Burleanu: Gh. Popescu vrea să conducă FRF cu liceul industrial şi o serie de eşecuri financiare

Preşedintele FR de Minifotbal, Răzvan Burleanu, a declarat, luni, cu ocazia lansării candidaturii sale la preşedinţia FRF, că Gheorghe Popescu, principalul său concurent, vrea să conducă federaţia având ca studii doar "liceul industrial" şi un trecut managerial cu multe "eşecuri financiare".

Urmărește
518 afișări
Imaginea articolului Burleanu: Gh. Popescu vrea să conducă FRF cu liceul industrial şi o serie de eşecuri financiare

Razvan Burleanu (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

"Sunt indignat de dispreţul absolut pe care ni-l arată Gheorghe Popescu. Tratează românii mai jos decât o comisie a UEFA. Spun asta pentru că dumnealui şi-a anunţat demisia din comisia UEFA tocmai pentru a nu aduce un prejudiciu de imagine acestei insituţii. Dar ne consideră pe noi, românii, suficient de neînsemnaţi pentru a candida la cea mai înaltă funcţie din fotbal, cea de preşedinte al FRF. Acelaşi domn Gheorghe Popescu este judecat pentru înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani. Unde în lume te mai poţi afişa cu un asemenea palmares penal şi să poţi să îţi asumi conducerea celei mai importante federaţii sportive? Una este evoluţia sportivă a domnului Gheorghe Popescu şi alta este să vrei, cu liceul industrial şi o serie de eşecuri financiare, să conduci Federaţia Română de Fotbal", a spus Burleanu înt-o conferinţă de presă.

El exclude o eventuală colaborare cu fostul component al echipei naţionale după alegeri. "Este exclus să fac echipă cu Gheorghe Popescu. Suntem despărţiţi de foarte multe lucruri. Provenim din universuri mentalitare total diferite. Eu preţuiesc valoarea şi meritocraţia în vreme ce de cealaltă parte o să vedem o mentalitate de clan, cumnăţii, practic deja se ştie cine va conduce fiecare departament al FRF. Apoi eu nu sunt şi nu am fost asociat cu persoane dubioase sau cercetate penal. Prin urmare nu pot să fac parte din echipa domnului Popescu. Asta nu înseamnă că dacă voi câştiga alegerile nu îl voi consulta pe domnul Popescu în anumite probleme exclusiv sportive", a adăugat preşedintele Federaţiei Române de Minifotbal.

În opinia lui Răzvan Burleanu, fotbalul românesc a fost adus la "sapă de lemn" de preşedintele Mircea Sandu, despre care afirmă că nu trebuie să îşi atribuie niciun merit pentru performanţele echipei naţionale din anii '90. "Sunt total dezamăgit de această birocraţie lipsită de inspiraţie condusă până acum de Mircea Sandu. Din punctul meu de vedere, Mircea Sandu ne-a adus la sapă de lemn, atât din punct de vedere moral, financiar, cât şi în ceea ce priveşte performanţele. Mircea Sandu nu ar trebui să îşi aroge niciun merit în ceea ce priveşte succesul echipei naţionale din anii '90, acest lucru fiind posibil datorită managementului din anii '80. Nu candidez pentru imaginea mini-fotbalului (n.r. - în prezent este preşedintele FR de Mini-fotbal). În sens ocult nu se află nimeni în spatele meu. Candidez din indignarea profundă faţă de ceea ce se întâmplă şi din dorinţa de a pune la dispoziţie o alternativă serioasă", a explicat Burleanu.

El susţine că membrii afiliaţi ai FRF vor avea de optat la alegerile pentru preşedinţia federaţiei între o conducere cu un lider responsabil şi un management eficient reprezentată de el, şi o administraţie cu o "mentalitate de clan" şi alcătuită din "cumnăţii" şi "grupuri de interese", reprezentată de Gheorghe Popescu. "Acum avem posibilitatea de a face o opţiune între un transfer de putere către un grup de interese, cumnăţii şi clanuri, al căror scop este exclusiv acela de a privatiza fotbalul, şi de cealaltă parte un model de management şi un lider responsabil. Am convingerea că numai cineva din afara sistemului poate aduce eficientizarea fotbalului românesc. Atât timp cât FRF va rămâne prizoniera intereselor de grup, fotbalul va fi condamnat la eşec. Iar în momentul de faţă, fotbalul românesc este aproape de un faliment total, este aproape de colaps. Membrii afiliaţi trebuie să aleagă între o mentalitate de clan, subjugată unei mentalităţi din anii '80, corelată cu acea dimensiune de bişniţ din anii '90, căreia i se opune un management responsabil bazat pe criterii de performanţă", a adăugat Burleanu.

Preşedintele FR de Minifotbal crede că la alegerile pentru şefia FRF vor fi patru candidaţi. "În afară de Gheorghe Popescu, din informaţiile pe care le am cred că domnul Vasile Avram se va înscrie în această cursă, domnul Adrian Porumboiu care a condiţionat implicarea sa dacă domnul Anghel Iordănescu nu o va face. Şi cam atât. Îl rog pe această cale pe domnul Mircea Sandu să ne anunţe data alegerilor pentru că până acum era 1 iunie 2014, iar aseară am avut surpriza să aflu că vor avea loc în luna ianuarie 2014. Am impresia că domnul Popescu este cel care îşi doreşte ca aceste alegeri să aibă loc cât mai repede", a menţionat oficialul FR de Minifotbal.

Alegerile la preşedinţia Ligii Profesioniste de Fotbal, câştigate de Gino Iorgulescu, au fost influenţate de mediul politic, este de părere Răzvan Burleanu. "În mod cert alegerile de la LPF au fost influenţate politic. Din punctul meu de vedere domnii Ponta şi Dragnea au greşit acceptând acea întâlnire cu preşedinţii cluburilor din Liga I, cel puţin din perspectiva suporterilor români care îşi doresc ca fotbalul să nu aibă de a face cu o intervenţie atât de dură a mediului politic. În mod cert era nevoie de o schimbare la LPF şi în mod cert domnii Ponta şi Dragnea ar fi avut mai mult de câştigat dacă nu s-ar fi implicat atât de direct. În ceea ce priveşte susţinerea politică pe care o am, trebuie să spun că, în sens ocult, eu nu am nicio susţinere politică. Iar în sensul de sforărie politică nu mă interesează. Dar în acelaşi timp îmi doresc sprijin politic în ceea ce priveşte ideile şi proiectele pe care vreau să le pun în aplicare la FRF", a adăugat oficialul.

El susţine că bugetul campaniei sale de aproximativ 20.000 de euro este asigurat prin donaţiile asociaţiei intitulată Liga Iubitorilor de Fotbal. "Liga Iubitorilor de Fotbal este o asociaţie care îi reuneşte pe toţi cei indignaţi şi dezamăgiţi de ceea ce se întâmplă în fotbalul românesc. În acelaşi timp, această asociaţie va asigura finanţarea în mod transparent a campaniei mele. Finanţarea vine exclusiv din mediul privat, sunt oameni la fel ca şi mine indignaţi de ceea ce se întâmplă. Este este o listă de societăţi şi persoane fizice care se vor implica financiar în această campanie. Bugetul campaniei se va ridica undeva la 20.000 de euro. Domnul Popescu trebuie să investească foarte mult pentru că trebuie să recupereze acest decalaj de pregătire", a precizat preşedintele FR de Minifotbal.

Dacă va câştiga alegerile, doi sponsori importanţi se vor alătura Federaţiei Române de Fotbal, afirmă Burleanu. "Sunt doi sponsori mari care doresc să se implice în această nouă structură a FRF. Nu pot da numele lor. Pot să spun însă că una este o companie de top, are capital autohton, este implicată în sportul românesc şi îşi doreşte să vină alături de FRF, dar nu atât timp cât aceasta este condusă de Mircea Sandu sau ar putea fi condusă de Gheorghe Popescu. Şi al doilea sponsor este unul dintre cei care s-au retras de la FRF în urmă cu ceva timp", a afirmat el.

Răzvan Burleanu anunţă restructurări în rândul angajaţilor Federaţiei Române de Fotbal. "În momentul de faţă FRF are un aparat stufos, obez, are 132 de angajaţi la finalul anului 2012. Iar Federaţia de Fotbal din Germania are 150 de angajaţi şi gestionează 6,8 milioane de jucători. Cifra publică pe care o face FRF este de 100.000 de jucători, dar dacă punem pe hârtie numărul de echipe existente nu ar rezulta mai mult de 60.000. În aceste condiţii actualul staf al federaţiei ar trebui să se aştepte la restructurări masive", a mai spus Burleanu.

Conform proiectului său, intitulat "Programul de guvernanţă sportivă al FRF", primul demers după câştigarea alegerilor va fi realizarea unui audit financiar. Apoi, va face lobby pentru modificarea cadrului legislativ pentru ca o anumită cotă din veniturile sistemului de pariuri din România să revină organizatorilor de competiţii sportive. De asemenea, va solicita reducerea TVA-ului. "Avem nevoie urgentă de prevederi şi norme clare privind dimensiunea sponsorizărilor. De aceea vom milita pentru reducerea TVA-ului. Propunerea noastră va fi să avem un TVA de 9 la sută. De asemenea, ne vom lupta pentru o cotă unică de reducere de 24 la sută din determinarea profitului impozabil pentru sponsorizări care să meargă în infrastructură sportivă şi cheltuieli cu copii şi juniori", a explicat candidatul.

În proiectul său mai sunt incluse printre altele majorarea procentului de solidaritate din transferuri de la 5 la 8 la sută, şi reducerea anumitor taxe percepute în prezent de FRF. "Vom reduce taxele de legitimare şi transfer a jucătorilor, vom reduce taxa pentru viza anuală, taxa pentru contestaţie şi recurs, vom elimina taxa pentru reînnoirea valabilităţii licenţei de jucător profesionist. De asemenea, vom scădea baremul de arbitraj prin reducerea TVA-ului. Pentru că acum cluburile plătesc şi TVA-ul aferent fiecărui barem de arbitraj. Arbitrajul este un serviciu pus la dispoziţie de FRF prin termediul CCA, iar prin urmare este un beneficiu acordat membrilor, ceea ce înseamnă că nu trebuie să fie purtător de TVA. În acelaşi timp, plata baremului pentru observatorul de joc se va realiza din bugetul FRF", a precizat oficialul FR de Minifotbal.

În opinia sa, Liga I ar trebui să rămână cu 18 echipe, iar jucătorii din Liga a III-a să devină amatori. "Militez pentru un campionat cu 18 echipe în Liga I pentru că avem un teritoriu mare şi pentru că ne-am putea trezi cu o ruptură între fotbalul mare din primul eşalon şi public. Acum avem o medie de spectatori de 5.000 la meciurile din Liga I care ne clasează sub eşaloanele secunde din Franţa, Italia, Anglia sau Germania. De asemenea, acum avem peste 3.000 de jucători profesionişti în România, în contextul în care în Germania sau Olanda numărul acestora nu depăşeşte 1.000. Iar acest lucru îngroaşă categoric cheltuielile la Liga a II-a şi a III-a. Iar din punctul de vedere jucătorul din Liga a III-a trebuie să devină jucător amator. Cu siguranţă prin reglementarea statutului aceastor jucători vom putea să reducem costurile echipelor din Liga a III-a", a afirmat Burleanu.

În cazul în care va deveni preşedinte, Răzvan Burleanu va milita pentru cooptarea unei femei în Comitetul Executv al FRF şi pentru un program de pensii pentru jucătorii cu peste 300 de meciuri în primul eşalon. "Folosind modelul UEFA, voi milita pentru a avea cel puţin o femeie prezentă în Comitetul Executiv al FRF. La fel cum voi milita pentru reprezentarea suporterilor în Comitetul Executiv. Dorim realizarea unui statut al jucătorului profesionist de fotbal şi vom promova abordarea unui program de pensii împreună cu AFAN, mai ales pentru fotbaliştii care au adunat peste 300 de meciuri în Liga I. În ceea ce privete arbitrajul, vreau să stopez delegarea arbitrilor neperformanţi de la Liga I la meciurile din Liga a II-a şi a III-a. Pentru că o suspendare trebuie să se producă în afara terenurilor de fotbal. Apoi recomandăm ca preşedintele şi membrii Comitetului Executiv al CCA să fie aleşi de către arbitri din rândul acestora", a adăugat Burleanu.

În ceea ce priveşte echipele naţionale, candidatul propune antrenori străini atât la loturile de juniori şi tineret, cât şi la seniori pentru ca România să ajungă în primele zece reprezentative ale lumii. "Obiectivul pe care mi-l propun este ca România să ajungă în primele zece ţări la nivel mondial. Şi nu este deloc o misiune imposibilă. Dacă azi soluţia pentru companiile de stat se numeşte management privat, soluţia pentru echipele naţionale de tineret este reprezentată de aducerea unor antrenori străini, antrenori germani prin care a căror experienţă să obţinem performanţă. Aşa cum nu trebuie să excludem din cauza unui naţionalism exagerat un antrenor străin la prima reprezentativă", a mai precizat Răzvan Burleanu.

Fostul internaţional Gheorghe Popescu este singurul care şi-a mai lansat oficial candidatura la preşedinţia Federaţiei Române de Fotbal, acesta fiind susţinut şi de actualul preşedinte al FRF, Mircea Sandu, care a anunţat că nu îşi mai doreşte încă un mandat la şefia instituţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici