Apărătorii drepturilor omului cer să se facă presiuni asupra FIFA şi Qatarului

Partenerii FIFA şi sponsorii Cupei Mondiale trebuie să îndemne organismul de conducere al fotbalului şi guvernul Qatarului să despăgubească lucrătorii migranţi care au suferit în timpul pregătirii naţiunii pentru eveniment, au declarat marţi Human Rights Watch, Amnesty International şi FairSquare.

Urmărește
172 afișări
Imaginea articolului Apărătorii drepturilor omului cer să se facă presiuni asupra FIFA şi Qatarului

Hepta

Qatarul s-a confruntat cu critici intense din partea grupurilor pentru drepturile omului în legătură cu tratamentul aplicat lucrătorilor migranţi, care, alături de alţi străini, reprezintă cea mai mare parte a populaţiei ţării, relatează Reuters.

Autorităţile din Qatar nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea Reuters cu privire la raportul grupurilor de apărare a drepturilor.

Guvernul din Qatar a declarat că sistemul său de muncă este încă în lucru, dar a negat un raport al Amnesty din 2021, potrivit căruia mii de lucrători migranţi erau încă exploataţi.

Săptămâna trecută, un sondaj YouGov, comandat de Amnesty, realizat în rândul a peste 17.000 de fani din 15 ţări - dintre care 10 europene - a arătat că 73% dintre respondenţi ar susţine o propunere ca FIFA să despăgubească lucrătorii migranţi, în timp ce 10% se opun.

Minky Worden, directorul de iniţiative globale la Human Rights Watch, a declarat că sponsorii ar trebui să îşi folosească „influenţa considerabilă" pentru a exercita presiuni asupra FIFA şi Qatarului pentru a-şi îndeplini responsabilităţile faţă de muncitori.

„Mărcile cumpără drepturile de sponsorizare a Cupei Mondiale pentru că vor să fie asociate cu bucuria, competiţia corectă şi realizările umane spectaculoase de pe teren - nu cu furtul galopant de salarii şi cu moartea muncitorilor care au făcut posibilă desfăşurarea Cupei Mondiale", a declarat Worden.

Cele trei organizaţii pentru drepturile omului au declarat că au scris în iulie celor 14 parteneri corporativi şi sponsori ai FIFA pentru Cupa Mondială şi că patru dintre aceştia - AB InBev/Budweiser, Adidas, Coca-Cola şi McDonald's - şi-au exprimat sprijinul pentru asigurarea de căi de atac pentru lucrători.

Alţi zece sponsori - Visa, Hyundai-Kia, Wanda Group, Qatar Energy, Qatar Airways, Vivo, Hisense, Mengniu, Crypto şi Byju's - nu au răspuns la solicitările scrise de a discuta despre abuzurile legate de turneu, au precizat organizaţiile într-o declaraţie.

În luna mai, Amnesty şi alte grupuri de apărare a drepturilor au cerut FIFA să aloce 440 de milioane de dolari pentru a compensa muncitorii migranţi din Qatar.

FIFA a declarat atunci că evaluează propunerea Amnesty şi că muncitorii au primit plăţi în valoare totală de 22,6 milioane de dolari până în decembrie 2021, cu încă 5,7 milioane de dolari angajate de contractori.

Săptămâna trecută a adăugat că în ultimii ani a fost implementată o gamă largă de măsuri pentru a îmbunătăţi protecţia lucrătorilor din Qatar, care va găzdui Cupa Mondială începând cu 20 noiembrie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici