Avram şi Ţerbea au cerut instanţei ridicarea interdicţiei de a discuta cu Mircea Sandu

Fostul preşedinte al CCA Vasile Avram şi omul de afaceri Sorin Ţerbea, inculpaţi în dosarul corupţiei din arbitraj, au solicitat, marţi, instanţei Curţii de Apel Bucureşti ridicarea interdicţiei de a lua legătura cu preşedintele FRF, Mircea Sandu, şi cu alţi martori implicaţi în dosar.

Urmărește
102 afișări
Imaginea articolului Avram şi Ţerbea au cerut instanţei ridicarea interdicţiei de a discuta cu Mircea Sandu

Avram şi Ţerbea au cerut instanţei ridicarea interdicţiei de a discuta cu Mircea Sandu (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Avram şi-a motivat solicitarea prin contractul de muncă pe care îl are cu Federaţia Română de Fotbal, în calitatea sa de director fiind nevoit să ia legătura cu preşedintele Mircea Sandu. Totodată, Vasile Avram a solicitat instanţei ridicarea interdicţiei de a părăsi localitatea, dorind să petreacă sărbătorile de iarnă alături de mama şi fraţii săi în comuna Ruginieşti.

Omul de afaceri Sorin Ţerbea a cerut judecătorului ridicarea interdicţiei de a lua legătura cu mai multe persoane implicate în dosar, din lumea fotbalului, cum ar fi Mircea Sandu sau Ion Neagu, şi angajaţi ai firmelor sale. De asemenea, Ţerbea a depus o cerere de ridicare a interdicţiei de părăsire a localităţii, întrucât are de respectat contracte de deszăpezire în oraşul Bistriţa.

Avocatul Adrian Penciu a solicitat ridicarea interdicţiei de a părăsi ţara, pe care a motivat-o printr-o întâlnire pe care ar urma să o aibă în oraşul Ruse, Bulgaria, în perioada 22-28 decembrie.

Solicitările celor trei au rămas în pronunţare, iar judecătoarea a decis ca următorul termen să fie în 17 ianuarie 2012, la ora 14.00.

Fostul şef al arbitrilor Vasile Avram şi omul de afaceri Sorin Ţerbea au fost eliberaţi din arest la 21 noiembrie în urma deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Instanţa supremă a admis recursurile celor doi împotriva unei încheieri a Curţii de Apel Bucureşti prin care li s-au respins cererile de eliberare provizorie sub control judiciar făcute în cadrul procesului penal în care aceştia au fost trimişi în judecată.

După eliberarea din arestul preventiv, Sorin Ţerbea şi Vasile Avram sunt obligaţi să respecte o serie de condiţii impuse de judecătorii instanţei supreme. Astfel, omul de afaceri Sorin Ţerbea nu va avea voie să depăşească limita teritorială a localităţii Târgu Mureş, în vreme ce Vasile Avram nu va putea părăsi Capitala fără încuviinţarea şi înştiinţarea organelor judiciare sau a instanţei de judecată. Totodată, cei doi sunt obligaţi să se prezinte periodic la secţia de poliţie aferentă zonei de domiciliu, pentru îndeplinirea programului de control judiciar. Cei doi nu au voie să discute cu ceilalţi inculpaţi din dosar, nici cu martorii, dar nici între ei. Judecătorii au mai decis ca cei doi să nu poarte nicio categorie de armă în perioada controlului judiciar şi să anunţe instanţa în cazul în care îşi schimbă domiciliile.

Fostul preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor Vasile Avram şi omul de afaceri Sorin Ţerbea au fost trimişi în judecată, în 19 octombrie, de procurorii DNA, care îi acuză de luare şi, respectiv, dare de mită.

Vasile Avram, preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA) din cadrul Federaţiei Române de Fotbal, în prezent suspendat, a fost trimis în judecată pentru luare de mită în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură directă cu o infracţiune de corupţie.

Alături de Avram a fost trimis în judecată, omul de afaceri Sorin-Ioan Ţerbea, acuzat de dare de mită, în formă continuată.

În acelaşi dosar vor fi judecaţi şi Adrian Penciu, avocat în Baroul Giurgiu, acuzat de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi favorizarea infractorului, ambele în legătură directă cu o infracţiune de corupţie, Vasile-Constantin Chiorean, recepţioner la un hotel din Tîrgu-Mureş deţinut de o societate controlată de Ţerbea, acuzat de complicitate la dare de mită şi la luare de mită, precum şi Nicolae Iacobescu, acuzat de complicitate la dare de mită şi la luare de mită, ambele în formă continuată.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în 21 mai, în condiţiile exercitării atribuţiilor de serviciu ca supervizor la meciul de fotbal FCM Tîrgu-Mureş - Universitatea Cluj, din cadrul etapei a 34-a a Ligii I de fotbal, Vasile Avram a primit de la Sorin Ţerbea suma de 19.000 de euro în scopul delegării unor arbitri agreaţi de echipa de fotbal din Tîrgu-Mureş, la jocurile ediţiei de campionat 2011-2012.

"În aceeaşi împrejurare şi în acelaşi scop, inculpatul Avram Vasile a beneficiat de transport gratuit cu elicopterul pe ruta Bucureşti-Tîrgu-Mureş şi retur, folos oferit de Ţerbea Sorin Ioan. Elicopterul respectiv a fost pilotat de inculpatul Iacobescu Nicolae şi închiriat, în acest scop, de o societate comercială controlată de inculpatul Ţerbea Sorin Ioan, costul acestui transport fiind de aproximativ 3.000 de euro", notau procurorii în documentul citat. Suma de 19.000 de euro i-a fost dată lui Vasile Avram prin intermediul lui Nicolae Iacobescu şi Vasile-Constantin Chiorean, precizează procurorii.

De asemenea, procurorii precizează că, în 26 septembrie, în condiţiile în care Vasile Avram era cercetat în stare de arest preventiv în acest dosar penal, avocatul acestuia, Adrian Penciu, i-a dat un exemplar fals al unei hotărâri din 21 ianuarie 2011 a Biroului Executiv al Comisiei Centrale a Arbitrilor, care a fost semnat de Avram. "Hotărârea prevedea ca delegarea arbitrilor pentru meciurile de fotbal din Liga I să se realizeze de către o altă persoană decât Avram Vasile, începând cu returul sezonului 2010 - 2011. În această modalitate, Penciu Adrian a încercat să îl exonereze de răspunderea penală pe Avram Vasile prin constituirea unor probe care nu sunt veridice", potrivit procurorilor anticorupţie.

Procurorii au instituit sechestru asigurător asupra sumei de 22.000 de euro aparţinând lui Vasile Avram, în vederea confiscării.

În 25 septembrie, Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea pe o perioadă de 29 de zile a lui Vasile Avram şi Sorin Ţerbea.

Procurorii au dispus scoaterea de sub urmărire penală a lui Şerban Alexandru pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi favorizarea infractorului, ambele în legătură directă cu o infracţiune de corupţie, "întrucât nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunilor pentru care s-a început urmărirea penală".

De asemenea, procurorii au dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor faţă de Avram, Ţerbea şi alte persoane.

Dosarul se judecă la Curtea de Apel Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici