- Home
- Sport
- BUCUREŞTI, (31.03.2009, 15:46)
- Adina Oşan - Mediafax , Luminita Turcu , Adina Oşan - Mediafax ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bellu: Sper să fie doar o informaţie neprobată la EHF
Secretarul de stat, Octavian Bellu, a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, că speră sã fie vorba doar de o informaţie neprobată, în cazul meciului România-Muntenegru, care, conform site-ului eurohandball.com, se află pe o listă de şase partide suspectate că s-ar fi încercat aranjarea lor.
Urmărește
13 afișări
"M-am informat despre cazurile prezentate de EHF în privinţa unor suspiciuni de mituire a arbitrilor şi cred că este vorba despre o preocupare a federaţiei europene de a face curăţenie în această zonă. În privinţa acuzaţiilor aduse de arbitrii danezi de la meciul România-Muntenegru, cred că trebuie urmată în prezent acea prezumţie de nevinovăţie. Dacă se va dovedi că sunt reale, măsurile vor fi luate de EHF şi în mod sigur nu ne vor face plăcere. Ar fi clar că ar fi o pată pe toată activitatea handbalistică a României. Iar handbalul românesc nu cred că merită aşa ceva. Nu ştiu cât poate fi acuzată FR de Handbal în acest caz, care ţine mai degrabă de iniţiative personale. Cred că federaţia poate fi acuzată doar dacă se dovedeşte că ar fi patronat astfel de practici, ceea ce nu cred că e cazul. Sper să nu fie aşa, ci doar o informaţie neprobată. Chiar dacă ar fi existat acea tentativă, arbitrii au recunoscut că nu au acceptat şi e destul de ciudat că vin după atâtea luni să dezvăluie totul. Ce se mai poate rezolva acum şi de ce nu au spus public atunci, dacă e adevărat?", a declarat Octavian Bellu, pentru MEDIAFAX.
El a făcut referiri şi la posibilitatea ca ancheta deschisă de EHF să ducă la penalităţi împotriva forului român: "Dacă se vor descoperi şi dovedi lucruri nelalocul lor, se poate ajunge până la suspendări la nivelul federaţiei noastre. Ştim cu toţii ce reacţii au forurile internaţionale la scandaluri de dopaj sau de corupţie. Se poate ajunge chiar la Tribunalul de la Lausanne, cu convocarea celor implicaţi, practic într-un fel de luptă «cuvântul arbitrilor împotriva cuvântului celor pe care îi acuză». Există acea suspiciune, conform căreia şi antrenorul naţionalei noastre ar fi fost prezent acolo, care dacă se confirmă ridică semne de întrebare şi ar complica lucrurile. Ce căuta el acolo? Pentru noi ca profani, de exemplu, nu ar conta că am lua masa cu arbitrii de a doua zi, dar pentru un antrenor sau oficial care ar fi arbitraţi a doua zi de acei oameni, ar fi cu totul altceva".
Bellu s-a arătat surprins de atitudinea unor specialişti în handbalul din România, care au făcut declaraţii pe marginea declaraţiilor celor doi arbitri danezi, înaintea finalizării anchetei EHF. "Nu vreau să dau nume, le ştim cu toţii, dar am văzut declaraţiile unor oameni din handbalul de la noi, care lăsau să se înţeleagă că ei cred declaraţiile arbitrilor şi au lăsat să planeze suspiciunile în continuare. Cert este că MTS nu poate pedepsi o întreagă structură - FR Handbal în acest caz - care înseamnă copii, juniori, cluburi private etc. Contractul MTS-FRH nu prevede şi administrarea unor astfel de situaţii. Din punctul de vedere al MTS, funcţionează prezumţia de nevinovăţie. Cred că trebuie să avem răbdare şi să sperăm că nu vor fi găsite argumente palpabile contrare declaraţiilor oficialilor români. Personal, din cazurile anchetate de EHF, al nostru mi se pare cel mai puţin grav", a încheiat Octavian Bellu.
Conform eurohandball.com, partida dintre România şi Muntenegru, contând pentru manşa retur a preliminariilor Campionatului Mondial de handbal din 2009, se află pe o listă de şase meciuri suspectate că s-ar fi încercat aranjarea lor, care fac obiectul unei anchete a forului european.
În luna martie, arbitrii danezi Martin Gjeding şi Mads Hansen au declarat că le-au fost oferiţi câte 30.000 de euro, pe care i-au refuzat, pentru a ajuta naţionala masculină a României în preliminariile CM din Croaţia.
Federaţia Europeană de Handbal (EHF) a dat publicităţii, săptămâna trecută, un raport asupra anchetei în derulare în privinţa acuzaţiilor de mită la adresa mai multor arbitri care au condus meciuri oficiale ale unor echipe de club sau naţionale.
"În 17 martie, EHF a trimis un chestionar cu întrebări unui număr de 304 arbitri şi 137 de delegaţi activi, privind ultimele patru sezoane. EHF confirmă un feed-back pozitiv în privinţa acţiunii sale, 276 de arbitri răspunzând deja întrebărilor. Cele 124 de răspunsuri primite până acum din partea delegaţilor EHF vor fi folosite pentru a verifica încrucişat informaţiilor provenite de la arbitri. După o analiză atentă, EHF poate confirma faptul că şase cupluri de arbitri au raportat încercări de manipulare în perioada menţionată", se arată în comunicatul forului european.
Alături de partida României contra statului Muntenegru, mai sunt analizate încă cinci partide din cupele europene.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe