- Home
- Sport
- BUCUREŞTI, (05.02.2013, 17:42)
- Adrian Petculescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANALIZĂ: Reghecampf a fost cercetat în afacerea Hoyzer, dar justiţia germană l-a găsit nevinovat
Numele lui Laurenţiu Reghecampf a fost menţionat, alături de cele ale altor fotbalişti, de fostul arbitru Robert Hoyzer, în scandalul meciurilor trucate din Bundesliga, însă justiţia germană l-a declarat neviovat pe actualul tehnician după ce a fost anchetat şi i-a fost percheziţionat apartamentul.
Urmărește
495 afișări
Laurentiu Reghecampf (Imagine: Emil Badea/Mediafax Foto)
Scandalul Hoyzer a izbucnit în 23 ianuarie 2005. Atunci, Comisia de control a Federaţiei Germane de Fotbal (DFB) a deschis o anchetă pentru comportament nesportiv împotriva unui arbitru din Berlin, Robert Hoyzer, născut la 28 august 1979.
Comisia îl bănuia pe arbitru că, motivat de pariurile sportive, a influenţat rezultatele meciurilor pe care le conducea. Una dintre partidele vizate era cea din primul tur al Cupei Germaniei, disputată la 21 august 2004, între Paderborn (divizia a III-a) şi SV Hamburg. Arbitrul ar fi influenţat rezultatul (4-2), luând intenţionat decizii eronate. El a acordat două penaltiuri pentru Paderborn şi l-a eliminat de pe teren pe atacantul echipei SV Hamburg, Emile Mpenza.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Potrivit cotidianului "Bild", pariind pe meciul Paderborn-SV Hamburg, un croat a câştigat suma de 500.000 de euro. Publicaţia germană notează, de asemenea, că peste 100.000 de euro au fost mizaţi pe acest meci la mai multe case de pariuri aparţinând firmei Oddset. Căpitanul echipei Paderborn, Thijs Waterink, a primit 10.000 de euro înainte de această partidă.
Patru zile mai târziu, Hoyzer a recunoscut, într-un comunicat dat publicităţii de avocaţii săi, că a influenţat rezultatele mai multor meciuri la care a fost delegat şi pe care a pariat. "Acuzaţiile ce mi se aduc sunt adevărate în cea mai mare parte. Regret profund şi vreau să-mi cer scuze faţă de Federaţia Germană de Fotbal (DFB), faţă de colegii mei şi faţă de suporteri. Am oferit anchetatorilor toate documentele şi informaţiile pe care le deţin privind persoanele implicate în această afacere şi stau la dispoziţia Parchetului şi a federaţiei germane pentru a face lumină în acest caz", se arăta în comunicatul citat.
După ce Hoyzer a recunoscut, patru persoane au fost arestate, la 29 ianuarie 2005, la Berlin, în cadrul anchetei deschise, trei dintre acestea fiind plasate în arest preventiv. Purtătorul de cuvânt al Parchetului din Berlin, Michael Grunwald, a anunţat că au fost efectuate, de asemenea, percheziţii în patru locuri diferite. Printre acestea, se afla o cafenea din Charlottenburg, unde se pare că Hoyzer se întâlnea cu două persoane de naţionalitate croată, cu care negocia aranjarea meciurilor, pe care se pariau sume foarte mari.
Numele lui Laurenţiu Reghecampf fost nominalizat de Hoyzer printre persoanele implicate în scandalul influenţării de rezultate în scopul obţinerii unor câştiguri substanţiale la pariuri, iar presa germană a anunţat acest lucru la 31 ianuarie.
Potrivit Bild, Hoyzer a denunţat patru arbitri, dintre care unul retras din activitate, şi nouă jucători, printre care şi Reghecampf, care s-a transferat pe 7 ianuarie la Alemannia Aachen de la gruparea Energie Cottbus. Printre ceilalţi opt jucători se numără şi un fost coechipier al lui Reghecampf la Cottbus, Tomislav Pipilica.
Hoyzer, care a câştigat aproximativ 70.000 de euro în urma influenţării rezultatelor a patru meciuri la care a fost delegat, a acuzat de implicare în acest caz următorii jucători: Thijs Waterink, Alexander Lobe, Georgi Donkow (Paderborn, liga a III-a), Tomislav Piplica (Energie Cottbus, liga a II-a), Laurenţiu Reghecampf (Alemannia Aachen, liga a II-a), Steffen Karl, Markus Ahlf (Chemnitzer FC, liga a III-a), Ignjac Kresic şi Torsten Bittermann (Dynamo Dresda, liga a II-a).
Arbitrii acuzaţi de Hoyzer de implicare în acest au fost Dominik Marks, Jurgen Jansen şi Felix Zwayer, precum şi fostul arbitru internaţional german Wieland Ziller. Ulterior, numărul persoanelor cercetate în acest caz a ajuns la 25, dintre care 14 jucători.
Reghecampf a respins imediat acuzaţiile potrivit cărora ar fi implicat în acest scandal. "Nu am fost şi nu sunt implicat în niciun fel în influenţarea rezultatelor vreunor meciuri. Nu am fost contactat de nimeni niciodată în acest sens, nu a încercat nimeni să mă influenţeze sau să-mi ceară să influenţez eu vreun rezultat", a spus Reghecampf.
"Fără vreo legătură concretă cu acest scandal, pot spune că în urmă cu un an şi jumătate sau doi ani am fost într-un restaurant din Berlin unde am înţeles, din informaţiile apărute în ultimele zile în presă, că se întâlneau persoanele implicate în acest caz", a continuat el.
La 2 februarie 2005, jucătorul român a fost reţinut de poliţie într-un hotel din Aachen şi ulterior pus în libertate. Poliţia l-a reţinut pe Reghecampf pentru a evita ca fotbalistul român să se sustragă cercetărilor, dar jucătorul a fost repus în libertate. Apartamentul din Cottbus al jucătorului a fost percheziţionat, în aceeaşi zi, în cadrul anchetei deschise de poliţie în acest caz.
"Reghecampf a fost dus la sediul poliţiei, însă doar pentru a da o declaraţie. În niciun caz nu a fost arestat", a precizat impresarul fotbalistului, Jorg Neubauer.
După cercetările efectuate, Tribunalul regional din Berlin l-a reabilitat pe Laurenţiu Reghecampf. Justiţia a stabilit că percheziţia efectuată, în data de 2 februarie, în casa jucătorului român precum şi în locuinţele fotbaliştilor Volker Oppitz, Torsten Bittermann, Thomas Neubert şi Ignjac Kresici, toţi coechipieri cu românul Levente Csik la Dinamo Dresda, nu a avut la bază motive întemeiate, ci doar o serie de informaţii vagi furnizate de arbitrul Robert Hoyzer.
Avocatul jucătorului, Helmut Reitz, a afirmat că, în urma acestei decizii a tribunalului din Berlin, jucătorului trebuie să-i fie înapoiate lucrurile personale care au fost ridicate din locuinţa sa (telefoane mobile, laptop-ul şi un aparat de fotografiat).
În total, în cazul Hoyzer au fost analizate 63 de meciuri, care s-au disputat în campionatul şi în Cupa Germaniei, dar au existat şi cîteva amicale, precum şi partide de la un turneu de sală. Dintre aceste partide, Hoyzer a arbitrat 36. În alte şase meciuri, el a fost arbitru asistent, iar în alte 21 de meciuri a fost rezervă. Ancheta a scos la iveală implicarea lui Ante Sapina, un croat în vârstă de 29 de ani, organizator de pariuri sportive clandestine.
La 17 noiembrie 2005, Robert Hoyzer a fost condamnat la doi ani şi cinci luni de închisoare. Hoyzer, atunci în vârstă de 26 de ani, a fost judecat pentru escrocherie în grup organizat. El a mărturisit că a făcut parte din grupul care manipula partidele, condus de Ante Sapina. În urma acestor pariuri, Sapina a câştigat două milioane de euro.
Hoyzer a lăsat să se înţeleagă, în cadrul procesului, că este posibil ca şi unele partide internaţionale să fi fost aranjate, inclusiv din Liga Campionilor sau Cupa UEFA. El a spus că ştie că rezultatul partidei Panionios - Dinamo Tbilisi, jucată pe 1 decembrie 2004, în cadrul Cupei UEFA, a fost manipulat. "A fost vorba de un pariu special: georgienii trebuiau să aibă 1-0 la pauză şi să piardă în final cu 2-5, exact ceea ce s-a şi întâmplat", a explicat Hoyzer.
În urma acestor afirmaţii, UEFA a decis ca arbitrii ce oficiază la meciurile internaţionale să fie anunţaţi cu doar două zile înaintea partidelor.
Ante Sapina a fost condamnat şi el, la doi ani şi 13 luni de închisoare. Alţi trei acuzaţi, arbitrul Dominik Marks şi cei doi fraţi ai lui Sapina, Milan şi Philip, au fost condamnaţi la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare (Marks), la un an şi patru luni de închisoare cu suspendare (Milan Sapina) şi la un an de închisoare cu suspendare (Philip Sapina).
Fotbalistul german Steffen Karl a fost condamnat, în 8 decembrie 2005, la nouă luni de închisoare cu suspendare, în acelaşi caz. Karl a recunoscut că l-a întâlnit, în mai 2004, înaintea unui meci din liga a treia germană, pe Ante Sapina, primind bani din partea acestuia pentru a nu-şi apăra corect şansele într-un meci dintre echipele Kiel şi Chemnitz, scor 3-0.
În urma cercetărilor, s-a stabilit că 23 de meciuri disputate în perioada 10 aprilie - 3 decembrie 2004 au fost manipulate, în mare parte acestea fiind partide din a doua şi a treia ligă germană, dar şi o întâlnire din Cupa Germaniei (SV Hamburg - Paderborn) şi una din campionatul Turciei (Ankaragucu - Galatasaray).
Robert Hoyzer a fost eliberat la 18 iulie 2008, după ce a petrecut un an şi două luni în spatele gratiilor.
Administratorul delegat al FC Dinamo, Cornel Dinu, a declarat într-un interviu acordat Gazetei Sporturilor că Laurenţiu Reghecampf a primit suma de 200.000 de euro de la mafia sârbă a pariurilor, pentru a aranja o partidă cu Bayern Munchen, pe vremea când actualul antrenor stelist evolua la Cottbus.
Cornel Dinu a precizat că meciul dintre Bayern Munchen şi Energie Cottbus ar fi trebuit să se termine la o diferenţă de trei goluri, însă scorul final a fost 3-1. Nemulţumiţi, sârbii implicaţi în afacere i-au cerut imediat banii înapoi lui Reghecampf, a continuat Dinu. Administratorul delegat al FC Dinamo susţine că i-a salvat viaţa fostului jucător, obţinând o prelungire a termenului de înapoiere a banilor către gruparea sârbă.
Meciul la care face referire Dinu ar putea fi cel din data 21 septembrie 2002, disputat la Munchen, în etapa a VI-a a 1.Bundesliga, Bayern-Energie, scor 3-1 (1-1). Reghecampf a evoluat în acea partidă 66 de minute, fiind înlocuit la scorul de 2-1.
Reghecampf a negat, marţi, acuzaţiile, precizând că îl va acţiona în instanţă pe administratorul delegat al FC Dinamo, Cornel Dinu.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe