ori mai mult decât rata inflaţiei în aceeaşi perioadă.

Pentru cea mai ieftină plăcintă, de o liră, trebuie să călătoreşti până în Scoţia, la partidele echipelor din liga a treia Albion Rovers, Alloa şi Forfar Athletic. În Anglia, aceasta poate fi cumpărată la stadionul echipei Accrington Stanley (a patra ligă), cu 1,5 lire. Fulham şi Brighton au cele mai scumpe plăcinte din primele patru ligi engleze, cu 3,9 lire sterline bucata.

În 2011, cele mai scumpe plăcinte din fotbalul englez au fost la Arsenal, 4 lire bucata, în timp ce anul acesta preţul a fost redus la 3,3 lire. Cea mai scumpă plăcintă din fotbalul scoţian se găseşte la partidele formaţiei Dundee, 3 lire.

Cel mai ieftin ceai se poate cumpăra pe stadioanele echipelor Stevenage şi Crawley (ambele în liga a treia), cu numai o liră, iar cel mai scump este vândut pe stadioanele echipelor Manchester City şi Manchester United, cu 2,5 lire.

Pe de altă parte, cel mai scump program de meci din fotbalul britanic este disponibil la Leeds United (liga a doua), la un preţ de 4 lire.

Cele mai mari cheltuieli pentru o zi de meci, incluzând bilet de intrare, program de joc, o plăcintă şi un ceai, în valoare de 134,3 lire sterline, le fac fanii situaţi în anumite sectoare pe Emirates Stadium, la meciurile formaţiei Arsenal, în timp ce în Scoţia cea mai mare sumă poate fi plătită la partidele de acasă ale formaţiei Celtic Glasgow - 36,3 lire. Cele mai mici cheltuieli din Scoţia sunt la Montrose (liga a patra), doar 10,6 lire.

În Premier League, numai patru cluburi oferă un pachet complet cu preţuri mai mici de 30 de lire, Aston Villa, Fulham, Newcastle şi Wigan.

Dintre cele 42 de cluburi din primele patru divizii din Scoţia, jumătate oferă un pachet complet pentru mai puţin de 20 de lire. Deţinătoarea Ligii Campionilor, Chelsea Londra oferă un pachet complet la 49,6 lire.

În ceea ce priveşte fotbalul feminin englez, campioana Arsenal Ladies are cele mai mici preţuri din Super Liga feminină. Gruparea londoneză beneficiază meci de meci de suportul a cel puţin 500 de fani. Un pachet complet care include un bilet, program de meci şi un ceai costă la meciurile fetelor 7,5 lire, plăcintele nefiind disponibile. Lincoln Ladies se află pe locul doi în acest top, cu 8,5 lire pe meci, în timp ce Doncaster Belles are cel mai mare preţ, 13,4 lire.

O zi completă la meciurile din Super Liga feminină costă, în medie, 9,9 lire, cu 70 de penny mai ieftin decât la cel mai ieftin club masculin din Marea Britanie, Montrose (liga a patra scoţiană).

Cele mai scumpe bilete din Super Liga feminină sunt la Birmingham Ladies, 40 de lire, iar cele mai ieftine sunt la Liverpool Ladies, 4,5 lire. Liverpool Ladies este doar unul dintre cele patru cluburi feminine care vând plăcinte.

Potrivit Federaţiei Suporterilor de Fotbal din Anglia, cluburile riscă să-i îndepărteze pe fani de pe stadioane dacă nu reduc preţurile la bilete. "Noi vrem ca fotbalul să fie accesibil tuturor categoriilor de venituri, dar în mod sigur nu este cazul la anumite cluburi. Tot timpul aud că suporteri vechi refuză să plătească banii care se cer. Există pericolul ca suporterii să se simtă îndepărtaţi. Fanii se confruntă cu aceleaşi probleme financiare ca toţi ceilalţi. Suporterii se întreabă de ce trebuie să plătească mai mulţi bani. De fapt, banii aceştia se duc în salariile jucătorilor. Dacă fotbalul nu devine accesibil pentru toată lumea, există riscul ca pe termen lung stabilitatea financiară a jocului să fie afectată", a declarat preşedintele federaţiei, Malcolm Clarke.

El este de părere că un abonament la 400 de lire este decent în Premier League. FSF vrea ca grupările din primul eşalon să se folosească de noul acord pentru drepturile TV, în valoare de trei miliarde de lire, pentru a scădea preţurile biletelor în sezonul viitor. "Dacă tu crezi că preţurile la meciurile echipei tale favorite sunt prea mari, nu începi dintr-o dată să susţii o echipă cu preţuri mai mici. Cluburile iau de multe ori de gratis loialitatea fanilor şi ar trebui să se folosească de acest contract pentru a reduce preţurile", a adăugat Clarke.

Încasările de la meciurile de pe teren propriu reprezintă o sursă importantă de finanţare pentru cluburi, mai ales pentru cele din ligile inferioare, care nu beneficiază de expunerea TV la nivelul marilor grupări. Dacă în fotbalul din prima ligă engleză jucătorii sunt obişnuiţi să aibă parte de transport de lux, cazare în ziua dinaintea partidelor şi cele mai bune mese pentru a da totul pe teren, în liga a treia există un caz aparte, la Dagenham & Redbridge, o grupare din suburbiile Londrei. "Tot timpul ne uităm la costuri. Dacă jucăm sâmbătă la York, luăm trenul timp de două ore, iar terenul de joc este la un kilometru distanţă de gară. Noi trimitem o dubă cu echipamentele necesare încă de vineri seară, iar aceasta va fi condusă de preparatorul fizic. Echipa va pleca sâmbătă dimineaţă. Nu vom sta la vagoanele de dormit, iar managerul spune că jucătorii pot merge pe jos până la stadion, pentru că le va face bine la picioare. Revenim cu trenul de seară şi astfel economisim cam 1.300 de lire sterline pentru că nu dormim acolo peste noapte", a spus directorul clubului, Steve Thompson.

Viaţa în a treia ligă engleză este o luptă constantă cu balanţa contabilă pentru "Daggers". Anul trecut echipa a fost urmărită, în medie, de 2.090 de fani, dar în acest sezon media a scăzut la 1.755. Deşi preţurile la bilete variază între 17 şi 22 de lire, clubul a încasat anul trecut 400.000 de lire sterline din tichete, ceea ce reprezintă cam o treime din toate încasările pe un sezon. Potrivit BBC, unii dintre jucători lui "Daggers" câştigă între 200 şi 300 de lire pe săptămână şi au contracte pe trei ani.

Cum reuşeşte un club ca acesta să concureze cu Bradford, Rotherham şi Oxford, care atrag mii de suporteri în plus? "Provocările sunt enorme. Una din modalităţi este că reuşim să facem toate aceste lucruri cu un număr mic de oameni. Ne uităm constant la modalităţile în care putem economisi bani, iar oamenii angajaţi au mai multe sarcini. De activitatea clubului mă ocup eu, o secretară, un manager comercial şi doi băieţi care sunt la Universitatea Bournemouth. Unul dintre ei vinde tichetele şi se ocupă de magazinul clubului, iar altul se ocupă de site şi scrie programul de meci. Tot clubul e condus de trei oameni angajaţi permanent şi doi studenţi", a adăugat Thompson.

Alţi bani vin din transferurile de jucători. În ultimii ani, Craig Mackail-Smith, Paul Benson şi Solomon Taiwo, care au fost aduşi de la cluburi ce nu activau în niciuna din primele patru ligi, au fost vânduţi pentru o sumă totală de 750.000 de lire. Pentru a nu fi nevoiţi să-şi vândă un alt jucător, Dagenham trebuie să aibă un parcurs cât mai lung în Cupa Angliei.

Comparativ, pentru alte evenimente din Marea Britanie, spectatorii trebuie să plătească următoarele sume de bani: meciul Anglia - San Marino a avut bilete cuprinse între 20 şi 40 de lire, în timp ce o plăcintă a costat 4,5 lire. Biletul de acces la concertul lui Cheryl Cole de la Newcastle Arena a costat 40,5 lire, iar programul 15 lire. Un bilet la concertul lui Bruce Springsteen de pe Etihad Stadium din Manchester a costat 55 de lire, iar un meci de rugby pe teren propriu al celor de la Wigan Warriors poate fi vizionat contra unei sume ce variază între 19 şi 23 de lire.

Potrivit cursului valutar anunţat, joi, de BNR, o liră sterlină este cotată la 5,64 de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici