- Home
- Sport
- BUCUREŞTI, (10.03.2015, 16:05)
- Adrian Ţone
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Carmen Tocală: Nu ştiu dacă România îşi permite organizarea Universiadei din 2021
Secretarul de stat în Ministerul Tineretului şi Sportului, Carmen Tocală, a declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX, că pentru România este greu să-şi asume organizarea Jocurilor Universitare din 2021, în contextul implicării în găzduirea Campionatului European de fotbal şi a JO de tineret din 2020.
Urmărește
397 afișări
Carmen Tocală: Nu ştiu dacă România îşi permite organizarea Universiadei din 2021 (Imagine: Adrian Piclisan/Mediafax Foto)
"Eu sunt participantă la Universiadă şi ştiu ce înseamnă organizarea unei astfel de competiţii. Eu ştiu că în 1983, la Edmonton, la deschidere au participat Prinţul Charles şi Lady Di. După Jocurile Olimpice, Jocurile Mondiale Universitare sunt cele mai mari ca dimensiune economică. Nu ştiu acum dacă ne putem permite organizarea unor astfel de jocuri. Nu ştiu dacă ne permitem într-un moment de criză, în care avem un Campionat European de fotbal şi o înregistrare pentru Jocurile Olimpice de iarnă pentru tineret, tot în 2020. Sper să putem face faţă, dacă se doreşte. Dar noi nu am primit niciun fel de solicitare de susţinere", a declarat Tocală pentru MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: În 2025, știi ce ai de făcut. Să nu dormi! Ai de schimbat Constituția. Vot electronic, direct. În Postul Paștelui vei vota un Președinte Independent!
-
Masacrul din New Orleans, catalogat drept atac terorist; şeful poliţiei confirmă intenţia
-
Franţa îşi pierde influenţa în Africa. Încă o ţară a anunţat retragerea trupelor franceze
-
Transnistria fără căldură şi apă caldă după oprirea gazului rusesc
Carmen Tocală apreciază că înainte de depunerea candidaturii pentru organizarea unui astfel de eveniment ar trebui realizat un studiu: "Trebuie să ne uităm ce înseamnă un stadion specific pentru atletism, bazinele de înot, sunt mai multe aspecte care trebuie luate în considerare. Eu sper, ca în cazul în care se intră într-un proiect de ţară, să se poată face. Evident că este benefic, ar rămâne multe facilităţi pe viitor pentru tineri. Ar fi ceva, dacă ne putem permite. Cred că ar trebui făcut un studiu, trebuie să ştim ce ne dorim. Trebuie să avem grijă ce cerem, pentru că s-ar putea să primim. Să nu dăm din colţ în colţ după ce primim".
Secretarul de stat în MTS a precizat că un astfel de proiect ar trebui implementat de organisme superioare unui ONG. "Eu am vorbit în repetate rânduri cu Federaţia Sportului Şcolar şi Universitar şi nu am cunoştinţă despre acest proiect şi nici despre o invitaţie. Nici Ministerul Educaţiei nu are o invitaţie, deşi ei ar trebui să fie iniţiatorii. Am înţeles că iniţatorul este un ONG, Student Sport. Trebuie să recunosc că nu cunosc care este calitatea unui ONG, pentru că aici vorbim despre un proiect. În plus Federaţia Sportului Şcolar şi Universitar este cea care reprezintă România în faţa federaţiei internaţionale. Şi din ştiinţa mea, nu ştiau nici ei foarte multe despre acest proiect. De aceea sunt în continuare un pic mirată, pentru că un proiect de ţară este benefic şi ar fi extraordinar, dar nu cred că aşa ar putea fi implementat", a afirmat Carmen Tocală.
Ediţia din 2011 a Jocurilor Universitare de vară, care a avut loc în China, la Shenzhen, a avut un buget oficial de 22 de miliarde de euro, iar competiţia din 2013, de la Kazan (Rusia), a costat peste 5 miliarde de euro.
În 2015, Universiada de vară va avea loc în Coreea de Sud, la Gwangju, şi va beneficia de un buget de 80 de milioane de euro, în condiţiile în care 94 la sută din infrastructură este deja realizată. La Gwangju sunt aşteptaţi 12.200 de atleţi din 170 de ţări, care vor concura în 272 de probe.
România şi-ar putea depunde candidatura pentru organizarea Universiadei de vară din anul 2021, competiţie pe care a mai găzduit-o în 1981, Asociaţia Student Sport urmând să înainteze în acest sens un memorandum către Guvernul României, se arată într-un comunicat remis, vineri, agenţiei MEDIAFAX.
"Asociaţia Student Sport şi Asociaţia Vasile Tomoiagă, în prezenţa preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, anunţă lansarea oficială a candidaturii României pentru desfăşurarea Universiadei de Vară 2021 în ţara noastră. Această lansarea precede depunerea memorandumului către Guvernul României, pentru găzduirea Universiadei de Vară din 2021", se arată în comunicatul Asociaţiei Student Sport, intitulat "Universiada de Vară devine proiect de ţară pentru România".
La eveniment vor lua cuvântul preşedintele Klaus Iohannis, precum şi foştii sportivi Nadia Comăneci, Andreea Răducan, Mihai Covaliu, dar şi Eric Saintrond, secretarul general al Federaţiei Internaţionale a Sportului Universitar (FISU).
Conform comunicatului, pentru ca organizarea Universiadei la Bucureşti şi Cluj să devină posibilă este necesară susţinerea Guvernului României în vederea depunerii candidaturii de către Federaţia Sportului Şcolar şi Universitar (FSSU) şi achitarea taxei de înscriere în valoare de 10.000 de euro, până pe data de 31 martie 2015.
România a primit în luna septembrie a anului trecut invitaţia oficială de a participa la procedura de depunere a candidaturii pentru organizarea Universiadei de Vară din 2021.
Acest proiect este susţinut şi de alţi mari foşti mari sportivi ai României, precum Sandra Izbaşa, Corina Ungureanu, Vasile Tomoiagă, Ivan Patzaichin, Elisabeta Lipă, Valeria Răcilă, Nicu Vlad, Alina Dumitru, Doina Melinte, Maricica Puică, Carmen Bunaciu, Andrei Iosep, Radu Cosmin, Alexandru Dedu, Narcisa Lecuşanu, Virgil Stănescu, Miodrag Belodedici, Jean Vlădoiu, Monica Iagăr şi Elizabeta Samara.
Universiada este o manifestare sportivă şi culturală adresată studenţilor organizată la fiecare doi ani într-o altă ţară pe baza unei proceduri de selecţie elaborată de FISU, fiind al doilea eveniment ca anvergură, după Jocurile Olimpice.
Programul sporturilor Universiadei de vară include zece sporturi obligatorii (totalizând 13 discipline) şi până la trei sporturi opţionale. Disciplinele obligatorii sunt: atletism, baschet, scrimă, fotbal, gimnastică artistică, gimnastică ritmică, judo, nataţie, sărituri în apă, polo, tenis de masă, tenis, volei. La lista sporturilor obligatorii, se va adăuga taekwondo din 2017, iar din 2019 tirul cu arcul.
România a organizat până acum o singură ediţie a Universiadei, în anul 1981, la Bucureşti, acesta fiind cel mai mare eveniment sportiv organizat vreodată în ţară. La evenimentul din 1981 au participat 2.930 de sportivi din 86 de ţări şi peste 200.000 de spectatori. În acel an, sportivii români au obţinut medalii la toate cele 10 discipline ale Universiadei şi au ocupat locul 2 în clasamentul final.
Citește pe alephnews.ro: Elon Musk stârnește speculații după ce și-a schimbat numele în Kekius Maximus pe X
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Revelion de COȘMAR pentru Brigitte Pastramă! Ce a pățit când a ajuns cu Florin, soțul ei, la locație
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe