Boloni şi Cămătaru figurează în arhivele CNSAS cu dosare de informatori (presă)

Antrenorul Ladislau Boloni şi fostul internaţional român Rodion Cămătaru figurează în arhivele CNSAS cu dosare de colaboratori ai fostei Securităţi, informează gsp.ro.

Urmărește
187 afișări
Imaginea articolului Boloni şi Cămătaru figurează în arhivele CNSAS cu dosare de informatori (presă)

Fostul internaţional român Rodion Cămătaru şi antrenorul Ladislau Boloni

Potrivit sursei citate, Boloni, în prezent antrenor la Standard Liege, a primit în anul 1972, când avea 19 ani, numele de colaborator "Pista", însă după doi ani Securitatea a renunţat la el, deoarece nu a trimis niciun raport, el fiind în continuare urmărit de Securitate. "În «propunerea de recrutare ca colaborator a numitului Boloni Ladislau», serviciile secrete motivau astfel: "Are calităţi utile pentru munca de securitate, spre exemplu - e serios, are preocupări privind pregătirea sa, depune interes pentru echipă. Nu are vicii, e sincer şi obiectiv. Cu ocazia cunoaşterii personale, am tras concluzia că este posibilă realizarea recrutării candidatului", scrie gsp.ro.

În anul 1984, lui Boloni i se deschide dosar de urmărire, unde are numele de cod "Bota".

Potrivit gsp.ro, fostul atacant Rodion Cămătaru a fost recrutat oficial de Securitate în anul 1981, la 23 de ani, având numele de cod "Doru". Potrivit dosarului de la CNSAS, care are 123 de pagini, lui Rodion Cămătaru i se atribuie note informative despre colegi şi antrenori.

"Dintr-o fişă personală a fotbalistului, purtând girul Inspectoratului Judeţean Dolj, reiese că jucătorul «a fost atras la colaborare organizată în 1981, aducîndu-şi un aport corespunzător». Într-un «plan de apărare şi protecţie a sportivului Cămătaru Rodion», din februarie '84, se precizează că «este sursă a organelor de Securitate şi a furnizat materiale de valoare care au fost exploatate la problemă sau în cadrul altor compartimente»", scrie sursa citată.

Gsp.ro notează că printre persoanele despre care Rodion Cămătaru a oferit informaţii Securităţii se numără Marcel Răducanu, Anghel Iordănescu, Ştefan Covaci, Valentin Stănescu, Radu Nunweiller, Mircea Lucescu, Aurică Beldeanu sau Ladislau Boloni.

"Informatorul are posibilităţi foarte mari de informare, dar nu a fost dirijat şi instruit suficient datorită şi specificului activităţii pe care o desfăşoară. Apreciem că este util în continuare", se menţionează într-un cocument al Securităţii, datat 5 decembrie 1984, citat de gsp.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici