- Home
- Sport
- BUCUREŞTI, (03.02.2014, 16:01)
- Andrei Mazurchievici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ania Caill - vise olimpice, aspiraţii aeronautice
Mezina lotului olimpic de schi alpin al României, Ania Caill, a început să practice schiul în Franţa la nouă ani, însă la 16 a decis să concureze pentru ţara mamei sale. În 2014, Ania va participa în premieră la o ediţie a JO, dar se pregăteşte şi pentru admiterea la facultatea de aeronautică.
Urmărește
444 afișări
Ania Caill (Imagine: Facebook)
Ania Monica Germaine (18 ani) a început sportul în mod organizat la vârsta de cinci ani, când s-a apucat de patinaj, însă după patru ani a descoperit schiul. Chiar dacă a încercat să ducă în paralel cele două discipline, în cele din urmă "schiul a învins", după cum a declarat, pentru MEDIAFAX, mama acesteia, Dana, o profesoară de matematică, plecată de peste 20 de ani în Franţa.
Considerată între primele zece junioare ale Franţei, Ania a luat o decizie ciudată la prima vedere, optând să reprezinte România în competiţiile internaţionale, deşi programul de dezvoltare a carierei sportivilor din Hexagon i-ar fi netezit drumul către vârf. Astfel, la 16 ani a schimbat "naţionala", iar în 2013 reprezenta România la Festivalul Olimpic al Tineretului European de la Poiana Braşov.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
"Cu siguranţă avea mai multe şanse de a se dezvolta în Franţa. Până acum doi ani ea era susţinută de federaţia franceză. Oricum, ea nu ar fi participat la această ediţie, chiar dacă este în primele zece schioare din Franţa. În Franţa ar fi fost mai simplu, dar ea se simte destul de mult susţinută aici. Nu mai schimbăm echipa pentru care va participa, nu ne mai gândim la asta", a spus Dana Caill, care o antrenează pe fiica sa.
Ca orice atlet român care practică sporturile de iarnă, Ania s-a lovit de problemele financiare şi nu dispune în acest moment nici de un antrenor specializat, dar nici de un expert în ceruirea schiurilor.
"Pentru a deveni o schioare de top are nevoie de timp, de experienţă. Apoi, îi trebuie un antrenor specific pentru probele de coborâre şi un tehnician care să se ocupe de schiurile ei. Are nevoie de două persoane profesioniste, pe care în acest moment nu le are. Acum, la Soci, avem ceară, iar ceruitori suntem noi şi ne uităm ba în stânga, ba în dreapta, mai tragem cu ochiul la unul, la altul. Schiul de performanţă, acolo unde vorbim de medalii, nu se poate face aşa", a afirmat Dana Caill.
Proba preferată a Aniei este cea de coborâre, însă pentru pregătirea Jocurilor Olimpice a întâmpinat probleme din cauza lipsei zăpezii în România, tânăra sportivă fiind nevoită să se antreneze în străinătate. În acest sens, pentru a compensa problemele financiare, Dana Caill a deschis un cont într-o bancă, unde persoanele care doresc să o sponsorizeze pe fiica sa o pot face.
"Eu am descoperit încetul cu încetul cât de greu e să faci schi de performanţă. Mi-am dat seama că va fi greu din punct de vedere financiar, pentru că sportul acesta necesită materiale diferite pentru fiecare disciplină, iar anul acesta am avut mari dificultăţi să găsim antrenamente la coborâre, care e proba ei preferată, din cauza lipsei de zăpadă şi din cauza faptului că la coborâre pârtiile trebuie închise, trebuie trei garduri de protecţie, iar pârtiile de antrenament pentru coborâre sunt foarte greu de găsit", a explicat Dana Caill.
Ea este realistă în ceea ce priveşte şansele pentru obţinerea unui rezultat notabil la această ediţie, având în vedere că fiica sa mai are trei ani de juniorat. "În primul rând, ca mamă, îmi doresc să iasă totul bine, pentru că pârtia de la Soci este o pârtie grea, iar pe unele porţiuni va depăşi o sută de kilometri pe oră. Mă rog să ajungă cu bine jos. Apoi, ea este tânără în acest circuit al vitezei, are 18 ani, mai are încă trei ani de juniorat şi se va bate cu sportive de 30 de ani, care au deja experienţă", a precizat Caill.
Pe lângă problemele financiare, lipsa zăpezii şi a tehnicienilor, Ania s-a mai confruntat cu una: absenţele numeroase de la şcoală, având în vedere că se află în ultimul an la liceu. Eleva de la matematică-fizică, care visează să devină pilot, a găsit totuşi înţelegere din partea profesorilor şi îşi va recupera examenele după terminarea sezonului de iarnă.
"E destul de dificil pentru ea în acest an să împace şi şcoala şi sportul. A fost destul de stresată în acest an. Ea e la secţia de matematică-fizică, vrea să facă mai departe facultatea de aeronautică. Lipseşte luni întregi de la şcoală, învaţă în avion, maşină, autocar, tren. Are o minte foarte bună, va putea să recupereze şi nu ştim cum va fi pe viitor la un învăţământ superior. Ea e pasionată de avioane şi ar dori să devină pilot. Vom vedea după Jocurile Olimpice cum va fi. Profesorii ne-au ajutat şi au lăsat-o în pace în această perioadă, pentru că s-a calificat la JO, dar deja din luna aprilie îşi va recupera toate examenele şi vor tăbărî toţi pe ea", a concluzionat Dana Caill.
La rândul său, Ania le-a mulţumit profesorilor săi pentru înţelegere, dar ştie că îi va fi greu în primăvară, când va trebui să recupereze examenele pierdute. "E foarte greu să mă împart între şcoală şi sportul de performanţă, pentru că acum am lăsat deoparte şcoala şi după terminarea sezonului de schi o să recuperez. Profesorii au fost foarte buni cu mine acum", a declarat, pentru MEDIAFAX, Ania.
Ca şi mama sa, Ania nu are aşteptări prea mari de la această ediţie a Jocurilor Olimpice, dorind să capete experienţă şi să termine cu bine competiţiile în care este înscrisă: "La aceste jocuri nu am aşteptări mari, o să vedem acolo, pentru că e prima mea participare şi sunt mai mică. Am 18 ani, iar multe sportive au deja 30 de ani şi nu e chiar uşor. Am nevoie de experienţă. La FOTE am fost pentru prima dată în echipa României, dar acum e la un alt nivel. Primul meu obiectiv este să termin cursa, iar când ajung jos vom vedea unde sunt. Vreau să schiez cât pot de bine".
Ania a povestit că francezii nu mai vor să audă de ea după ce a decis să concureze pentru România şi consideră că i-ar fi fost mai uşor să ajungă în top dacă rămânea în lotul Franţei, însă a precizat că nu regretă niciun moment alegerea făcută în urmă cu doi ani. "Am nevoie de multă pregătire, de echipament. Ar fi fost mai uşor să ajung în top din Franţa. Acum că am plecat, francezii nu mai vor să audă de mine, nu mă mai lasă să mă antrenez cu ei şi nu e uşor când sunt singură pe pistă printre nămeţi. Era mai uşor să fiu cu lotul Franţei, dar nu regret decizia luată!", a conchis Ania Caill.
În acest sezon, Ania a debutat şi în Cupa Mondială, ea participând la etapele de la St. Moritz (Elveţia) şi Val d'Isere (Franţa). Cel mai bun rezultat l-a înregistrat în proba de coborâre de la St. Moritz, locul 54.
Ania Caill va concura în probele de Super G, slalom şi combinată alpină. Ea va intra în concurs în data de 10 februarie, odată cu proba de coborâre din cadrul combinatei alpine. În aceeaşi zi, dacă va termina proba de coborâre, Ania va evolua în cea de slalom. Pe 15 februarie este programt concursul de Super G, iar pe 21 februarie cel de slalom.
Jocurile Olimpice de iarnă vor debuta la 7 februarie şi se vor încheia la 23 februarie.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe