BIOGRAFIE: Cristian Chivu se retrage după o carieră de excepţie

Fostul căpitan al echipei naţionale Cristian Chivu şi-a anunţat retragerea din activitatea de fotbalist la 33 de ani, după o carieră marcată de numeroase succese, care au culminat cu câştigarea Ligii Campionilor cu Internazionale Milano în 2010, dar şi de accidentări.

Urmărește
4367 afișări
Imaginea articolului BIOGRAFIE: Cristian Chivu se retrage după o carieră de excepţie

Cristian Chivu (Imagine: Alexandru Hojda/Mediafax Foto)

Cristian Chivu s-a născut la 26 octombrie 1980, la Reşiţa, şi şi-a început cariera profesionistă de fotbalist la CSM Reşiţa în 1996, unde a ramăs până în 1998, când a trecut la Universitatea Craiova. La echipa reşiţeană el a fost antrenat o perioadă şi de tatăl său, care a murit când Cristi avea doar 17 ani.

În 1999, el a fost transferat la Ajax Amsterdam, devenind căpitanul echipei olandeze în 2001 şi câştigând Eredivisie în 2002. În 2003, Chivu a părăsit Olanda pentru Italia, ajungând la AS Roma, unde a devenit unul dintre jucătorii de bază ai formaţiei. Deşi a fost dorit de cluburi celebre din Europa, Chelsea, FC Barcelona sau Real Madrid, în 2007, pentru 16 milioane de euro, fundaşul a preferat să semneze cu Internazionale Milano, echipă alături de care a câştigat campionatul Italiei (2007/2008, 2008/2009, 2009/2010), Cupa Italiei (2009/2010, 2010/2011), dar şi Liga Campionilor (în sezonul 2009/2010), când "nerrazzuri" erau antrenaţi de portughezul Jose Mourinho.

"Am ajuns să joc la clubul la care era tata antrenor, la CSM Reşiţa, într-o atmosferă pe care o consideram uşor ostilă şi pe care de abia mai târziu am înţeles-o. Niciodată tata n-a vrut ca eu să fiu băgat în seamă la echipă pentru că eram baiatul lui Chivu. Îl judecam, îl acuzam cumva atunci, în sinea mea, pentru că mă trata cu indiferenţă, se purta cu mine mai rece decât cu ceilalţi jucători. Cerea mult şi eu făceam tot posibilul să-i arăt că sunt bun. Îmi aduc aminte că am întrebat-o pe mama, după ce am mai crescut, după ce tata a murit, de ce nu mi-a spus niciodata mie, direct, că am talent la fotbal, de ce nu m-a încurajat mai mult. Cred că mi-am răspuns singur la întrebarea asta după o vreme. Răceala lui de atunci m-a îndârjit şi mai mult să arăt ce pot, m-a făcut să muncesc, ceea ce nu ştiu dacă s-ar fi întâmplat dacă eram cocoloşit şi favorizat. Talentul fără muncă nu duce nicăieri, îmi dau seama acum. Cred ca aş fi rămas un veşnic «băiat cu potenţial» dacă n-aş fi avut ceva de demonstrat în primul rând mie şi în al doilea rând tatălui meu, dacă pe vremea când eram la Reşiţa tata nu ma trimitea cu tramvaiul acasă, în timp ce el pleca cu maşina, deşi plecam de la stadion în acelaşi timp… Ştiu şi simt că a avut mereu încredere în mine. N-a mai apucat să mă vadă mai departe de Reşiţa. Aveam 17 ani când a murit", scria Chivu pe site-ul său personal.

Căpitanul naţionalei a mai povestit cum s-a trezit la 18 ani, la Ajax, singur într-o ţară străină, într-un oraş în care nu cunoştea pe nimeni. "Un vârtej de evenimente, de situaţii, de emoţii. M-am trezit la 18 ani că eram fundaş la Ajax Amsterdam, singur într-o ţară străină, într-un oraş în care nu cunoşteam pe nimeni, locuind la hotel, departe de familia mea şi de tot ce-mi era cunoscut. Am resimţit singurătatea în prima jumătate de an la Amsterdam. Era destul de greu să-mi fac prieteni în condiţiile în care eu nu vorbeam olandeza şi ne înţelegeam doar în engleză aşa că de cele mai multe ori mă trezeam în camera de hotel încercând să-mi omor timpul jucând cărţi de unul singur sau bântuind pe internet. M-am adaptat treptat, am învăţat olandeza la cursurile săptămânale la care ne trimitea echipa, am reuşit să mă mut la casa mea, am ajuns căpitan de echipă - fundaş central… Au fost patru ani frumoşi în care m-am îndrăgostit de oraşul Amsterdam şi de locuitori, de stilul lor de viaţă", spune românul încă extrem de iubit în Olanda.

Ajuns în Italia, Chivu a învăţat italiana rapid, apreciind că acomodarea a fost mai uşoară, deoarece avea deja "obişnuinţa" vieţii în străinătate. Şi a continuat în Italia, trecând la multipla campioană Internazionale Milano, cu care a reuşit să câştige cele mai multe titluri.

În echipa naţională, jucătorul a debutat în 1999, el fiind considerat liderul generaţiei sale. A participat cu naţionala României la Campionatele Europene din 2002 şi 2008. În 21 mai 2011, Chivu şi-a anunţat retragerea din naţionala României, după 75 de meciuri şi trei goluri, motivându-şi decizia prin faptul că nu poate fizic să facă faţă şi echipei de club şi primei reprezentative.

La începutul anului 2010, Cristian Chivu a trecut prin momente de groază, după ce a suferit o fractură craniană la un meci din campionat. El a fost operat şi de atunci a evoluat cu o cască de protecţie.

La 31 ianuarie, fostul impresar Victor Becali anunţa că fostul căpitan al echipei naţionale Cristian Chivu îşi va rezilia contractul cu Internazionale Milano şi se va retrage din activitatea de fotbalist profesionist.

"Cristian Chivu are probleme medicale şi doreşte să-şi încheie activitatea de jucător. În zilele următoare îşi va rezilia contractul cu Inter. Decizia lui cred că este definitivă, pentru că susţine că nu mai poate continua să joace. Nu este vorba de o negociere pentru a rezilia contractul, pur şi simplu se va întâmpla. În niciun caz nu se pune problema să mai continue la o echipă din ţară. Motivele retragerii sunt problemele medicale şi e clar că nu mai poate să mai joace nicăieri", a declarat atunci Victor Becali pentru MEDIAFAX.

Fundaşul a decis să se retragă după ce nu s-a refăcut complet în urma unei accidentări suferite în august 2012, la o partidă cu Hajduk Split, din play-off-ul Ligii Europa. El a suferit o luxaţie la un deget de la piciorul drept şi a fost operat de două ori. Chivu a revenit pe teren la 18 decembrie 2012, într-un meci din Cupa Italiei.

Deoarece problemele sale la degetul piciorului drept au continuat, Chivu a fost operat din nou de două ori, prima intervenţie chirurgicală având loc la Miami, la 21 august 2013, şi a doua în februarie, tot în SUA. Cristian Chivu nu a mai jucat niciun meci din mai 2013.

Cristian Chivu este căsătorit din 2008 cu fosta prezentatoare TV Adelina Elisei, cei doi având două fiice, Natalia, născută în 2009 şi Anastasia, născută în 2010.

Chivu vorbeşte olandeză, engleză şi italiană, a fost desemnat de trei ori fotbalistul român al anului (2000, 2002 şi 2009) şi a fost inclus în echipa UEFA a anului 2002.

Luni, după ce site-ul oficial al Inter Milano a anunţat rezilierea contractului de comun acord, Chivu a postat un mesaj pe Facebook în care spune că a intrat în lumea fotbalului ca un visător cu multe ambiţii şi o părăseşte cu câteva fire albe, jucătorul aducându-i totodată un omagiu tatălui său, care ar trebui să fie mândru de el.

"Am intrat în această lume tânăr, în linişte, visător şi plin de ambiţie şi ies cu ceva fire albe, multe cicatrici şi cu convingerea că inima mea e la locul ei chiar, daca am pus-o de fiecare dată la dispoziţia echipelor la care am jucat. Tată, sper ca eşti mândru de omul care am devenit. Este sfârşitul unei călătorii… şi începutul, pentru restul vieţii mele!!!", a afirmat Cristian Chivu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici