- Home
- Sport
- BUCUREŞTI, (29.05.2014, 14:25)
- Adrian Petculescu , Marius Ţone , Luminita Turcu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bellu, după alegerile de la COSR: Sunt dezamăgit, eu credeam că va fi o întrecere fair-play
Antrenorul lotului feminin de gimnastică, Octavian Bellu, a declarat, joi, după a fost învins de Alin Petrache la scrutinul pentru preşedinţia COSR, că este dezamăgit şi că se aştepta ca alegerile pentru conducerea forului să fie o întrecere fair-play, în spiritul valorilor olimpismului.
Urmărește
350 afișări
Bellu, după alegerile de la COSR: Sunt dezamăgit, eu credeam că va fi o întrecere fair-play (Imagine:Catalin Abagiu/Mediafax Foto)
"Sunt dezamăgit în general pentru că eu credeam că va fi o întrecere fair-play, mai ales că vorbim despre promovarea valorilor olimpismului, dar se pare că eu sunt mai puţin dispus să discut problemele sportului în alte medii decât cele instituţionale, federaţii şi altele. Vârsta şi experienţa mă fac să interacţionez atunci când este cazul şi cu cine este cazul", a declarat Bellu, care a primit 33 de voturi, faţă de 143 câte a avut preşedintele FR de Rugby.
Bellu a acuzat jocuri de culise la alegerile de joi şi a afirmat că rămâne la părerea că "medaliile şi victoriile nu se cumpără": "Asta este hotărârea, nu trebuie să facem o tragedie, este o competiţie. Eu nu m-am dat la o parte din faţa americanilor, ruşilor, chinezilor la concursuri importante şi unde era greu să câştigi. Rămân la părerea că în avantajul sportului ca imagine am gândit aşa: medaliile şi victoriile nu se cumpără. Odată terminate aceste alegeri, cu toate intoxicările, speculaţiile şi lucrurile murdare care s-au petrecut prin culise, eu zic că trebuie respectată decizia Adunării Generale şi luate lucrurile aşa cum sunt. Fiecare acum are de dus mai departe un proiect pe care şi l-a propus şi pe care trebuie să-l finalizeze într-un fel, tot cu performanţă, deşi performanţa pare că a trecut pe locul doi, iar olimpismul are încă multe de precizat din punctul de vedere al României".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: În 2025, știi ce ai de făcut. Să nu dormi! Ai de schimbat Constituția. Vot electronic, direct. În Postul Paștelui vei vota un Președinte Independent!
-
Masacrul din New Orleans, catalogat drept atac terorist; şeful poliţiei confirmă intenţia
-
Franţa îşi pierde influenţa în Africa. Încă o ţară a anunţat retragerea trupelor franceze
-
Transnistria fără căldură şi apă caldă după oprirea gazului rusesc
Antrenorul a evitat să spună dacă a fost sau nu un vot politic, precizând doar că se aştepta ca Alin Petrache să câştige alegerile. "Aşa au hotărât federaţiile, aşa au hotărât electorii, ştiu mai bine, nu am de ce să mă plâng de această hotărâre luată de un colectiv de oameni din sport care îşi gândesc viitorul. Mă aşteptam la acest rezultat, iar diferenţa putea fi şi mai mare. Nu ştiu dacă a fost vot politic, nu vreau să mă implic în speculaţii, dar dacă ne uităm la presa de ieri rezultatul era dat. Probabil că aşa au gândit federaţiile că este bine pentru ele şi trebuie să le respectăm hotărârea", a spus el.
Susţinerea lui Octavian Morariu de care a beneficiat Alin Petrache "a contat enorm" în rezultatul alegerilor, este de părere Octavian Bellu. "A contat enorm faptul că Alin Petrache a fost susţinut de fostul preşedintele COSR. Nu mi se pare normal ca un statut să se plieze pe imaginea sau profilul unui candidat. Normal ar fi ca statutul să provoace o evaluare conform principiilor olimpice, deci nu schimbăm legea sau statutul pentru o persoană. Şi nu e vorba despre o strategie câştigătoare pentru că, din ce am văzut, strategiile se aseamănă. Deci nu văd mari diferenţe. Eu rămân la părerea mea că preşedintele trebuie să fie o persoană reprezentativă şi chiar nu mă includeam în această categorie, pentru că şi la alte ţări sunt sportivi medaliaţi olimpici ca şi preşedintele Comitetului Olimpic Internaţional care este un campion olimpic. Dar fiecare ţară, fiecare comitet naţional îşi hotărăşte unde îşi îndreaptă atenţia: către partea de carieră în olimpism, de rezultate în interiorul mişcării olimpice sau către acest management de nu are un contur foarte precis nici în alte domenii de activitate", a menţionat antrenorul.
El a adăugat că a făcut o glumă în cadrul Adunării Generale, conform căreia unul dintre candidaţi a furat startul, care a fost apreciată de membrii COSR. "Chiar am făcut o glumă, care a fost apreciată, pentru că eu sunt un om spiritual şi nu pot să mă încrecenez decât în sală, am spus că de la început s-a ştiut că cineva va fura startul şi va avea vânt din spate numai pe culoarul lui. Dar asta este o glumă, eu nu zic că trebuie luată ca atare, este o competiţie pe care cineva a câştigat-o. Îi respect poziţia pe care o are acum pentru că eu am respectat această postură de preşedinte al COSR indiferent cine a fost acolo, şi îi urez succes în misiunea grea pe care o are, pentru că probleme din sport sunt mult mai complexe decât par la prima vedere", a precizat el.
Întrebat cum va colabora de acum înainte cu Alin Petrache, el a răspuns: "Deocamdată suntem în situaţia în care a fost ales, eu nu aştept oferte de la COSR şi nici nu le-am avut după JO de la Londra. S-a mai speculat că nu ştiu câte mii de euro am avut indemnizaţie... asta face parte din intoxicarea de care am vorbit. Dacă ar fi să spunem lucrurilor pe nume, am refuzat acei bani oferiţi la momentul respectiv pentru că nu vedeam că acea sumă era acoperitoare pentru ceea ce făceam. Cineva dacă e mai atent la detalii va vedea că nu pot să am o indemnizaţie de 3.000 când pe tot anul dacă aduni ies vreo 11.000. Dar probabil a vrut să mă pună într-o situaţie neplăcută şi faţă de antrenori... şi aici a fost cel mai deranjant pentru mine, să mă apropie într-un fel de zona politică, deşi eu nu am cerut ajutorul politicului în niciun fel, datorită unei întâmplări pe care nu am putut să o controlez în aşa fel încât să nu dau naştere la speculaţii. Dar neplăcut este că această speculaţie privind apropierea mea de politic venea dintr-o parte care era implicată politic cu acte în regulă. Deci mi se pare că lucrurile nu sunt în regulă. Sportul românesc trebuie să se însănătoşească, bugetul să fie transparent şi totul să fie făcut în interesul federaţiilor, a lotulurilor, a antrenorilor şi a sportivilor. Eu aşa vedea lucrurile, dar dacă altcineva le vede la un nivel, eu ştiu, teoretic altfel puse, este problema domniei sale şi eu nu vreau decât să plec de la COSR cu capul sus pentru că nu îmi ia nimeni nici cariera, nici rezultatele. Eu rămân tot ăla care am fost şi înainte de alegeri. Eu nu văd o înfrângere, dacă vreţi este o competiţie".
La finalul Adunării Generale, Bellu nu era hotărât dacă se va mai întoarce în sala de antrenament. "Acum voi vedea şi eu... Am spus şi eu în încheierea discursului meu că sunt liber să decid dacă voi mai cauţiona o persoană sau o instituţie în care nu mai am încredere şi ale cărei principii le-am apărat 30 de ani şi de care încep să mă îndoiesc", a spus antrenorul.
Octavian Bellu a mai intenţionat să îşi depună candidatura la cea mai înaltă funcţie în cadrul COSR la algerile din 2008, dar a renunţat în cele din urmă deoarece a considerat că forul olimpic are nevoie de continuitate pentru a reuşi finalizarea proiectelor începute de Octavian Morariu în mandatul precedent.
Alin Petrache este noul preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), el fiind ales cu 143 de voturi la Adunarea Generală de joi, în locul lui Octavian Morariu, care a demisionat la 15 aprilie.
Petrache, care a fost susţinut de fostul preşedinte al COSR, Octavian Morariu, a câştigat din primul tur în faţa contracandidaţilor Octavian Bellu, care a primit 33 de voturi, şi Elisabeta Lipă - 21 de voturi. Cinci voturi au fost invalidate.
Mandatul lui Alin Petrache, 37 de ani, actualul conducător al Federaţiei Române de Rugby, va fi până în 2016, an în care ar fi expirat cel al fostului preşedinte Octavian Morariu, care a decis să renunţe la şefia COSR pentru a se dedica activităţii din cadrul Comitetului Internaţional Olimpic.
La Adunarea Generală de joi au participat 109 membri dintr-un total de 123, reprezentând un total cumulat de 202 voturi.
Adunarea Generală a COSR are 123 membri, însă numărul de voturi ce revine fiecăruia este stabilit în urma performanţelor înregistrate la Jocurile Olimpice de federaţiile naţionale sau de recunoaşterea din partea Comitetului Internaţional Olimpic.
Federaţiile care au obţinut performanţe la Jocurile Olimpice vor avea câte patru voturi, cele care sunt incluse în programul olimpic, dar nu au obţinut rezultate notabile, vor avea câte trei voturi, forurile recunoscute de către Comitetul Internaţional Olimpic vor avea câte două, în timp ce federaţiile naţionale recunoscute de COSR şi precum şi personalităţile vor avea câte un vot.
Trei poziţii de membri afiliaţi au fost suspendate: Federaţia Română de Ciclism, trezorierul COSR, Mişu Negriţoiu, care s-a retras, şi poziţia de personalitate a Gabrielei Szabo, care va putea vota doar în calitate de ministru al Tineretului şi Sportului.
Citește pe alephnews.ro: Elon Musk stârnește speculații după ce și-a schimbat numele în Kekius Maximus pe X
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Revelion de COȘMAR pentru Brigitte Pastramă! Ce a pățit când a ajuns cu Florin, soțul ei, la locație
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe