Casa Fotbalului păzită precum Casa Albă la AG a FRF

Zeci de oameni de ordine de la firma care asigură securitatea la meciurile de pe Arena Naţională se "plimbau", luni dimineaţă, în jurul sediului Federaţiei Române de Fotbal pentru a se convinge că nimeni fără acreditare nu intră în perimetrul delimitat cu grijă, înaintea Adunării Generale a FRF.

Urmărește
335 afișări
Imaginea articolului Casa Fotbalului păzită precum Casa Albă la AG a FRF

Casa Fotbalului păzită precum Casa Albă la AG a FRF

De asemenea, de teama unor proteste mai mult sau mai puţin spontane ale fanilor Universităţii Craiova, oficialii FRF au solicitat Jandarmeriei să asigure paza, în acest sens o dubă plină de oameni îmbrăcaţi în uniforme păzind zona, având în vedere că în cadrul Adunării Generale urma să se discute dezafilierea grupării "alb-albastre".

După ce treceai de cel puţin trei filtre în care ţi se verificau actele de identitate puteai să intri în Casa Fotbalului pentru a asista la Adunarea Generală la care au fost prezenţi 191 de membri din cei 238 afiliaţi.

Şedinţa a început cu un film de prezentare a celor mai importante evenimente găzduite de România în ultimul an pe plan fotbalistic, finala Ligii Europa, inaugurarea Arenei Naţionale şi organizarea Campionatului European sub 19 ani, peliculă încheiată cu sloganul "Solidari, puternici şi respectaţi în lumea fotbalului".

Apoi s-a ţinut un moment de reculegere în memoria celor din lumea fotbalului care au murit de la ultima Adunare Generală până acum.

Înainte de a-şi începe discursul, Mircea Sandu le-a promis membrilor prezenţi că Adunarea va dura maximum două ore şi s-a ţinut de cuvânt, pentru că întrunirea nu a depăşit 100 de minute. Sandu şi-a luat în serios rolul de amfitrion şi după ce a prezentat un scurt bilanţ al realizărilor din ultimul an "suficient de intens atât pe plan intern, cât şi internaţional, finalizat cu un succes la finala Ligii Europa de pe Arena Naţională", i-a criticat pe români pentru că "nu se respectă şi nu ne respectă, însă străinătatea o face, mai ales că preşedintele UEFA a ţinut în premieră, la dineul de dinaintea finalei Ligii Europa, un discurs în altă limbă (n.r. - română), decât cele obişnuite".

Preşedintele FRF nu a ocolit nici jignirile dintre conducători, dar nici rolul presei în promovarea acestora. "Ceea ce s-a întâmplat zilele trecute la Cluj nu este întâmplător. Declaraţiile conducătorilor şi jucătorilor transformă un meci într-un măcel. Marile culpe aparţin conducătorilor. Din această cauză ne pleacă sponsorii, FRF a pierdut patru sponsori mari pentru că nu au mai dorit să-şi asocieze imaginea cu fotbalul şi scandalurile. Imaginea proastă a fotbalului, dar şi legea sponsorizării îndepărtează sponsorii", a completat Sandu, care i-a acuzat pe Adrian Mititelu şi Marian Iancu pentru faptul că au "nenorocit două cluburi de tradiţie".

Fostul mare arbitru Nicolae Rainea a primit din partea lui Sandu dreptul de a vorbi timp de un minut, în care să-şi prezinte doleanţele, însă spre surprinderea tuturor discursul acestuia a început cu un reproş la adresa preşedintelui. "Sunt supărat pe dumneavoastră pentru că nu m-aţi invitat la finală, dar meritaţi toate laudele pentru tot ce aţi făcut. Ţin neapărat ca până închid ochii, sportul să aibă un minister. Prin organizarea acestei finale, s-a demonstrat cât de important este să avem un om în forurile internaţionale. Premierul Ponta a tras un important semnal de alarmă prin luarea ANST sub aripa sa directă şi sper să înfiinţeze un minister al sporturilor", şi-a expus Rainea punctul de vedere, după care s-a aşezat pe locul său din sală.

Apoi Sandu i-a cedat microfonul trezorerierului Vasile Filimon "timp de zece minute maxim", în care acesta a prezentat bilanţul pe anul trecut, precum şi bugetul de venituri şi cheltuieli preconizat pentru 2012.

După ce Filimon a obţinut un nou mandat de administrator al Centrului Naţional Academia de Fotbal Mogoşoaia pentru Mircea Sandu, trezorierul i-a surprins pe toţi în momentul în care a spus că echipa naţională a României şi-a propus opt puncte din 12 posibile în meciurile programate în acest an în preliminariile Cupei Mondiale.

Replica lui Sandu nu s-a lăsat aşteptată: "De unde ştiţi câte s-au propus? Pentru că eu nu am fost informat", însă nici Filimon nu a fost prins nepregătit, spre amuzamentul celor prezenţi: "M-am interesat la conducerea tehnică, pentru că noi dăm banii în funcţie de performanţe".

Proprietarul echipei Progresul Bucureşti, care activează în Liga a IV-a, Bogdan Tohăneanu, a cerut voie pentru o intervenţie şi a propus instituirea unui fond pentru echipele de copii şi juniori, de unde acestea să primească bani pentru continuarea activităţii pe baza unor proiecte bine stabilite. Sandu a promis că va înainta sugestia Comitetului Executiv.

Cel mai important punct de pe ordinea de zi, dezafilierea definitivă a SC FC U Craiova SA, a început cu prezentarea unui scurt istoric al etapelor ce au dus la excluderea temporară, iar Sandu a susţinut că este inadmisibil ca Agenţia Naţională pentru Sport şi Tineret să dea un singur certificat de identitate sportivă atât pentru SC FC Universitatea Craiova SA, cât şi pentru SC FC U Craiova SA. Apoi a propus dezafilierea Craiovei, aprobată de 168 de membri şi respinsă de cinci, dar tot Sandu a venit cu soluţia salvatoare, un loc în Liga a II-a pentru o nouă echipă a Craiovei, întâmpinată cu ropote de aplauze din sală şi adoptată cu 185 de voturi pentru şi şase abţineri.

După ce Universitatea Craiova a fost dezafiliată în mai puţin de zece minute, s-a trecut la declararea lui Marian Iancu persona non-grata pentru afirmaţiile calomnioase făcute de-a lungul anilor, aprobată cu aceeaşi rapiditate.

Contrar şedinţelor precedente, prim-vicepreşedintele FRF, Dumitru Dragomir, nu a mai făcut glume şi a preferat să ia cuvântul abia după ce dezafiliera Craiovei s-a încheiat. "Am ţinut să iau cuvântul după ce se votează, pentru a nu se spune că v-am influenţat. Faptul că Sandu a supus la vot deschis, e de felicitat, se vede că nu avem nimic de ascuns. Eu nu aş fi făcut-o, aş fi supus la vot secret. FRF nu a făcut decât să scoată în evidenţă falsurile făcute de Adrian Mititelu. Va fi o echipă care va exista pentru olteni şi nu pentru Mititelu şi escrocheriile lui", a explicat Dragomir motivele pentru care a stat mai retras.

Şedinţa s-a încheiat cu aprobarea propunerilor înaintate de Aurel Braşoveanu (Dunărea Galaţi) prin care se va înfiinţa o Ligă Profesionistă de Fotbal pentru cluburile din Liga a II-a şi a preşedintelui AJF Constanţa, Vasile Mincu, care a cerut ca "nicio persoană din Comitetul Executiv al FRF, LPF care este urmărită penal să nu fie suspendată până la o decizie definitivă a instanţelor de judecată".

Ultimul cuvânt l-a avut, bineînţeles, Mircea Sandu, care a şi-a accentuat rolul de salvator al oraşului Craiova din punct de vedere fotbalistic. "Vă felicit pentru votul dat Craiovei astăzi". Şi totul s-a încheiat cu noi aplauze.

(Material realizat de Andrei Mazurchievici, andrei.mazurchievici@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici