Băroiu, preşedinte FR Karate: România este singura ţară din lume cu şapte federaţii de karate

Preşedintele Federaţiei Române de Karate, Lucian Băroiu, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că România este singura ţară din lume care are şapte foruri de specialitate recunoscute de către Ministerul Tineretului şi Sportului.

Urmărește
1029 afișări
Imaginea articolului Băroiu, preşedinte FR Karate: România este singura ţară din lume cu şapte federaţii de karate

Băroiu, preşedinte FR Karate: România este singura ţară din lume cu şapte federaţii de karate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"România este singura ţară din lume care are şapte federaţii de karate recunoscute, deşi la toate se folosesc aceleaşi procedee şi tehnici. În România sunt recunoscute federaţii de stil, de exemplu avem Federaţia Română de Karate Shotokan. La Campionatele Mondiale de karate de anul trecut de la Paris, la categoria 75 de kilograme au fost 83 de sportivi, iar România a avut unul singur. Acum, la Bucureşti au fost 12 sportivi la aceeaşi categorie, dintre care trei români. E mai uşor să câştigi medalii la WUKF", a spus Băroiu.

Lucian Băroiu a precizat că a sesizat MTS în legătură cu această situaţie şi speră ca lucrurile să fie rezolvate până în toamnă. "Am sesizat MTS printr-un memoriu, iar ministrul Bănicioiu a delegat-o pe Carmen Tocală să se ocupe de această lucrare. S-a luat decizia în minister de a se lămuri acest circ din lumea karateului. Nu voi face niciun pas înapoi. Vreau să fie recunoscută doar o federaţie şi nu vreau ca statul să dea bani pentru aceste federaţii. Asta este lupta, nu vreau să iau «ciolanul» nimănui. Sunt sportivi de mare valoare şi la alte federaţii, dar aleg să meargă acolo pentru a obţine două-trei medalii pe an în loc de una la câţiva ani. Rapid Bucureşti a migrat la WKC, nu mai face parte din FRK. Vreau ca tot ce e mai bun în ţara asta să revină «acasă», unde eram cu toţii până în 1997", a adăugat Băroiu.

El a explicat că forul pe care îl conduce ar avea nevoie de un buget de 550.000 de lei pentru a putea obţine medalii la competiţiile internaţionale. "FRK are un buget de 200.000 de lei pe an, iar pentru a putea merge cu şanse la medalii în următorii trei ani la competiţii, ar avea nevoie cam de 550.000 de lei. Dacă s-ar renunţa la toate celelalte federaţii de karate, s-ar face o economie cam de 1,35 de milioane de lei, nu e o sumă mare, dar contează. Îmi doresc ca la anul să fie totul încheiat şi bugetată o singură federaţie. Banii publici sunt canalizaţi către societăţi private, iar asta implică chiar penalul", a subliniat oficialul FR Karate.

Lucian Băroiu a afirmat că multe dintre federaţiile de karate din România au devenit federaţii internaţionale. "Sunt versiuni de karate care au rădăcina în România, iar acestea au ajuns federaţii internaţionale. La campionatele mondiale organizate în Bucureşti de WUKF (World Union Karate Federation), România a luat vreo 27 de medalii de aur. Săracul Juratoni mai bine se apuca karate. WKF (n.r. - World Karate Fedeation) are recunoaşterea CIO din 1998", a completat Băroiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici