Campionatul Mondial de handbal feminin: Patru situaţii remarcate după partida România - Slovenia

După două zile la Campionatul Mondial de handbal feminin, România are maximum de puncte – 4, după jocurile cu Paraguay 29-17 şi Slovenia 31-28.

Urmărește
1292 afișări
Imaginea articolului Campionatul Mondial de handbal feminin: Patru situaţii remarcate după partida România - Slovenia

Campionatul Mondial de handbal feminin: Patru situaţii remarcate după partida România - Slovenia

Tricolorele au au disputat însă numai un joc mai ”dur” din punct de vedere al dificultăţii, cel de ieri cu Slovenia, după care se pot trage şi primele concluzii mai aproape de realitate. În această săptămână, naţionala are două jocuri şi mai dificile, cu Spania (marţi, ora 21:30) şi Franţa (vineri, ora 19:00). Nu trebuie uitat nici de partida cu Angola (joi, ora 19:00), dar în orice caz la prima vedere pare mai ”respirabilă”.


Jocul cu Slovenia ne-a oferit câteva repere în economia turneului final. Patru situaţii ne-au atras atenţia.

Ambros Martin a dus greul la primul meci tare al turneului final doar cu un grup de 7-8 handbaliste! Dedu, Neagu, Udriştioiu, Pintea şi Ardean au stat cel puţin 50 de minute, alte trei jucătoare, Buceschi, Geiger şi Florianu, având între 20 şi 40 de minute petrecute în câmpul de luptă. Jocul a avut intensitate, iar România a fost sub presiune aproximativ 60 de minute, astfel că selecţionerul nu şi-a permis foarte multe riscuri. Din acest motiv, Laslo, Berbece, Dumanska şi Popa nu au intrat niciun minut, Dragut a rezistat doar 12 minute apoi a fost înlocuită, fiind apăsată de miză, în timp ce Zamfirescu, Tătar şi Tomescu au intrat câteva minute pentru a-i oferi Crinei Pintea câteva momente de respiro ori să pună umărul la apărare.

Miza lui Ambros Martin pe un grup restrâns de jucătoare la meciul de duminică ne indică un alt aspect, faptul că partida cu Slovenia trebuia câştigată cu orice preţ. Reprezenta poarta de intrare spre optimi, dar nu oricum, ci de pe unul din primele 3 locuri. La prima vedere, acest lucru înseamnă evitarea Norvegiei în optimi. Deşi declară cu fiecare ocazie că importantă este doar ziua care urmează, antrenorul spaniol pare că are o strategie bine pusă la punct şi a gândit, ca la şah, câteva mutări înainte. Dar preferă să vorbească doar despre Paraguay, Slovenia, iar acum Spania doar pentru a-şi capacita la maximum jucătoarele pentru fiecare joc în parte, dar în acelaşi timp şi pentru a le feri de griji, pentru a lua cât mai multă presiune de pe umerii lor.

Pentru că tot vorbeam mai devreme de şah, Cristina Neagu este şi la acest turneu final ”regina”. La jocul cu Slovenia, interul stânga a fost deasupra tuturor, dar i-a fost şi mai uşor ca în alte ocazii pentru că a avut mai multe colege care au ajutat-o pe partea ofensivă. ”Cred că toate jucătoarele în toate poziţiile au jucat azi foarte bine. Am făcut un meci colectiv foarte bun”, a declarat Ambros Martin după joc. Dincolo de încurajările absolut normale, afirmaţiile antrenorului au avut şi acoperire. Foarte aproape de Cristina Neagu, ca reuşite în meci, a fost Crina Pintea, care a luptat admirabil. De asemenea, România a fost pentru prima dată în ultima vreme foarte puternică la nivel extremelor. Aneta Udriştioiu şi Valentina Ardean au avut un procentaj de sută la sută la aruncări, fiecare având câte 4 goluri din tot atâtea aruncări. Cristina Neagu a avut susţinere şi în linia de 9 metri, în special după minutul 20. Melinda Geiger a intrat destul de bine în joc, iar Eliza Buceschi a fost elementul surpriză prin depăşirile ei în partea secundă. Adunând şi scăzând, ambele au terminat pe plus jocul cu Slovenia. Când vorbeşti de 6 jucătoare cu aport important, deja se pot nutri nişte speranţe. Cristina Florianu, Denisa Dedu, Yulia Dumanska şi Mădălina Zamfirescu, în special pe partea de apărare, au demonstrat la rândul lor că oricând pot sări în grupul care s-a evidenţiat cu această ocazie.

Succesul cu Slovenia nu trebuie supralicitat, până la urmă acel joc trebuia câştigat conform calculelor hârtiei. Victoria Sloveniei din partida cu Franţa ne-a pus serios în gardă şi ne-a dat de gândit. Dar România a obţinut un succes normal, privind cartea de vizită şi valorile individuale din lot. Merită însă să evidenţiem şi lucrurile pozitive, atunci când acestea apar. Aşa cum au fost şi gestionarea situaţiilor de superioritate şi inferioritate numerică. La ”plus”, România a scos un avantaj de 4 goluri (6-2). Şi la ”minus”, naţionala a ieşit pe plus, scor 5-4. Tricolorele arată, aşadar, că sunt pregătite să joace şi în astfel de situaţii.

După partida cu Slovenia, depăşită cu dreptul, putem spune că România a intrat cu adevărat în acest Campionat Mondial. Are tonus, entuziasm, echipa este unită, astfel că aşteptăm cu interes următoarele partide. Obsesiva declaraţie ”luăm pas cu pas fiecare meci” parcă s-a întipărit şi în minţile noastre, aşa că aşteptăm deocamdată cu interes să vedem cum reacţionează echipa în jocul de marţi cu Spania, primul adversar cu mari pretenţii pe care îl întâlneşte la turneul final.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici