Banca olandeză Rabobank se retrage din ciclismul profesionist

Banca olandeză Rabobank a anunţat că, începând cu 31 decembrie 2012, nu va mai susţine financiar ciclismul profesionist, atât masculin, cât şi feminin, după 17 ani de implicare în acest sport, o decizia luată în urma scandalurilor de dopaj din ultima perioadă.

Urmărește
156 afișări
Imaginea articolului Banca olandeză Rabobank se retrage din ciclismul profesionist

Rabobank se retrage din ciclismul profesionist (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu mai suntem convinşi că ciclismul profesionist internaţional este în măsură să facă din acest sport unul curat şi echitabil. Este o durere în sufletele noastre, dar, pentru bancă, este o decizie inevitabilă. Ciclismul este un sport frumos, adorat de milioane de olandezi, mulţi dintre ei clienţi ai Rabobank. Dar decizia noastră a fost luată. Este dur, dar nu numai pentru Rabobank, ci şi pentru suporterii şi cicliştii care nu au nimic să-şi reproşeze", a declarat Bert Bruggink, membru în Consiliul de Administraţie al băncii, într-un comunicat, citat de L'Equipe.

În viitor, Rabobank va susţine ciclismul amator, echipele de tineri şi ciclocrosul.

În luna mai, cotidianul olandez De Volkskrant a scris că dopajul a fost tolerat la formaţia de ciclism Rabobank, finanţată de banca olandeză cu acelaşi nume, din 1996 până în 2007, an în care danezul Michael Rasmussen, liderul de atunci al echipei, a fost exclus din Turul Franţei. Jurnalul, care se bazează pe zeci de mărturii ale unor foşti ciclişti, medici şi alţi angajaţi ai Rabobank, a menţionat că în unele cazuri dopajul era chiar "organizat de staful medical".

În urmă cu o săptămână, USADA a publicat, pe site-ul său, dosarul cu peste 1.000 de pagini realizat în cazul Lance Armstrong, care conţine probe evidente şi mărturiile depuse de foşti coechipieri ai rutierului, ce dovedesc că americanul crease un sistem complex de dopaj, la echipa la care evoluat până în 2004, US Postal.

USADA îl acuză pe fostul sportiv că a utilizat substanţe interzise, printre care EPO şi steroizi, precum şi transfuzii sanguine, de-a lungul carierei sale. Armstrong a fost deposedat de toate rezultatele sportive obţinute din 1998 până în prezent, între care se numără şi şapte victorii în Turul Franţei. Potrivit mărturiilor culese de USADA, mai mulţi coechipieri ai lui Armstrong s-au dopat în acelaşi timp cu liderul echipei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici