Benfica, acuzată de corupţie: un scandal care zguduie fotbalul portughez

Procurorii au acuzat clubul şi pe fostul său preşedinte, Luís Filipe Vieira, de aranjare de meciuri, fraudă fiscală şi deturnare de fonduri.

Urmărește
48 afișări
Imaginea articolului Benfica, acuzată de corupţie: un scandal care zguduie fotbalul portughez

Fani ai Benficăi

Această investigaţie, denumită „Caso dos Mails”, a scos la iveală o reţea complexă de corupţie care implică şi clubul Vitória de Setúbal, relatează Inside the Games.

Procurorul general a solicitat suspendarea clubului din competiţiile sportive, ceea ce ar putea avea consecinţe devastatoare pentru Benfica. Aceasta ar putea determina jucătorii să îşi rezilieze contractele din cauza incertitudinii legate de viitorul clubului. Acuzaţiile vizează nu doar clubul, ci şi zece persoane asociate cu acesta, inclusiv membri ai conducerii care sunt acuzaţi de comportament nesportiv şi corupţie activă şi pasivă.

Luís Filipe Vieira, care a condus Benfica timp de 18 ani, este principalul acuzat şi se confruntă cu acuzaţii grave care includ aranjarea meciurilor şi fraudă fiscală. Procurorii susţin că Benfica a conceput o strategie pentru a transfera fonduri prin tranzacţii fictive, beneficiind astfel de avantaje nelegitime în competiţiile sportive.

Un aspect controversat al cazului este deturnarea de fonduri prin intermediul unei societăţi cu sediul în Brazilia. Ancheta sugerează că clubul a folosit scheme complexe pentru a justifica plăţi mari ca comisioane pentru servicii inexistente. Aceste tranzacţii fictive au fost folosite pentru a transfera sume mari de bani fără a atrage suspiciuni.

De asemenea, procurorii au cerut ca un fost star al clubului să depună mărturie împotriva conducerii anterioare. Suspendarea solicitată ar putea dura până la trei ani, ameninţând participarea clubului în Primeira Liga şi afectând jucători proeminenţi precum Ángel Di María.

În replică la acuzaţii, Benfica a emis o declaraţie oficială în care neagă vehement toate acuzaţiile, calificându-le drept „nefondate”. Clubul promite să îşi apere nevinovăţia „în faţa tuturor autorităţilor şi fără ezitare”. De asemenea, Benfica subliniază că va colabora pe deplin cu autorităţile pentru a clarifica situaţia.

Consecinţele financiare ale acestui scandal sunt semnificative. Deşi Benfica a reuşit recent să atragă capital prin emisiuni de obligaţiuni, acuzaţiile actuale riscă să afecteze grav credibilitatea clubului pe piaţă. În plus, pierderile acumulate în sezonul 2022-2023 rămân o preocupare majoră.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici