Care sunt evenimentele sportive care au pus Bucureştiul pe harta sportivă a lumii

Finala Europa League va fi un puternic vector de imagine pentru Capitala României. ProSport trece în revistă ultimele mari reuniuni sportive găzduite de cel mai mare oraş al ţării.

Urmărește
251 afișări
Imaginea articolului Care sunt evenimentele sportive care au pus Bucureştiul pe harta sportivă a lumii

Lucian Bute, după victoria din meciul cu Mendy (Imagine: George Filip/Mediafax Foto)

BOX / Meciul dintre Lucian Bute şi Jean Paul Mendy

Organizată pe 9 iulie 2011 la Romexpo, reuniunea pugilistică în care a boxat cel mai valoros boxer român al momentului a avut parte de o expunere pe măsură. În România, "Gala Bute" a fost transmisă de ProTV. În main-eventul reuniunii, Lucian Bute şi-a apărat cu succes titlul mondial IBF la supermijlocie în faţa challengerului obligatoriu, francezul Jean Paul Mendy (KO repriza a patra).

Auto / FIA GT 2008

În 2007 şi 2008, Bucureştiul a găzduit, pe un circuit amenajat în jurul Palatului Parlamentului, o etapă din Campionatul Mondial FIA - GT. Evenimentul s-a lăsat cu unele controverse între organizator şi Primăria Capitalei, dar a produs expunere pentru Bucureşti. "Capitala a câştigat, în 2008, 40 milioane euro din organizarea curselor FIA GT, care au adus circa 4.000 de turişti străini. Cursa a fost transmisă în 300 milioane de gospodării pe plan mondial, iar Bucureştiul a devenit mai cunoscut", spunea în 2009 organizatorul evenimentului, Hartmut Beyer, CEO Bucharest Ring. Acesta n-a mai ajuns la o înţelegere cu Primăria Capitalei, iar evenimentul auto a picat.

Handbal / EURO 2000

Cel mai mare eveniment sportiv handbalistic organizat vreodată de FRH, Euro feminin din 2000, a adus în România 11 naţionale (plus prima reprezentativă tricoloră), împărţite în două grupe, desfăşurate la Bucureşti şi la Râmnicu Vâlcea. Semifinalele şi finala au avut loc în Capitală şi au fost transmise, ca toate meciurile din grupe, în aproape toată Europa. Naţionala tricoloră (foto, Simona Gogârlă) s-a clasat pe 4. Pe lângă turneul din 2000, handbalul a mai avut un eveniment de top în ultimii ani: finala Ligii Campionilor 2010, în care s-au întâlnit Oltchim şi Viborg. 2,5 milioane de telespectatori au urmărit evenimentul numai în România.

K1 / World GP 2010

Organizat de un român, Eduard Irimia, circuitul Supercombat a devenit un produs consumat pe plan mondial. "Avem şase gale pe an, transmise live pe patru continente, Asia, Australia, Africa şi Europa. Următoarea gală va avea loc pe 12 mai, la Cluj-Napoca", spune Irimia. Cel mai mare eveniment organizat de el a fost World Grand Prix din 2010, la Romexpo. "Atunci s-a transmis pe cinci continente, în 90 de ţări", precizează Irimia. În finala galei, Freddy Kemayo l-a învins pe românul Sebastian Ciobanu. În primul tur, Ray Sefo (în dreapta) l-a învins prin decizie unanimă pe Ionuţ Iftimoaie.

Fotbal / Turneul final CE U 21, 1998

Înainte de finala Europa League, România a mai fost gazda unui eveniment fotbalistic cu ecouri europene. Opt echipe de juniori Under 21 au luptat în 1998 la Bucureşti pentru aurul european. Campionatul a fost transmis prin intermediul Eurosport (post cu un potenţial de 130 de milioane de receptori) în aproape toate ţările de pe Bătrânul Continent. În ultimul meci din grupă. Naţionala României, condusă pe atunci de Victor Piţurcă, a fost învinsă în primul meci de Olanda, cu 2-1, părăsind competiţia. Din echipa României au făcut atunci parte, între alţii, Lobonţ, Contra (foto), Luţu, Dănciulescu şi Cătălin Hâldan.

Citeşte mai multe despre evenimentele care au pus Bucureştiul pe harta sportivă a lumii pe www.prosport.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici