BIOGRAFIA lui Jean Pădureanu, fostul preşedinte al echipei Gloria Bistriţa

Jean Pădureanu, fostul preşedinte al celor de la Gloria Bistriţa, a decedat joi noapte la vârsta de 80 de ani. Cel supranumit "Lordul" a pierdut lupta cu cancerul şi a încetat din viaţă după ce în ultimele trei săptămâni fusese internat la Spitalul Judeţean din Bistriţa.

Urmărește
2444 afișări
Imaginea articolului BIOGRAFIA lui Jean Pădureanu, fostul preşedinte al echipei Gloria Bistriţa

BIOGRAFIA lui Jean Pădureanu, fostul preşedinte al echipei Gloria Bistriţa

Pădureanu, cel mai longeviv conducător de club din fotbalul românesc, a fost condamnat în 2014 în "Dosarul Transferurilor" acesta reprezentând momentul în care problemele sale de sănătate s-au înmulţit şi s-au agravat. Pădureanu suferea de mai mulţi ani de diabet, având şi probleme cardiace şi fiind diagnosticat cu boala Alzheimer după ce a fost încarcerat. Jean Pădureanu a fost condamnat în 4 martie 2014 la trei ani şi patru luni închisoare cu executare pentru înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani în dosarul transferurilor de jucători. Din cauza problemelor de sănătate, Pădureanu a fost încarcerat la pe Spitalul Penitenciar Jilava şi a fost eliberat condiţionat pe 18 iunie 2015.

Jean Pădureanu s-a născut pe 22 martie 1936 la Băileşti, în judeţul Dolj. A fost jucător la echipa locală, apoi a trecut la Universitatea Craiova şi mai apoi la CCA-Steaua şi Gloria Bistriţa.

În 1964, pe vremea când încă era jucător activ şi nu se retrăsese definitiv din activitate, Pădureanu a devenit vicepreşedinte al clubului din Bistriţa. Ulterior a preluat funcţia de preşedinte. Cu el la conducere, Gloria Bistriţa a reuşit să promoveze în Divizia A în 1990, iar cea mai bună clasare s-a înregistrat în 2003 atunci când echipa a încheiat sezonul pe ultima treaptă a podiumului; Gloria a triumfat în Cupa României în 1994. În 1995, Pădureanu a fost numit preşedinte la Rapid, dar a revenit la Gloria doi ani mai târziu.

În 2012, Jean Pădureanu a fost numit preşedintele Consiliului Director al Gloriei, iar la începutul anului 2013 a rămas doar cu funcţia de preşedinte de onoare. Tot la începutul anului 2013, pe 22 ianuarie mai exact, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa a luat decizia ca stadionul echipei să poarte numele lui Pădureanu. Sub comanda sa, Gloria Bistriţa a fost echipa care a strâns 21 de sezoane consecutive în prima ligă. Doar Steaua şi Dinamo se mai pot mândri cu o asemenea performanţă în acea perioadă.

Jean Pădureanu a fost indicat în numeroase rânduri ca fiind unul dintre 'arhitecţii' celebrei 'Cooperativei' din anii '90. "Cooperativa" reprezenta un sistem de aranjare a meciurilor din Divizia A, sistem în urma căruia erau decise echipele care urmau să retrogradeze sau cele care se luptau pentru titlu.

În urmă cu câţiva ani, cu puţin timp înainte ca Gloria Bistriţa să dispară ca şi club, Pădureanu nega că ar fi fost părtaş la jocuri de culise: "Criza ne-a dus în situaţia asta. Mi-ar părea foarte rău să nu supravieţuim, pentru că am pus suflet foarte mult şi n-am fost preocupat să fac avere. Aş regreta şi m-aş răsuci şi-n mormânt, dacă această echipă ar dispărea. Cum să nu fi putut să mă îmbogăţesc? Nu regret însă că n-am făcut-o.

Cu 25-30 de ani în urmă, tot pe acest motiv a divorţat soţia de mine. N-am avut copii şi mi-a pus problema asta: să pun pentru ziua de mâine. ”Cooperativa?” Erau invidioşi. Ziceau ”Uite unde au ajuns ţăranii ăştia de la Bistriţa!” şi începeau să înflorească între ei că Pădureanu a făcut-o pe aia, a făcut-o pe aia… poveşti. Ce-am făcut rău au fost doar nişte reciprocităţi. Au fost fără bani, fără nimic. Cu asta am greşit. Aşa erau vremurile. Gloria le-a început? Le-au făcut cluburile mari. Dacă alţii reuşeau să ia campionate şi cupe trebuia să copiez ceva. Nu a existat ”Cooperativă”. Astea sunt poveşti".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici