- Home
- Sport
- BUCUREŞTI, (27.10.2014, 17:28)
- Andrei Mazurchievici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BIOGRAFIE: Anghel Iordănescu, la al treilea mandat la conducerea echipei naţionale
Directorul tehnic al Federaţiei Române de Fotbal, Anghel Iordănescu, va conduce echipa naţională în actuala campanie de calificare la Campionatul European din 2016, după plecarea lui Victor Piţurcă la Al Ittihad, "generalul" urmând să se afle pentru a treia oară la conducerea primei reprezentative.
Urmărește
1361 afișări
Anghel Iordănescu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Până la numirea la echipa naţională, Anghel Iordănescu a ocupat funcţia de director tehnic al FRF. El a fost numit în această funcţie de către fostul preşedinte al FRF, Mircea Sandu, la finalul anului 2013. După ce Răzvan Burleanu a venit la conducerea federaţiei, Iordănescu a fost menţinut în funcţie.
Anghel Iordănescu, în vârstă de 64 de ani, a mai condus echipa naţională în perioada 1993-1998 şi 2002-2004.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Premierul român Marcel Ciolacu, primit la Downing Street de prim-ministrul britanic Keir Starmer
-
Ciolacu şi Ciucă se ceartă ca ţaţele: Când eşti neputincios, devii şi disperat şi nervos
-
Trump l-a nominalizat pe Pete Hegseth la Apărare: anti-NATO, anti-Europa, vedetă a talk-show-urilor Fox News
El revine pe banca tehnică a unei echipe după o absenţă de opt ani, ultima formaţie pe care a pregătit-o fiind Al Ain.
În cele două mandate precedente la cârma echipei naţionale (1993-1998 şi 2002-2004), Iordănescu a stat de 83 de ori pe banca tehnică, reuşind să obţină 49 de victorii.
În primul mandat la prima reprezentativă, Iordănescu a reuşit să califice echipa naţională la Cupa Mondială din 1994 şi 1998, dar şi la Campionatul European din 1996. Datorită celor trei calificări succesive la turneele finale, Iordănescu a fost desemnat antrenorul de fotbal al secolului XX în România.
La ediţia din Statele Unite ale Americii, Iordănescu a condus echipa naţională până în sferturile de finală ale competiţiei, aceasta reprezentând cea mai importantă performanţă din istoria primei reprezentative.
În cel de al doilea mandat, Iordănescu nu a reuşit să califice echipa naţională la Campionatul European din 2004, după o remiză obţinută la Copenhaga, împotriva Danemarcei, iar la începutul preliminariilor pentru Cupa Mondială din 2006, în urma unui rezultat de egalitate înregistrat în Armenia, a părăsit funcţia de selecţioner.
În cariera de antrenor, Iordănescu a pregătit pe Steaua (1986-1990 şi 1992-1993), alături de care a ajuns până în semifinalele Cupei Campionilor Europeni (1988) şi în finala din 1989, Anorthosis Famagusta (1990-1992), echipa naţională a României (1993-1998 şi 2002-2004), reprezentativa Greciei (1998-1999), Al Hilal (1999-2000), Rapid (2000), Al Ain (2001-2002 şi 2006) şi Al Ittihad (2004-2006).
Ca jucător, Iordănescu are 64 de selecţii la echipa naţională, pentru care a înscris de 26 de ori. El a evoluat pe postul de atacant pentru formaţiile Steaua şi OFI Creta.
În campania pentru alegerea preşedintelui FRF, Anghel Iordănescu l-a susţinut pe fostul internaţional Gheorghe Popescu, din a cărui echipă urma să facă parte, în cazul în care acesta câştiga alegerile. Totuşi, după condamnarea lui Popescu, Iordănescu a rămas în cadrul FRF, iar la 4 iulie, după ce Viorel Moldovan, actualul său colaborator de la echipa naţională, a fost numit pe postul de selecţioner al reprezentativei sub 21 de ani, declara că munca sa la FRF nu înseamnă că a schimbat tabăra foştilor componenţi ai "generaţiei de aur", de care se simte legat sufleteşte.
"Aş vrea să înţelegeţi că şi Viorel Moldovan şi eu nu facem parte din nicio tabără. Facem parte doar din tabăra fotbalului. Ne dorim să ajutăm fotbalul, să facem performanţă. Viorel Moldovan a aceptat acest post pentru a face performanţă. Eu am rămas la federaţie pentru că îmi doresc acelaşi lucru, să ajut, să obţinem performanţă. Personal nu am să mă dezic niciodată de jucătorii din «generaţia de aur». Sunt legat sufleteşte, îi respect şi sunt legat pe viaţă de ei. Dar asta nu înseamnă că nu am dreptul să-mi continui munca în slujba fotbalului românesc. Eu nu am trădat pe nimeni", preciza atunci Iordănescu.
După despărţirea de Al Ain în 2006, Iordănescu a intrat în politică, el fiind ales senator în perioada 2008-2012 din partea UNPR.
Anghel Iordănescu îl înlocuieşte la conducerea tehnică a echipei naţionale pe Victor Piţurcă, care şi-a reziliat contractul cu FRF la mijlocul lunii octombrie, pentru a semna cu Al Ittihad din Arabia Saudită.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe