Căpitanul echipei de fotbal a Indiei refuză să poarte flacăra olimpică, în semn de protest

Căpitanul echipei de fotbal a Indiei va refuza să poarte flacăra olimpică atunci când aceasta va ajunge pe teritoriul ţării sale, peste două săptămâni, în semn de protest faţă de represiunea chineză în Tibet, a declarat sportivul, marţi, unui cotidian indian.

Urmărește
14 afișări
Imaginea articolului Căpitanul echipei de fotbal a Indiei refuză să poarte flacăra olimpică, în semn de protest

Căpitanul echipei de fotbal a Indiei refuză să poarte flacăra olimpică, în semn de protest (Imagine: Mediafax Foto)

Bhaichung Bhutia, în vârstă de 31 de ani, un budist din statul Sikkim, din sud-estul Indiei, a trimis o scrisoare Comitetului Olimpic Indian, "în semn de solidaritate" cu tibetanii, dintre care aproximativ 100.000 trăiesc în exil în India.

"Sunt un simpatizant al cauzei tibetane. Am mulţi prieteni în Sikkim care sunt budişti. Este modul meu de a susţine poporul tibetan şi lupta lui", a declarat fotbalistul pentru Times of India.

Decizia de a nu participa la ştafeta flăcării olimpice în India este "absolut personală", a precizat sportivul. Bhutia, care a jucat în Anglia şi în Malaysia, este o vedetă în India, unde a fost decorat pentru promovarea fotbalului într-o ţară care se gândeşte numai la criket.

Flacăra olimpică, al cărei traseu a început, luni, în China, ar trebui să ajungă în India în 17 aprilie, cu măsuri foarte dure de securitate, ţinând cont de marea comunitate de tibetani exilaţi, la fel ca şi liderul lor spiritual şi politic, Dalai Lama. Acesta şi-a părăsit ţara natală în 1959, după o revoltă eşuată împotriva Chinei şi s-a refugiat la Dharamsala, în nordul Indiei.

New Delhi recunoaşte suveranitatea Chinei în Tibet şi a cerut de mai multe ori refugiaţilor tibetani să nu organizeze campanii împotriva chinezilor pe teritoriul său. Apelurile nu au fost însă luate în seamă, astfel că în India au avut loc manifestaţii zilnice în ultimele trei săptămâni la Dharamsala şi chiar şi la New Delhi, unde sute de tibetani au ars, luni, drapeluri naţionale ale Chinei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici