- Home
- Sport
- BUCUREŞTI, (17.02.2014, 13:54)
- Gabriel Burete
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ascensiunea Simonei Halep: Cum a ajuns pe locul 9 în clasamentul WTA şi jucătoarea româncă de tenis cu cele mai mari premii din istorie
Simona Halep este doar a patra tenismenă din România care ajunge între primele zece jucătoare din lume, după ce a câştigat turneul de la Doha. Halep a devenit la 22 de ani jucătoarea română cu cele mai mari premii câştigate din tenis în istorie.
Urmărește
14478 afișări
Simona Halep (Imagine: Mediafax Foto / AFP)
Născută la Constanţa, în 1991, Simona Halep a obţinut prima victorie importantă din carieră în 2008, la junioare, când a câştigat turneul de la Roland Garros, trecând în finală de Elena Bogdan. A continuat să participe la turnee ITF în 2008 şi 2009 şi să intre în calificări pentru turnee WTA, fără să aibă performanţe notabile la acestea din urmă. În 2009, la 18 ani, Simona a ales să suporte o operaţie de micşorare a sânilor, care, după spusele ei, îi afectau timpul de reacţie şi îi dădeau dureri de spate, influenţând performanţele sportive.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Anul 2010 i-a adus prima reuşită notabilă într-un turneu WTA, un sfert de finală, la Marbella, în Spania şi prima finală, la Fes, Maroc, pierdută în faţa Ivetei Benesova. Tenismena a început sezonul, care avea să fie primul parcurs în întregime la senioare, pe poziţia 210 şi a reuşit un salt spectaculos, încheind anul pe locul 81 în clasamentul WTA. După încă o finală la Fes, anul următor, unde a fost învinsă de Alberta Brianti, un tur 3 la Australian Open şi turul 2 la celelalte turnee de Grand Slam, Simona a urcat până pe poziţia 43, pentru prima oară între primele 50 de jucătoare din lume. În 2012 şi-a consolidat poziţia în clasament, cu o semifinală la Fes şi o finală la Bruxelles, a treia din carieră în circuitul WTA, unde a pierdut cu Agnieszka Radwanska, dar adevarata ascensiune a pornit în 2013.
Simona a început anul trecut pe poziţia 47, la douăzeci de locuri în spatele Soranei Cârstea şi a fost eliminată în primul tur la Hobart şi la Australian Open. Turneul Masters de la Roma a pus-o însă pe sportiva din România pe harta tenisului mondial, Halep fiind învinsă în semifinală, de Serena Williams, după ce trecuse de Svetlana Kutznetova, deţinătoarea a două titluri de Grand Slam, US Open şi Roland Garros, de Agnieszka Radwanska, locul 4 mondial în acel moment şi de Jelena Jankovic, fostă număr 1 WTA. Pe 16 iunie a câştigat primul turneul WTA din carieră, la Nurnberg, trecând în finală de Andrea Petkovic, iar peste doar o săptămână, a câştigat al doilea turneu consecutiv, la 's-Hertogenbosch, învingând-o pe Kirsten Flipkens.
Halep şi-a continuat sezonul de vis câştigând următoarele patru finale pe care le-a disputat, la Budapesta, trecând de Yvonne Meusburger, la New Haven, în faţa Petrei Kvitova şi la Moscova şi la Sofia, după ce a învins-o pe Samantha Stosur. Simona a devenit astfel singura jucătoare care a reuşit victorii pe toate suprafeţele în 2013, iarbă, dură, interior şi zgură şi a doua cea mai bună sportivă după numărul de trofee câştigate, depăşită doar de Serena Williams. Tenismena din Constanţa a încheiat sezonul pe locul 11 în clasamentul WTA, cel mai bun rezultat al carierei.
Sezonul 2014 a început cu un sfert de finală la Australian Open, prima performanţă de acest fel la un turneu de Grand Slam, care a urcat-o pe Halep un loc în clasamentul WTA. Simona a devenit astfel a patra sportivă din România care intră în primele zece jucătoare ale lumii, după Mariana Simionescu, Virginia Ruzici şi Irina Spîrlea.
Victoria de duminică, de la Doha, în faţa lui Angelique Kerber, a şaptea finală consecutivă câştigată, i-a adus Simonei 441.000 $ şi 900 de puncte WTA, care au urcat-o încă o poziţie în clasament. Din 2010 până în prezent, tenismena din Constanţa a câştigat 2.739.187 $.
- Finale WTA
1. Mai, 2010.
Turneu : Grand Prix de SAR, Fes, Maroc. Suprafaţa : zgură. Adversar : Iveta B enesova. Scor : 4-6, 2-6.2. Aprilie, 2011.
Turneu : Grand Prix de SAR, Fes, Maroc. Suprafaţă : zgură. Adversar: Alberta Brianti. Sc or: 4-6, 3-63. Mai, 2012. Turneu: Brussels Open, Bruxelles, Belgia. Suprafaţă: zgură. Adversar: Agnieszka Radwanska. Scor: 5-7, 0-6
4. Iunie, 2013. Turneu: Nürnberger Versicheringscup, Nurnberg, Germania. Suprafaţă: zgură.
Adversar : Andrea Petkovic. Scor : 6-4, 6-35. Iunie, 2013.
Turneu : Topshelf Open, 's-H ertogenbosch, Olanda. Suprafaţă : iarbă. Adversar : Kir sten Flipkens. Scor : 6-4, 6-26. Iulie, 2013.
Turneu : Budapest Grand Prix , Budapesta, Ungaria. Suprafaţă : zgură. Adversar : Yvo nne Meusburger. Scor : 6-3, 6-7, 6-17. August, 2013.
Turneu : New Haven Open at Yale, New Ha ven, Connecticut, SUA. Suprafaţă : dură. Adversar: Petra Kvitova. Scor: 6-2, 6-28. Octombrie, 2013.
Turneu : Kre mlin Cup, Moscova, Rusia. Suprafaţă: dură (interior). Adversa r: Samantha Stosur. Scor: 7-6, 7-29. Noiembrie 2013. Turneu: WTA Tournament of Champions, Sofia, Bulgaria. Suprafaţă: dură (interior). Adversar: Samantha Stosur. Scor: 2-6, 6-2, 6-2.
10. Februarie 2014: Turneu: Qatar Total Open, Doha, Qatar. Suprafaţă: dură. Adversar: Angelique Kerber. Scor: 6-2, 6-3.
Citeşte şi:
Simona Halep a câştigat turneul de la Doha, al şaptelea său succes în circuitul WTA: "A fost o săptămână uau, acum am mai multă încredere în mine"
Citește pe alephnews.ro: Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Jennifer Lopez dezvăluie „dificultățile” pe care le întâmpină ca părinte care are gemeni: „Vrei să dai tot ce ai mai bun pentru ei. Vrei să îi ridici”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe